Jak fotit s mobilem: podrobně a prakticky

Diskuze čtenářů k článku

roxetak  |  13. 06. 2005 21:23

JA mam v mca 25 uplne ine efekty, jak to?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marek Březina  |  07. 02. 2004 12:26

Jetli nekdo vite jak nastavit na t68i s fotakem MCA-25 tak mi to prosim napiste at je foceni dokonale me jinak uplne vyhovuje

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vladimír Buldra  |  12. 12. 2003 11:51

Článek se mi líbil a je opravdu pravdivý. Rád bych doplnil ke článku svoje zkušenosti, neboť jsem nafotil přes 800 fotek, cca 90% přídavným foťáčkem MCA-20 a zbytek novějším MCA-25. Vlastním SonyEricsson T68i a přítelkyni jsem pořídil T300 s přídavným foťáčkem MCA-25, ke svému T68i jsem si později dokoupil MCA-20.

Nejprve bych chtěl pohovořit o rozdílech. MCA-25 je rychlejší co se týče ukládání scén, kurzor (jezdec) objede pole 1,5x u MCA-20 několikrát. Ovšem MCA-25 má asi kvůli přídavným funkcím oproti MCA-20 nižší pamět a tak se vám do paměti vejde pouze 11 fotek u MCA-25 oproti 17 fotkám u MCA-20. A teď asi k tomu nejdůležitějšímu jímž si myslím, že je kvalita snímků. Fotky z MCA-25 mi připadají trochu barevně zkreslené a opravdu, když použiji MCA-25 a na stejný záběr MCA-20, tak kvalita snímků je stejná, možná bych řekl, že MCA-25 má vyhlazenější obrysy vyfocených objektů ovšem barevně zkreslené. MCA-20 má obrysy ostřejší, tím možná dochází k jistému drobnému zrnění u drobnějších objektů (např. poslední malé větvičky stromů, či stožár v dálce). Ale za to má MCA-20 věrnější barvy a celkově mi snímek příjde ostřejší. Řekl bych, že u MCA-25 výrobce vyladil software foťáčku, který si trochu s obrázkem pohraje, např. jemná rozostření vyhladí. Ale zpět k barvám. Pokud fotím MCA-20 tak barvy na displeji telefonu moc nevyniknou, spíše jsou neustále mezi odstíny šedé. Za to u MCA-25 jsou barvy výraznější a to jak na displeji telefonu (zde je to výhodou) tak bohužel i ve výsledném efektu na PC. Tím dochází k tomu, že pokud na vyfocené scéně např. převládá hnědožluté pozadí (podzim) je celý snímek do hnědožluta - i nebe, i lidi a jiné objekty. Pochopitelně se dá snímek doladit na PC např. v Microsoft FotoEditoru a to jiným nastavením barev, zkoušel jsem: GAMA, barev zelená a červená a výsledek se pak přiblíží výsledku nezkreslenému a nafocenému MCA-20.

A teď k postřehům - výhodou je, když vlastníte oba foťáčky jak MCA-20 tak MCA-25, protože jsem zjistil následující poznatky:

MCA-20 je lepší k focení venku (v exteriérech) a i při focení v tmavším či jinak světelně horším prostředí, i téměř úplná tma není na překážku. Narozdíl od toho MCA-25 fotí lépe interiéry (uvnitř) avšak za dobrých světelných podmínek. Řekl bych, že je to dáno tím, že MCA-20 snímek vyfotí a uloží a nic s ním nedělá i vyvážení bílé je znát jen v tmavších záběrech. Oproti tomu MCA-25 snímek vyfotí, vyhladí obrysy a zvýrazní barvy aby snímek lépe vypadal na displeji telefonu. Vývážení bílé u MCA-25 bych řekl že je výraznější a proto to focení v interiérech. Ovšem MCA-25 při špatných světelných podmínkách zkresluje do zelena a to velice výrazně, a to nejen v interiéru, ale i v exteriéru.

Závěr:

Pokud bych volil mezi MCA-20 či 25 rozhodoval bych se takto, pokud mi jde o to jak snímky vypadají na displeji telefonu volil bych MCA-25, pokud ovšem chci mít hezké obrázky z dovolených či cest a chci si je uchovávat v PC volil bych MCA-20.

A souhlasím s autorem článku, s Oskarem a s paušálem GPRS Standart obrázek pak vyjde místo 9,5-9,9- za kus při MMS (lze i 2-3 obr. v jedné MMS, pak cena klesá) vyjde přeposlání těchto obrázků do PC na cca 2 - 2,4- Kč/ks.  Cena se liší podle odeslaných kilobajt. A výše kilobajt se liší podle náročnosti snímku. Např. fotíte-li v lese či listnatý strom, tak potom se velikost obrázku může pohybovat na úrovni 55 - 65kB (dokonce v jednom případě až 73 kB), ovšem fotíte-li např. hladký dům, či nebe nebo jinak méně náročnou scénu na grafiku pak velikost je cca 37-45 kB. V celém článku hovořím samozřejmě o maximálním rozlišení 640x480 pixelů. Menší rozlišení pro uchování vzpomínek je snad i k ničemu.

