Jak fotí Nokia 5.3

Názor na vzhled kruhového fotomodulu se čtyřmi čočkami a LED bleskem uprostřed, který více či méně připomíná předchůdce řady Lumia, si může udělat každý sám. To, že fotomodul hodně vystupuje a smartphone se tak do stran hodně kývá, je ale fakt. Více než cokoliv jiného mi však přijde důležité, že se fotomodul nachází uprostřed zad, nikoliv u některého z krajů nebo dokonce v rohu. Ať už totiž telefon držíte jakkoliv, hrozí minimální riziko, že budete fotky z vysněné dovolené muset mazat nebo upravovat proto, že na nich vidíte kus svého prstu.

Parametry snímačů Nokia 5.3:

  • 13 Mpx hlavní snímač, f/1.8
  • 5 Mpx širokoúhlý snímač, úhel záběru 118°
  • 2 Mpx makro snímač
  • 2 Mpx snímač hloubky ostrosti
  • 8 Mpx selfie kamerka, f/2.0
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ve fotoaparátu například nenajdeme režim Pro, zato je tu celkem nerušivě pracující umělá inteligence pro detekci scény a přednastavení parametrů.

Papírově se nejedná o žádný zázrak a konkurence za stejnou cenu často nabízí dvojnásobné rozlišení hlavního snímače, ale v reálu to rozhodně tak špatné není. Na displeji je rychlý přepínač pro režim 0,5×/1×/makro, ve výchozím stavu je zapnuta nenásilná AI i HDR v režimu auto. Výsledné fotografie mají vcelku přirozené barvy a malé množství šumu, ale trochu horší je to s detaily. Na velkých plochách stejné nebo podobné barvy dochází ke slévání detailů i za jasného dne, a nemusí jít zrovna o objekt někde v dáli.

Širokoúhlý snímač už rozhodně není tak přesvědčivý. Výrobce nikde neuvádí hodnotu světelnosti, ale dle výsledků to asi kdovíjaké číslo nebude. Barevná věrnost rozhodně neodpovídá realitě a objevuje se i velké množství šumu. O makro snímači asi ani nemá cenu psát, rozlišení 2 Mpx a konstantní šum z něj dělají zcela nepoužitelnou přítěž. Testoval jsem makro ve dne, v noci, za šera atd. a vždy byl přiblížený výsledek z hlavního snímače řádově lepší, než originál z makro snímače.

Ukázkové fotografie:

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Maximem pro video je 4K rozlišení při 30 snímcích za vteřinu. Kvalita videa je samozřejmě poplatná ceně telefonu, chybí zde stabilizace obrazu a telefon občas zbytečně přeostřuje a hlavně po startu natáčení je video trochu trhané, ale jinak je výsledek hezký, barevně věrný a s rozumnou mírou detailů. Přeostřování je vcelku rychlé a pokud při natáčení nebudete rychle hýbat telefonem, můžete z něj získat poměrně zajímavé výsledky.

Ukázkové video (4K, 30 fps):

Váš názor Další článek: Nokia 8.3 5G míří do prodeje. Finský výrobce navíc představil dva nové levné modely

Témata článku: Nokia, , , , , , , , , , Nokia 5.3, Detail, Telefon, LED, Rozlišení, F +, Šum,