Jak klesají ceny: Motorola

Při nákupu zcela nového mobilního telefonu musíte počítat s tím, že se jeho cena za pár měsíců může rapidně snížit. Podívali jsme se, jak klesají ceny telefonů značky Motorola. V článku najdete také přehledné grafy, které ilustrují postupné zlevňování. Kdy se vyplatí koupit mobil?
Sami jste možná někdy neodolali a koupili si mobilní telefon ihned po jeho uvedení na trh. Radost z nového mobilu, který ještě nikdo ve vašem okolí nemá, může už po měsíci zkazit zjištění, že se už telefon prodává za podstatně nižší cenu.

Obzvlášť zcela nové mobilní telefony nejsou z ekonomického hlediska příliš dobrou investicí - jejich cena se brzy začne snižovat. Pokud je model úspěšný a udrží se na trhu třeba déle než rok, může jeho cena klesnout třeba až na jednu třetinu původně nasazené částky. A to stále hovoříme o novém, originálně zabaleném telefonu.

Stále vysoká poptávka po nových, vyspělejších a hezčích mobilech vedou k tomu, že výrobci neustále chrlí nové modely. Ty dříve představené pak pochopitelně musí uvolnit místo na trhu svým nástupcům. Ale proč úspěšný a stále dobře prodávaný telefon vyřazovat z nabídky? Stačí snížit jeho cenu a bude svému výrobci vydělávat dál. Navíc mnozí zákazníci ocení, že si budou moci dopřát mobil svých snů.

Na druhou stranu velké zlevnění dříve elitních modelů trochu znepokojí jejich stávající majitele, kteří si je koupili krátce po uvedení na trh. Pokud chtějí zůstat originální a své ego udržet na výši, musí zainvestovat do některého z nových modelů. A výrobci mobilů mají o zisky postaráno.

Pozor, padá cena

Jak rychle ceny mobilů klesají a kdy je nejvhodnější doba na pořízení mobilu od jeho uvedení na trh? Na tuto otázku jsme se snažili odpovědět již minulý týden, když jsme zkoumali vývoj cen telefonů značek Sony Ericsson a Siemens za uplynulý půlrok. Dnes stejné analýze podrobíme mobilní telefony značky Motorola.

Při tvorbě grafů jsme vyšli z ceníků distributora GSMobile od loňského srpna a po jednotlivých týdnech až do současnosti sledovali postupný pád. Všechny ceny v článku jsou uvedeny včetně daně z přidané hodnoty.


Uvedené modely telefonů lze v některých obchodech často sehnat levněji, ale v tomto případě je důležitější spojitost dat od jednoho zdroje než nejnižší ceny.

Mírně zčeřené vody u levných telefonů

Telefony, u kterých je kladen důraz na výhodnou cenu již od počátku prodeje, nemají příliš prostoru je zlevňování. Důkazem jsou toho i tendence vývoje cen telefonů nižší třídy od Motoroly. Především na low-endu C115 je vidět, že se vývoj ceny drží v poměrně vyrovnané hladině. V posledním týdnu však i tento model klesl na 75 % své původní ceny, která začínala pod dvěma tisíci korunami.

Typický kaskádovitý průběh poklesu ceny mají oblíbená véčka V180 a V220. Lépe vybavený model V220 s fotoaparátem je atraktivnější a mnozí zákazníci si proto za něj raději připlatili. Jistě také proto si udržel déle vyšší cenu. Ta začínala nad šesti tisíci korunami a nyní již klesla pod čtyři tisíce. Motorola V180 zaznamenala v podstatě stejný úpadek.

Již první schodek v ceně můžeme vidět také u relativně nového modelu V171. Cena tohoto low-endového véčka s barevným displejem klesla pod tři tisíce. Jak můžeme přepokládat, bude nadále klesat až k hranici dvou tisíc korun.

Motorola V180 Motorola V220 Motorola V171

Kupujte telefon za polovic

Zajímavé věci se dějí ve střední třídě, kam jsme zařadili véčko V500, a dva klasicky střižené telefony C650 a E398. U modelu V500 můžete velmi názorně vidět, co může udělat cena za půl roku. Pokud jste dostatečně trpěliví, můžete koupit telefon za polovinu původní ceny. Ta postupně klesala po celé sledované období. Není se čemu divit, konkurence je neúprosná a na trh navíc vstoupil nástupce s označením V547.

Podobnou tendenci bychom mohli zachytit také u multimediální Motoroly E398. Ta se původně nabízela pouze v u T-Mobilu za cenu přesahující deset tisíc korun. U distributora GSMobile, který nám poskytl archiv cen, se však tento model objevil až mnohem později. Cena telefonu bude jistě dále klesat a také se možná již brzy sníží na poloviční hodnotu.