A ještě taková perlička. Některé snímky ze zmíněných cca 800 jsem si ztáhnul na disketu zašel do Fotokina a to mi za cenu cca 9,- Kč/ks udělalo fotku, která se v kvalitě téměř neliší od klasických fotek či foťáků (né digitálů). Lidi nezasvěcení rozdíl nepoznali. Takto jsem vyvolal asi 10-15% z celkového objemu a opravdu snímky na kterých mi záleží.

A ještě jedna drobnost. Hodně fotím na cestách a hned odesílám při zaplnění paměti. A tak při jednom delším výletu jsem schopen nafotit 35 - 55 fotek v rozlišení 640x480 někdy dokonce i 70. Ptáte se asi jak to dělám s baterkou. No takhle. Fotím fotím a když mám paměť zaplněnou začnu přesouvat do mobilu. Pak hned přes email.klienta odesílám. Pokud mezi tím přijde nečekaný zaběr seberu mobil (T300) přítelkyni a fotím. No a na závěr doplním jen to, že já jsem si navíc kvůli energii pořídil k svému T68i i ještě jednu přídavnou baterku. Takže někdy v šílenství fotek, např. při nějakých výstavách jsem jednou nafotil cca 80 snímků a obě baterky tedy moje byly téměř na dně. Přítelkyni jsem tam nechal přes polovinu.

Tím se s vámi všemi na závěr loučím a snad se vám můj trochu delší příspěvek líbil.

Děkuji a přeji spoustu krásných fotek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Croog  |  14. 01. 2004 22:42

Píšeš že s foťáčkem MCA-20 není focení i úplné tmy na překážku. Mohl bys prosím ukázat nějakou fotku z tmavého prostředí, která z MCA-20 vyšla? Rád bych se o tom přesvědčil. (vlastním MCA-25 a focení v šeru nepřipadá úvahu  )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Voy  |  08. 12. 2003 09:46

Take vlastnim T300+MCA25, nejsem nijak extra nadsen tim fotackem no ale za ty prachy je to super. Nejvic mi vadi dve veci, ktere mysim mohl vyrobce jednoduse odstranit upravou firmwaru. Prvni je uz vzpominana JPEG komprese, fotky docela ujdou ale ta komprese je pak totalne zdevastuje. Chapu ze je malo pameti ale mohla tam byt moznost nasteveni alespon tri stupnu komprese pricemz na nejmensi stupen by se vlezly treba jen dve fotky ale daleko kvalitnejsi. Druha vec je nahravani fotek do PC, nafotim si 10 fotek a pak je pracne po jedne presouvam do telefonu dale pracne po jedne posilam pres infraport a infraport do PC a pak opet zdlouhave po jedne mazu z telefonu, to mi prijde jako naprosto tragicke reseni, jako by tam nemohla byt polozka "presun vse z fotaku rovnou do PC". Asi na to neexistuje nejaky jednoduchy program ze?
Muzete mi jeste napsat presneji jak a v cem tisknete ty fotky  13x9cm? a v jakem rozliseni mate ty fotky protoze pomer stran 640/480 je prece jiny nez 13/9.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kamil  |  09. 12. 2003 17:06

Pro tisk používám Paint Shop Pro 5 (dnes 7), kde nastavíte rozlišení a program dopočte rozměr obrázku  v cm nebo palcích a vidíte, jak bude obrázek z tiskárny velký, aniž by se s ním cokoliv "špatného" stalo.

Potom je také dobrý obyčejný novější ACDSee.

Momentálně jsem zkoušel tiskárnu Canon i450 (v OD Tesco na Národní za 3199Kč bez kabelu) a byl jsem přímo unešen kvalitou. Dá se říct, že zatímco moje bývalá Canon S400 odpovídala parametry kvalitě fotek z MCA-25, i450 je pro tisk takových fotek téměř škoda, rozhodně je to alespoň na zamyšlení, protože tiskárna zvládne mnohem víc, než je z fotek vidět.

