Jak funguje bezdrátové nabíjení (nejen) u Lumií

Technologie, standardy, výhody, nevýhody, účinnost, cena. Proklepli jsme bezdrátové dobíjení ze všech možných úhlů pohledu.

Rozhovor s předsedou WPC Menno Treffersem

Rozhovor s Menno Treffersem, bývalým softwarovým inženýrem Philipsu (který se podílel i na vzniku technologie Blu-Ray) o současnosti, budoucnosti a problematice bezdrátového nabíjení. (Zdroj: conversations.nokia.com)

Jak funguje WPC?
WPC má pět až šest třídenních schůzek ročně, hostitelem je vždy jeden z členů. Tato setkání jsou důležitá i proto, že výrobci dostanou „domácí úkol“, na kterém do dalšího meetingu pracují. Konstruují prototypy, které pak při setkání představují a zkouší jejich kompatibilitu.

Jaké jsou hlavní překážky, kterým WPC čelí?
Překážky nejsou v technologii, ale tkví v organizaci ekosystému kolem něj. Je třeba navrhnout specifikaci rozhraní, zkušební postupy a laboratoře pak musí pracovat společně. Je však pravda, že když Nokia představila bezdrátově nabíjený telefon, ostatní firmy ho vyrobí taky. Obvykle se totiž výrobci navzájem sledují a žádný nechce udělat první krok. Spekulují, zda nejsou náklady příliš vysoké a přidaná hodnota je dostatečná. Koordinace sice přináší sjednocení, ale zároveň i diferenciaci produktů. Nikdo nechce dělat novou technologii na vlastní pěst, ale všichni s ní chtějí vyrukovat jako první.

Není společný vývoj brzdou inovací?
My specifikujeme pouze nezbytnosti, které zajišťují, aby produkty společně fungovaly a to je vše. Není to specifikace produktu. Dalo by se říct, že je to jako GSM standard pro mobily. Je to standard, který nic neříká o tom, jaké funkce má mít telefon, nebo jak má vypadat. Je to standardní rozhraní a v žádném případě nedochází k potlačení inovací.

Pokud budou výrobci chtít udělat nabíječku, která má jiné cívky nebo vysílá na jiné frekvenci, dostanou logo Qi standardu pouze tehdy, pokud dokážou, že je nabíječka kompatibilní i s ostatními zařízeními. S „bezdrátem“ odpadá nutnost používat konektory. Energie bude dodána bezdrátově, pro přenos dat použijete Bluetooth, pro přehrávání videa Wi-Fi a k párování NFC.

Jak hodně znamená pro Qi standard představení Lumie 920 a 820?
Je to obrovské zesílení podpory tohoto standardu zejména v Evropě, USA a Číně. Už se nemůžu dočkat, až bude Lumia 920 dostupná doma v Nizozemsku.

V Japonsku je bezdrátové nabíjení mainstream posledních let. Můžete tam vidět všechny jeho výhody. A čím více lidí bude mít bezdrátově nabíjený telefon, tím více bude míst k dobíjení. Až bude mít hodně lidí bezdrátově nabíjený mobil, začne to být důležité pro kavárny a výrobce automobilů, kteří nabídnou zákazníkům nabíjecí stanici. K tomu by nedošlo s uzavřeným systémem, protože by byl vývoj ekosystému jen pro několik telefonů příliš nákladný.

K jakému pokroku podle Vás dojde za deset let?
Bezdrátové nabíjení bude všude: v hotelových pokojích, kancelářském nábytku a kavárnách. Lidé si budou moci dobíjet svůj telefon všude.

Vysílač pracuje navěky, protože neobsahuje žádné konektory ani žádné pohyblivé části. Nejsou tak problémy s údržbou, stačí ho postavit do infrastruktury a nechat ho tam.

Klepněte pro větší obrázek
Menno Treffers předseda WPC (Zdroj: wirelesspowerplanet.com)

Indukční nabíjení ve zkratce:

Výhody:

  • Pohodlné dobíjení bez nutnosti připojení mobilu k nabíječce.
  • Menší riziko úrazu elektrickým proudem.
  • Obě zařízení (vysílač i přijímač) mohou být vodotěsné. Můžete tedy bezdrátově nabíjet i pod vodou bez rizika újmy na zdraví.
  • Bezdrátové nabíjení se může dostat do míst, kam se kabel nedostane.
  • Lumii není třeba umístit na přesné místo na podložce. Podložka je totiž z 80 % své plochy „aktivní“.
  • Při výrobě se uspoří na výrobě vodičů a konektorů.

Nevýhody:

  • Nižší účinnost a vyšší spotřeba oproti drátovému nabíjení.
  • Je třeba položit telefon na určené místo (podložku, polštářek), aby došlo k nabíjení.
  • Bezdrátové nabíjení funguje maximálně na 4 centimetry.
  • Dražší a těžší konstrukce.
  • Nemožnost wireless nabíjení během užívání telefonu.

Zdroje:

Témata článku: Nokia, Samsung, , , , , , , Nokia Lumia 820, Nokia Lumia 920, Samsung Galaxy, Samsung Galaxy S, Samsung Galaxy S III, Přesné místo, Duracell, Velký výrobce, Domácí úkol, F +, Průměrný výkon, Nejvyšší čas, Jednoduché zařízení, Kabelové dobíjení, Masové nasazení, Ohře, Faraday