Jak je to s opěvovanou kvalitou sítí našich operátorů? Udělejte si vlastní srovnání

Čeští operátoři jsou jedni z nejdražších v Evropě, zákazníků (minimálně těch individuálních) si neváží, házejí jim klacky pod nohy a ždímají je o každou korunu. To je nelichotivá pověst, která nyní rezonuje éterem o to intenzivněji díky neobratnému vyjádření ministryně průmyslu Novákové.

Když má přijít řeč na nějaká pozitiva, nejčastější obhajobou je formule, že „máme jedny z nejkvalitnějších LTE sítí v Evropě“, nebo dokonce „i na světě“ a „taková kvalita něco stojí“. Dosud ovšem byly tyto výroky nejčastěji z úst Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) pro běžného občana z kategorie neověřitelných. Snad jen častí cestovatelé mohli v zahraničí získat nějaké vlastní poznatky a podle nich kvalitu českých sítí zhodnotit.

Ceny jsou stejné, tak si zvolte podle pokrytí

Nyní si bude moci exaktnější porovnání provést každý, a to díky internetové aplikaci Měření ČTÚ, kterou pro veřejnost zpřístupnil Český telekomunikační úřad. Sám ji používal interně už dříve, a to právě na hodnocení toho, jak operátoři plní nebo neplní kritéria stanovená aukcí kmitočtů v pásmu 800 MHz. Právě díky přísně nastaveným podmínkám museli operátoři postavit sítě kvalitní, ať sami chtěli nebo ne. A tuto skutečnost nyní jako evergreen používají pořád dokola jako hlavní argument k ospravedlnění přestřelených cen za data.

Klepněte pro větší obrázek
V mapě si můžete navolit například polohu vlastního obydlí

Vizualizační nástroj ČTÚ je zatím pro veřejnost v testovacím režimu, ale už nyní může velmi dobře posloužit například ke srovnání kvality sítě a pokrytí v daném místě. Zejména v menších obcích může nastat situace, že jeden operátor zde má výrazně horší signál než dva druzí (protože O2 a T-Mobile sítě sdílejí), anebo naopak. Podle toho se potom zákazník může rozhodnout třeba pro přechod k jinému operátorovi. S cenami jsou na tom sice všichni tři podobně tragicky, ale úroveň signálu může hrát při výběru poskytovatele neméně důležitou roli.

 

„Na jednom místě ukazujeme výsledky profesionálních měření, uživatelských dat získaných v rámci aplikace NetMetr a teoretické výpočty,“ popisuje objasňuje fungování aplikace předseda ČTÚ Jaromír Novák. Úřad má v plánu vizualizační nástroj rozšiřovat o další funkce a postupně přidávat i další služby, např. pevné připojení k internetu.

Diskuze (17) Další článek: Electroneum M1 je levný kryptomobil, který vám zaplatí za to, že ho používáte

Témata článku: , , , , , , , , Kvalita, Aplikace, Jak, Internet, NetMetr, Jaromír Novák, Operátor, Nováková, Evropa