Co se týká poměru 640/480 a 13/9, pak to bylo myšleno přibližně. Zmíněné programy sice umžňují změnu poměru volbou velikosti obou stran, ale u fotek to asi nebude rozumné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Voy  |  10. 12. 2003 10:41

Ja mam tiskarnu Canon i550 a fotky z ni jsou super akorat je tam proste videt ta hrozna komprese JPEG, jinak by se to docela dalo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RedBaron  |  04. 12. 2003 00:30

Kdyby takhle fotila moje 7650, bylo by to super. Bohužel to, co z ní leze, je krása adekvátní dvou rozšlápnutých slimáků. Ale já jsem si naštěstí ten telefon nekupoval primárně kvůli foto, ale kvůli Symbianu a těm dalším vychytávkám, co umí. Foťáček v něm mě jenom navnadil a dneska už fotím SONY DSC-F717, kvůli kterému jsem se parádně praštil přes kapsu, ale stojí to za to. Fotografování mě moc baví, ale s tou Nokií to fakt nešlo. Měl jsem takovou radost, že jsem si vyfotil zámeckou zahradu v Českém Krumlově a výsledky mi tu radost prostě vždycky zkazily.

Pro porovnání foto mého auta z Nokie a foto z DSC-F717 stažené na její rozlišení:

http://www.sweb.cz/rbdisk/bmw03/02.jpg
http://www.sweb.cz/rbdisk/bmw02/02.jpg

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kamil  |  04. 12. 2003 11:52

Díky za ukázku... přesně tak nějak jsem si to představoval

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Robo  |  03. 12. 2003 09:21

Ahoj Kamil, super clanok, a pridam sa aj ja: Vyvazenie bielej, spominal som uz vyssie, ma zmysel aj vypinat na priamom slnku, nevypali sa potom tak velmi biela plocha. Mam dokaz, iba ho da na web..
S tym trikom - skor by som ho pouzil naopak - ak je primalo svetla.. Mam pocit ze ked si 'zatrikoval' tak sa fotka trocha prepalila...

Clovece, ako si robil makro kvetov? Kolko cm vzdialenost? Clovece, chvalim a este raz chvalim...

Pridam zopar fotos z nasej cesty do Rima: pozrite tu. Alebo interierovky z Primacial. palaca v BA su tu. Vsimol som si ze co sa tyka toho nastavenia *##* je nepozorovatelna zmena... A este som si vsimol ze ked upravim fotos v obycajnom ACDSee automatikou, tak sa zlepsia farby - nie su take 'sive' ale sytejsie, a ked dam uplnu kompresiu, tak zaberaju iba 20 kb a na monitore su nepozorovatelne zmeny(mozno troska viac zazrni ciernu). Na web i-de-al-ne!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kamil  |  03. 12. 2003 10:34

Díky za chválu i Tvé fotky. Jsou rovněž bezva a v zásadě stejné kvality jako moje, takže se nemusím bát, že mám MCA-25 nějakou lepší než ostatní

S vyvážením bílé mám opravdu minimální zkušenosti a na slunci jsem použití nezkoušel, spíše k večeru a nakonec i včera v menze na Strahově. Výsledek byl předem jasný, ale schválně: fotil jsem jídlo na talíři z 1m vzdálenosti a při světle výbojek (snad rtuť, prostě jasně bílé světlo). S vyvážením bílé byl talíř bílý, příbor stříbrný a jídlo takové, jak mělo byt. Bez vyvážení bylo všechno tmavší a jakoby do modra.

V souvislosti s tím jsem se podíval zpět do článku a musím se omluvit, neboť fotky, které vyvážení bílé reprezentují, jsou skutečně prohozeny... Moje vina, omlouvám se ještě jednou.

S tím trikem je to jako s dorovnáním expozice. Přidáváš, abys na světlé fotce prodloužil čas a tím se promítli i tmavé detaily. A toho přidání se docílí právě tím, že je objektiv dočasně namířen na tmavou plochu. Jak by to dopadlo naopak vyzkouším, až nějaké sluníčko vyjde

Co se makra týká, je to vidět na růžích, že už mají blízko k rozmazání. Ty jsem fotil asi z 25-30cm. Ta královská lilie (spousta bílých květů na zelených stoncích u plastového plotu) byla asi z 50-60cm, jinak by se vůbec nevešla (měla 28 květů ) Jinak veškeré možnosti makra vystihuje asi fotka stránky A4 s textem. Ničeho lepšího se mi nikdy dosáhnout nepodařilo. Když fotím detail, tak si dám dobrý pozor, aby byl 40cm daleko, když osoby, tak je ideální 1-2metry. Jinak detaily v obličeji (bunda je každému ukradená) zmizí nanávratně v jícnu komprese. Kterou ale musím pochválit, zdá se mi víc než přiměřená foťáčku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mike_k  |  03. 12. 2003 05:52

Myslim, ze tento clanek a hlavne fotky v nem jsou vskutku dokonalym dukazem, ze mobilem se fotit opravdu pouzitelne stale absolutne neda. A lepsi to zatim a nejspis nikdy nebude. V optice uz velkych pokroku cekat nelze. On totiz ten mobil precenej slouzi k volani a ne k foceni. Takova ta vec na foceni se jmenuje digitalni fotak. :o))



Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kamil  |  03. 12. 2003 10:15