Celkem nevýrazný model C650 se začal prodávat v říjnu a v grafu už můžeme sledovat klasicky zalomenou křivku vývoje cen.

Motorola C650 Motorola E398 Motorola V500 

Luxus za babku

Kategorie nejdražších telefonů je ta nejzajímavější. Samotnou kapitolu by si pak zasloužila křivka vývoje cen u modelu Razr V3. Luxusní telefon s nadčasovým designem, který tvořil polovinu ceny tohoto mobilu, se začal prodávat za částku převyšující dvacet tisíc. Mnozí obdivovatelé tohoto skvostu tak Razr V3 brali jako svůj nesplnitelný sen. Jaké však bylo překvapení, když začátkem tohoto roku začala cena padat jako sněhová lavina.

Při uvedení telefonu na trh by takový vývoj jeho ceny odhadoval jen málokdo. Spíše se očekávalo, že si tento model svoji cenu a exkluzivitu udrží až do ukončení prodeje či příchodu nástupce. Tento týden se jeho cena dostala pod hranici deseti tisíc a vzhledem k tomu, že prodej určitě nekončí, je možné, že bude klesat ještě dál. Zajímavé také je, že pokles z ceny dvaceti tisíc na polovinu se odehrál pouze ve dvou krocích.

Zajímavý průběh má také cena smartphonu MPx200. Ta se také radikálně snížila až na polovinu, ale zde setrvává již poměrně velmi dlouhou dobu. Dá se přepokládat, že s touto cenou také již opustí nabídku. Podobně zřejmě brzy dopadne i cena netradiční Motoroly V80, která zaznamenala trochu pozvolnější sestup, ale za to až na 40 % své původní hodnoty.

Nejmenší úbytek na ceně, ale stejně nezadržitelný sestup zaznamenal model V600.

Pokud se vám zalíbil některý z nových či připravovaných modelů Motoroly, vybavte se trpělivostí. Zkušenosti mluví jasně, za pár měsíců se cena sníží a můžete ušetřit nemalé peníze.

 Motorola MPx200 Motorola Razr V3 Motorola V600 Motorola V80

Kdo si počká, ten se dočká

Některé modely jsou na trhu poměrně krátce a pokles cen se proto zatím příliš neprojevil. Je to případ i „chytré“ Motoroly MPx220, jejíž cena od listopadu klesla zatím o tři tisíce na současných dvanáct tisíc. Stačí se však podívat výše na graf předchozího modelu a můžeme snadno odhadnout, že na konci léta bude výrazně levnější.

 

Po svých předchůdcích zřejmě zdědí své křivky v našich grafech také modely V547, V620 a V635.

Motorola MPx220 Motorola V547 Motorola V635

Co ještě zbylo?

V ceníku najdeme i některé starší modely, které se během sledovaného období ještě doprodávaly. Zřejmě nejatraktivnější je model V300, který si dlouho držel cenu díky nasazení u T-Mobilu. Dnes již archaická Motorola T270i dnes již zřejmě nikoho neosloví, přestože se kdysi prodávala za dvanáct tisíc. Dnes se doprodává za 2 690 Kč.

Dlouho se na trhu drží také low-endový model C200. Na jednoduchém telefonu není v podstatě co zlepšovat a díky líbivému designu si zákazníky najde i dnes.

Motorola C200 Motorola V300 Motorola T720i

Vyplatí se počkat

Pokud jste si naše grafy pečlivě prohlédli, jistě ani nepochybujete o tom, že se s nákupem vyplatí chvíli počkat. Důležité je ovšem vystihnou ten správný moment, kdy cena telefonu sice klesne, ale přístroj je stále atraktivní a technologicky na výši. Pokud budete vyčkávat příliš dlouho, zřejmě se shlédnete v některém z dalších nových modelů a nový telefon si nikdy nekoupíte.

Při hledání toho správného okamžiku vám snad pomohou i naše grafy. Příště se podíváme opět na některou další značku mobilních telefonů.

Diskuze (2) Další článek: Novinka na MobilManii: supertextová verze bez obrázků

Témata článku: Motorola, Motorola C200, Motorola C650, Motorola E398, Motorola MPx200, Motorola MPx220, Motorola Razr, Motorola Razr V3, Motorola T720i, Motorola V171, Motorola V180, Motorola V220, Motorola V300, Motorola V500, Motorola V547, Motorola V600, Motorola V635, Motorola V80, Motor, Vysoká poptávka, Motorol, Jak, Oblíbená věc, Nejvhodnější doba