Jak je možné, že mobil ví, kde zrovna jsme?

Vytáhněte z kapsy chytrý telefon, spusťte mapy a během okamžiku se rozsvítí bod signalizující polohu. Jak vlastně funguje GPS a další způsoby lokalizace?

Posledním pomocným způsobem lokalizace především na stacionárním domácím počítači je zjištění polohy pomocí IP adresy. Každá adresa IP má svého operátora, který ji přidělil vašemu zařízení. Počítač se může pomocí internetového dotazu podívat, v jakém městě daná autorita sídlí, a právě tam pak skončíte i vy.

Lokalizaci pomocí IP adresy můžete vyzkoušet třeba na webu iplocation.net

Lokalizaci pomocí IP adresy lze identifikovat zpravidla tak, že vás mapový systém přemístil na střed města. Tato technika samozřejmě nebude fungovat v případech, kdy se připojujete třeba skrze firemní server VPN, který může být ve skutečnosti stovky kilometrů od vás.

Klepněte pro větší obrázek
Puntík na mapě vypadá jednoduše, ale za získáním souřadnic X a Y stojí hromada práce a GPS, BTS, Wi-Fi, nebo IP lokalizace

Současný chytrý telefon, tablet, ale i notebook tedy nabízejí hned několik lokalizačních technologií. Každá má své výhody. Systém GPS je velmi přesný, ale signál je zároveň velmi slabý. Lokalizace pomocí Wi-Fi je sice velmi rychlá a přesná, spolehlivě ale funguje jen v centrech větších měst a tehdy, pokud máte připojení k internetu. Nejlepší polohy tedy telefon docílí v případě, pokud všechny tyto systémy integruje do jednoho a podle situace použije tu nejlepší technologii. Přesně tímto způsobem dnes funguje jak Android, tak iOS a Windows Phone a jejich aplikace. Určitě si na to vzpomeňte, až opět uvidíte svůj lokalizovaný puntík na digitální mapě.

Témata článku: , , WAAS, GPS a wi-fi, NAVSTAR GPS, Galilea, Časový posun, Správný výpočet, Teorie relativity, Vteřina, Firemní server, Mobilní stanice, Vážený průměr, DGPS, Aktivní wi-fi, Opačný efekt, GOS, Podpůrný systém, Rádiový signál, Družice, Netmonster, Navstar, Domácí počítač, Zemský povrch, Slabý signál