No, já mám jiný názor. Loni o vánocích jsem se rozmýšlel, jestli koupím na Národní za 7000 SET300 (který se mi zamlouval výbavou - email a 1900MHz, i displejem), nebo horší mobil a horší foťák. Když v květnu klesla cena sady na Národní na 4900, řekl jsem si, že bych byl na hlavu, kdybych ještě váhal. A tak jsem měl najednou oboje a za toho půl roku jsem udělal víc jak 300 velice pěkných fotek. Z nich jsem upravoval možná 6 (když nepočítám rotaci). Ostatní jsou původní kvalita a původní krása. Znám lidi, kteří mají 4MPix digitál a první, co udělají, když fotky strčí do kompu, že je začnou retušovat, upravovat a znovu komprimovat. Pak jim nezbývá (přirozeně) než archivovat originál (protože ten je přece jen nejlepší) a vedle toho kopii, na kterou by se chtěli dívat, ketrá ovšem vlastně nezachycuje pravdu, takže to bude vždycky jenom "dokumentární kýč" na výmaz.

Myslím, že fotky, které jsem ukázal, jsou svojí kvalitou přinejmenším důvodem k zamyšlení. Jak už jsem se někde zmiňoval, bílá zeď je na fotce skutečně bílá. A to na celé ploše. Těším se, až bude mít MCA-25 konkurenci, o které se bude dát prohlasit, že zvládne víc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mike_k  |  03. 12. 2003 10:48

Ano, tyhle fotky jsou mozna lepsi nez jine fotky z mobilu ale porad i oproti podprumernemu digitalnimu fotaku naprosto nepouzitelne. Prece nechcete tohle doma archivovat v albu? Nejsem zadny profesionalni fotograf, spis naopak, ale vzdyt je to hruza. Videl jste nekdy fotky z alespon prumerneho digitalu? Toto je rozmazana, nezaostrena, spatne barevna hruza se spoustou sumu, ze ktere se neda udelat ani bezna fotka 9x13. A ono se neni cemu divit. Co byste taky chteli po objektivu ve velikosti zrnka ryze. Svetlo ma jednou nejake opticke vlastnosti a to nejde obechcat. Takze bud nekdo da do mobilu poradnou elektroniku a poradny objektiv a jeho cena tim stoupne o 10tisic a vaha o 100gramu nebo s nim nikdy fotit nepujde.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kamil  |  03. 12. 2003 11:39

Omlouvám se, ale teď jste mě opravdu lehce namýchl. Patrně vlastníte 5MPix Canon nebo Nikon nebo Minoltu či něco obdobného a přišel jste se nám smát.

Tak věřte, že já tisknu fotky ve formátu 10x15cm, když vím, že budou někde pověšené a budu se na ně dívat alespoň z 1metru, jinak normálně 9x13. Ono totiž na tomto rozměru se neprojeví počet bodů, ale kvalita fotky a fotky to dělá podle mě skvělé. A když už jste mě namýchl, tak se, prosím, podívejte sem:

http://www.angelfire.com/hi/blahakshomepage/MobilFoto/2mpix/aiptek.jpg - fotografie foťákem AIPTEK PocketCam 3MPix (ale čip 2MPix! v rozlišení 1024x768)  - všimněte si nafialovělého levého okraje.

http://www.angelfire.com/hi/blahakshomepage/MobilFoto/2mpix/aiptek2.jpg - tentýž "fotoaparát" při focení bílé zdi ve světle zářivek - vidíte Ty rozdíly? K čemu mi jsou 2MPix, když je optika z plastu, který dělá takovou paseku?

http://www.angelfire.com/hi/blahakshomepage/MobilFoto/2mpix/mca25.jpg - k porovnání obrázek, který vypadl z MCA-25 - doufám, že oceníte zajména barevnost a celkový dojem. Tady opravdu nejde o to, abych přečetl nápis na spodku vánočního kalendáře, ale o radost, kterou fotka v člověku vyvolá. A přítelkyni se moc líbila, jako i každému, kdo ji viděl. Což se o té příšernosti o dva řádky výš říct nemůže.

http://www.angelfire.com/hi/blahakshomepage/MobilFoto/2mpix/nikon.jpg - no a konečně totéž v podání Nikonu2000, ale fotka byla zmenšena z 1600x1200 (má ještě o něco víc) na 1024x768.

Tak mi řekněte, jestli má k tomu Nikonu (což je naprosté minimum mezi foťáky) blíž moje MCA-25, nebo ten německý zmetek od Aipteku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mike_k  |  03. 12. 2003 12:06

Ty horni 2 fotky jsou opravdu silene zmetky, ale snad i vy objektivne uznate, ze ta posledni z Nikonu je o 10 trid lepsi nez z toho mobilu. Hlavne v ostrosti a kontrastu. A to tento Nikon jak jste spravne napsal je opravdu minimum mezi fotaky. Neprisel jsem se tu mobilem foticim jedincum smat a posmivat ze 5Mpix poloprofesionalni fotak za 30 tisic bude fotik sakramentsky lepe, i kdyz je to pochopitelne pravda. Jen proste konstatuji fakt, ze tudy cesta opravdu nevede. Z 640x480 opravdu ve fotolabu nevyrobite fotku 9x13 srovnatelnou s fotkou z klasickeho fotaku. To je proste neproveditelne. Udavane optimum pro dobrou fotku tohoto rozmeru je 3Mpix. Pro 13x18 pak ani toto nestaci a chce to alespon 4Mpix nejlepe 5. Nevim jak vy, ale ja chci mit v albu na pamatku fotky alespon v ramci mych fotografickych schopnosti kvalitni a nedivam se na ne z metrove vzdalenosti, ale naopak klidne i z 5ti centimetru zkoumam detaily. Jiste je fajn mit v mobilu fotak, pac precejen digital u sebe nenosim porad a mobil jo a obcas se vyskytne neco, co si chci vyfotit a porad je lepsi mizerna fotka z mobilu nez zadna. Ale nelze tu mluvit o jakekoliv kvalite. Ukazte mi fotku z mobilu ktera bude nadherne ostra, detailni a bez sumu  a to nejen za dobrych ale treba i horsich nebo nocnich svetelnych podminek a pak treba uznam ze na tom co rikate, neco je. :o)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kamil  |  03. 12. 2003 12:36

Já myslím, že se v zásadě shodneme. Vy mluvíte o papírové fotografii, ale obyčejnému filmu zatím, pokud vím, konkurence v podobě digitálu nevznikla. Jistě, digitál je dobrá náhrada, v dnešní době i hodně kvalitní, ale přece jen neumí to, co film - zachytit každý bod nezávisle na druhém (ač se o to pochopitelně ze všech sil snaží). Výhoda digitálu je hlavně v displeji.

Pokud jde o tisk formátu 640x480 na papír 13x9cm, tak stačí vydělit 640/130, abychom zjistili, že dostaneme necelých!!! 5 bodů na milimetr, což je ale 110dpi (doufám, že počítám dobře?). Tady spíš bude asi lepší vzít v úvahu těch 5b/mm, což hodně zkresleně znamená, že máme bod každé 0,2mm. Lidské oko je zvyklé na 0,1mm (ne, že by nezvládlo víc). Takže rozdíl tady je. Jenže existují programy, u nichž zadáte rozlišení do tisku a chybějící informace se pak dopočítá, takže v papíru nejsou bílé mezery mezi body, ale barva. A mluvíme-li o barevném rozdílu na úrovni 0,1mm, pak se obávám, že by se na to musel člověk dívat opravdu hodně z blízka, aby mu ta dopočítaná barva přišla "divná".

Jistě, máte pravdu, fotka z mého Nikonu2000 je pěkně ostrá a má spoustu detailů. Ale fotka z mobilu s MCA-25 je zázrak na poli mobilní fotografie loňského (a nejspíš i letošního) roku a jako ze zázraku se (téměř) z každé takové fotografie raduji. Prostě mám pravou a nefalšovanou radost, že i tak "jednoduchá" věc nemusí být zmetek, jako v případě jiných výrobců. Zatímco u toho Nikonu jde o dokument skutečnosti, který do toho alba jistě přijde, u MCA-25 jde o umělecké dílo, které, když se podaří, znamená pro mě mnohem víc.

Děkuji za Váš komentář.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mike_k  |  03. 12. 2003 12:55

Pokud to postavime takto, tak se vskutku v zasade shodneme. :o)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dan  |  03. 12. 2003 02:03

TO je skutecne pravda ze ten mca 25 pridavny fotak hodne dobre foti nez jine fotaky v mobilech. Mam ho ten sony T300 ale jak to foti to chce skusenost  ten fotak je vubec to nejlepsi momentalne na evropskem trhu jediny mobil momentalne ktery vyda fotky v dobre kvalite do pocitace a samozrejmne ty fotky na monitoru vypadaji vskutku dobre   to je ten jediny fotacek v evrope ktery foti ze vsech mobilu nejlip kam se hrabe nokia samsung a tak dale jo ta  T300 a MCA25 kamerka foti proste nejlip.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dave  |  03. 12. 2003 01:40

Prosim Vas, chtel bych pro mamku na Vanoce fotak k T68i. A velice by me zajimalo, jaky je rozdil mezi MCA-25 a MCA-30. Nikde jsem nenalezl nejaky konkretnejsi rozdil, jako je treba velikost pameti a tak dale. Prosim nekoho, kdo by mi mohl poradit. Diky moc Dave

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kamil  |  03. 12. 2003 12:06

Podle stránek SE je MCA-30 oproti MCA-25 jiný v obalu ale i v hardware, nicméně umí totéž - rozlišení, ZOOM (jen je v dokumentaci uvedeno méně kroků), efekty (nějaké navíc), tak si myslím, že by to mohlo jít i na T68i, ale doporučuji vyzkoušet. O kvalitě fotek nic nevím, ale snad se SE nezhoršil. Na mobilu to stejně nepoznáte, to až doma na PC. Jen upozorňuji, že na T68i Vám ZOOM nepůjde a že to možná bude vyžadovat změnu ColorBoost jak jsem o tom psal v článku.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dano  |  04. 12. 2003 16:03

Musim Vas opravit, s T68i zoom ide ( myslene s MCA-25) - mam to odskusane. Aj ked mozno bude treba upgradnut firmware. Pokial ide o ohnivu diskusiu digital vs. MCA-25, urcite fotak k mobilu v sucasnosti tazko nahradi digitak. Ale kto bude so sebou stale vlacit digitak za par (desat)tisic? Ako sikovny obrazovy zaznamnik ma podla mna MCA-25 navrch, pokial clovek je ochotny akceptovat trochu nizsiu kvalitu fotiek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kamil  |  03. 12. 2003 12:11

Dodatek....

Nicméně MCA-25 je dnes na Národní třídě za 990Kč a myslím, že není nad čím přemýšlet, vyjma případu, že zvažujete koupi SET230 u Oskara. Mobil má 4096 barev a je to opravdu znát, nicméně displej má viditelný rastr. Navíc všechny texty a pozadí jsou z neznámého důvodu do modra, takže první, co budete muset udělat, je vytvořit na PC nebo stáhnout nějaké normální barevné schéma. Jinak MCA-30 je k SET230 v základní výbavě dodáván, takže neplatíte za foťáček nic navíc. Pozor ale na ovladač kurzoru, není to totéž, co u SET300, ale jen 5 kláves a moc se mi to nelíbilo a ani to moc "jistě" nefungovalo

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Macek  |  02. 12. 2003 23:19

Konečně někdo,kdo mi pomohl s výběrem mobilu s dig. foto.!!!Díky!!!

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Smazka  |  02. 12. 2003 22:16

"Drobná perlička, i tohle zvládne"

Myslite tim rostlinky  nebo duhu?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kamil  |  02. 12. 2003 22:58

Ty rostlinky byly broskvoně na svahu směrem na Modrou na Velehradě (okres UH - pro znalce). Tou perličkou byla míněna samozřejmě duha proti zezadu ostře sluncem podsvětlené obloze (jak by taky jinak vznikla, že? ), která zde byla k spatření letos 5.července při Cyrilo-Metodějské pouti

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Dastax  |  02. 12. 2003 21:40

Opravdu musím pochválit autora článku. Takto vyvedený článek jsem ještě nečetl. Jen tak dál.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  02. 12. 2003 13:46

Pracoval jsem kdysi v televizi, a na kamerach jsme vyvazovali bilou pri zaberech hlavne proti oknu, nebo kde byly velke svetelne kontrasty. Myslim, ze pouzity priklad neni nejvhodnejsi. Rozhodne jsem pro foceni s vyvazenou bilou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
petr andrs  |  02. 12. 2003 16:00

No taky jsem fotil na zaklade doporuceni v nejakem clanku se zapnutym vyvazenim, to ale ve vetsine pripadu obrazek zesvetli (nejsou nahodou ukazky prehozeny, pripada mi, ze prave ten vpravo ma vyvazeni zapnute), coz u fotek s objekty na slunci zpusobi uplne vypaleni osvetlenych casti, jsou zcela bile a to uz nejde spravit na rozdil od tmavsich fotek vzniklych bez vyvazeni.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Robo  |  03. 12. 2003 09:10

musim suhlasit s tvojim nazorom na vyvazenie bielej: Mam rovnaku skusenost - zapnute vyvazenie je dobre ked je slnko pod mrakom, foti sa vnutri atd.. Vypnut odporucam az ked vyjde slnko, pretoze potom su biele miesta 'vypalene' az prilis... Mam aj jednu ukazku, ale este ju nemam OnLine..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Croog  |  02. 12. 2003 13:44

Tento foťáček také používám. Opravdu fotí celkem dobře. Některé fotky, vypadají v pohodě i když si je nechám zobrazit na plné 19palcové obrazovce s rozlišením 1280x960. Opravdu by se mi u něj ale líbil i blesk jako to má siemens, protože třeba na focení veselých obličejů v hospodě je to naprosto nepoužitelné. Potřebuje prostě značný dostatek světla. Dále by neuškodila možnost snížit kompresi jpeg obráků, protože to je hlavní parametr, který u MCA-25 degraduje fotky.

Také je zvláštní následující věc. Pokud do telefonu nahraji jpeg fotku z PC a má větší rozlišení než 101x80, telefon si v paměti hned udělá náhled pro pozdější zobrazování na jeho malém displeji. Pokud nahraji fotku 80x60, zobrazuje na displej rovnou originál. To ale neplatí pro zobrazování fotek z foťáčku. Ten totiž náhled vytvoří naprosto u každé fotky sám a ještě k tomu s černými okraji. Nejen že je takto vytvořený náhled znatelně méně kvalitnější, než pokud je "spočítán" firmwarem telefonu, ale hlavně se vytvoří i u obrázků s rozlišením 80x60. Tzn. takovýto malý obrázek se mi poté na displeji zobrazí stejně na celém displeji, ale nedá se na něho vůbec koukat. Všechno spraví nahrání do PC a zpět....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kamil  |  02. 12. 2003 16:48

Ano, máte pravdu, vytváření náhledů je asi to nejnešťastnější, co majitele foťáčku, kteří potřebují přesýpat fotky z jedné paměti do druhé mohlo potkat. Kromě toho však je tu stále i ten problém mazání od nejmlašího objektu v paměti, jinak to asi nelze. I při tomto postupu se mi několikrát stalo, že se paměť chovala divně, ale zapnutí a vypnutí mobilu to vyřešilo.

Já osobně do mobilu nahrávám z PC všechny fotky jako gif. Pokud na konverzi na 256 barev potřebujete paletu, můžete ji "vydolovat" každým lepším programem a následně použít pro snížení barevné hloubky Vašeho obrázku. Osobně mám problém s obrázky jpg poslanými do mobilu z PC a to ten s tím náhledem. U gifu asi taky dělá nějaký náhled, ale připadá mi, že i ten náhled je vlastně gif, takže ztráta informace je minimální.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Croog  |  03. 12. 2003 12:59

Samozřejmě i já pokud chci mít fotky v telefonu, tak je posílám z PC jako gif. Někde na netu (už nevím kde) jsem vyhrabal paletu přímo pro displej t68i.. Nevím jak hodně to pomůže, ale myslím si, že je to trošku lepší než používat tu klasickou win256.

Dále také musím poznamenat, že já s ubýváním paměti o kterém mluvíte vůbec nemám problémy, nic podobného jsem na mém telefonu nikdy nepozoroval. A to mažu fotky naprosto dle libosti. Jak hodně se to u tebe projevuje? Že by se v tomto ohledu t68i a t310 choval rodílně?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kamil  |  03. 12. 2003 13:10

No, SET300 se chová maximálně nemožně. Má velikost alokované jednotky kolem 1kB (aspoň to tak vypadá) a je tudíž jasné, že při náhrátí každého objektu je alokovaná paměť objektu zaokrouhlena. Když se potom smaže oběkt mezi dvěma jinými, a nehraje se nový, tak se ta vzniklá díra ale nezacelý až do rozdílu 1kB, ale o hodně víc. Zbytek se pak nahraje někam jinam, takže potom i když se smaže poslední objekt, je již pozdě, protože jiný už je na dvou místech a vznikne zase díra. Je to prostě zmatené a ne zcela jasné... spíše to podléhá mnohým dohadů. Např je taky zajímavé, že když do mobilu nahraji šachy, nikdy nezatuhne. Ale jakmile potom přidám číslo do tel. seznamu, tak to začne tuhnout a vypínat se a to přibližně vždy při stejném objemu dat, který program zapisuje. Prostě po této stránce jsme na tom my, uživatelé SET300 velice špatně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t29  |  02. 12. 2003 12:36

velmi pekne pojaty clanek se spoustou ilustracnich fotek za ruznych svetelnych podminek.
jen si myslim, ze mohl byt zvolen stastnejsi pripad u dvojice obrazku se zapnutym a vypnutym white balance.
na ilustracnich fotkach v clanku rozdil moc videt nebyl.
chctelo by to vetsi extremy.
napr. ja zkousel s mca-25 fotit v hospode (slabe umele osvetleni) s white balance ON i OFF a byly tam videt celkem diametralni rozdily.
v pozici OFF byl obraz dost tmavy, ale cisty, bez znatelneho sumu.
v pozici ON je patrny narust sumu a prosvetleni cele sceny, cele to vsak ubiha smerem do zlutooranzove.
napr. t610 s integrovanym fotackem se chova za ztizenych svetelnych podminek uplne jinak. Zabarveni snimku ma blize ke skutecnosti oproti mca-25 (neutika tak do zluta), ale je videt uz celkem dost znatelny sum s velikymi zrny a vady v obraze.
mel jsem asi 10 dni SE t610 a vzhledem k nespokojenosti s nim jsem ho prodal (nevyhovovalo mi tolik ovladani, vrzal, kvality integrovaneho fotacku jsou vic nez mizerne) a koupil si SE t68i s communicam mca-25 (mezitim jsem mel jeste samsung c100).
t68i je uplne o necem jinem. Sice ma horsi displej (oproti t610), ale daleko lepsi kvalitu zpracovani, hlasitejsi reproduktor a o neco kvalitnejsi mikrofon a hlavne mca-25 podava minimalne o dve tridy lepsi vysledky nez fotacek v t610.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Boss77  |  02. 12. 2003 11:34

Nevite nekdo, jakej fotacek pridava Oskar k SE T230? Maj tam jen napsany, ze je to comuni cam. Moc se v tom nevyznam, ale rozhodne to na obrazku vypada jinak nez tenhle MCA-25. Dik.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t29  |  02. 12. 2003 12:23

k SE t230 se dodava Communicam mca-30.
ma stejne parametry jako v clanku popisovany mca-25 s tim, ze nema pruhledovy hledacek (co fotis, vidis jen na displeji mobilu) a relativne velkou jeho vyhodou oproti starsimu a tlustsimu mca-20 a memu mca-25 je to, ze ma zasuvny mechanismus pro ochranu objektivu a neni tak nutno nosit nejake pouzdro jako v pripade mca-25 a starsich modelu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Geo  |  02. 12. 2003 08:49

Autor se zmiňuje o fragmentované paměti. Také pozoruji u svého telefonu, jak mi paměti neustále ubývá (i když objekty mažu). Můžete mi někdo poradit co s tím?

Díky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kamil  |  02. 12. 2003 09:12

Pokud Vás zajímají podrobně mé (i jiných) pokusy s pamětí, obraťte se, prosím, na následující příspěvky v diskuzi na http://set300.wz.cz a to:

1/ http://set300.wz.cz/diskuse.php?id=93

2/ http://set300.wz.cz/diskuse.php?id=107

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Netos  |  02. 12. 2003 08:49

Chtěl bych se zeptat, zda by tento foťáček šel připojit i k SE T610. Asi ne, co? - škoda. Jsem si vědom, že T610 má vlastní foťák integrovaný, ale kvalita je nesrovnatelná. Klidně bych si k tomu rád přikoupil tento externí, bylo-li by to možné. K T610 se dá připojit externí blesk, tak třeba by šel i ten fotáček, přeci jen je i telefon i foťáček od stejného výrobce ... no neví,, budu doufat, že mne někdo odpovědí příjemně překvapí, i když otmu moc nevěřím :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Creckx  |  02. 12. 2003 09:22

Po nastrčení foťáku telefon nic nedělá takže nejde...souhlasim že kvalita je nesrovnatelná, ale interní je interní...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ivan  |  02. 12. 2003 19:43

mám tomu rozumět tak, že T610 fotí ještě hůř než MCA-25??

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kamil  |  02. 12. 2003 22:54

Skutečnost je taková, že SET610 má foťáček interní o rozlišení jen 288x352 bodů a bez možnosti ZOOMu. Fotky na mobilu vypadají docela rozumně, ale tím to také končí. Dívat se na ně na PC je asi stejné jako jet trabantem závod formule 1.

MCA-25 sice mezi digitální fotoaparáty nepatří, ale tento článek se snaží ukázat, že s přimhouřením obou očí by se někam na konec přece jen po právu mohl řadit. Ale SET610 je mobilní fotoaparát se všemi nedostatky a upřímně, moc se výrobci divím, že něco takového dopustil. Nápadně to připomíná Nokii, jejíž žádné dva mobily nejsou po sobě jdoucí (myslím výbavou), ale každý má vždy něco jiného, aby měl uživatel nejlépe mobily 4. Stejně tak je dobré mít v kapse SET300 s MCA-25 vedle SET610, aby člověk udělal fotku  (nebo raději digitál).

A když už píši... měl jsem možnost vyzkoušet (údajně) 3MPix AIPTEK z OD TESCO. Kdybych sem mohl umístit ten hnus, co z toho vylezl, dali byste mi za pravdu, že MCA-25 je výkvět moderní techniky - hlavně barevností a... bílá zeď je opravdu bílá a není to jen bílá skvrna uprostřed fotky a nafialovělé okraje uprosřed (takové fotky můžou mít i 5MPix a jsou k ničemu). 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
UderNik  |  02. 12. 2003 07:22

Moc peknej clanek, super priklady snimku. A ta kvetakova polivcicka - jako od maminky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Creckx  |  02. 12. 2003 08:19

Taky se musim připojit, je to dobrý článek. Fotím stejným foťákem a už po prvním pár snímcích sem si všim, že těch 640x480 asi nebude přepočítaný z 320x240, výrobce si 2x rozmyslí jestli tam dá lepší procesor a náročnější software nebo normální levnej snímač co se používá všude...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kamil  |  02. 12. 2003 08:47

Ta květáková polívčička skutečně od maminky byla

Dík za hodnocení.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor