Jak koupit nebo prodat starší telefon

Telefon nemusíte vždy koupit úplně nový. Můžete jej prodat v bazaru, věnovat známému k narozeninám nebo nechat vydražit v internetové aukci. Za správnou cenu totiž prodáte cokoliv.
Telefon nemusíte vždy koupit úplně nový. Můžete jej prodat v bazaru, věnovat známému k narozeninám nebo nechat vydražit v internetové aukci. Za správnou cenu totiž prodáte cokoliv.

Bazary – s potřebnou dávkou štěstí

Nevyžadujete-li nutně záruku a postačí vám použitý telefon, můžete v bazarech nakoupit velice výhodně. Bazary jsou většinou kamenné obchody, kam prodávající přinese svůj starý telefon, bazar ho od něj odkoupí a za vyšší cenu nabídne případným zájemcům. U levných zařízení, jako jsou telefony, se nepoužívá prodej na komisi, to znamená, že původní majitel peníze dostane hned, nikoli až tehdy, když bazar telefon prodá někomu jinému.

Při nákupu je výhodou bazarů možnost velkého výběru velice levných telefonů na jednom místě. V každém případě vyžadujte možnost telefon vyzkoušet, abyste zjistili v jakém je stavu. Ze zhodnocení vnějších znaků a z několika zkušebních hovorů bohužel nikdy nezjistíte vše a protože nedostanete záruku, může se tento způsob prodeje vymstít.

Mobil z bazaru může být také kradený nebo získaný jinou méně legální cestou (prodávající ho může třeba najít). Takový přístroj poznáte většinou podle toho, že nemá dokumentaci, cestovní nabíječku, natož pak jakékoli další příslušenství. Takové telefony doporučujeme nekupovat – je sice jen slabá naděje, že by se při nedostatku poptávky mobily přestaly krást, ale používáním takového telefonu vlastně kradení podporujete.

Maximálně stručně:

+ velmi nízké ceny
- bez záruky
- horší stav telefonů vlivem opotřebování
- možná omezená funkčnost telefonu

Telefon na inzerát – z ruky do ruky

Starší telefon lze koupit také od známého nebo na inzerát. Dnes jsou velmi populární inzertní servery na Internetu. Když někdo prodává telefon a ve svém okolí nenachází odbyt, podá si na nich inzerát. Nakupující si může vybírat telefon podle žádané značky, podle ceny, podle bydliště prodávajícího.

Poslední kritérium výběru není tak nepochopitelné. Přestože prodávající z druhého konce republiky může působit velice solidně, neznamená to, že vám v balíčku na dobírku přijde to, co jste chtěli; může vás potkat spousta nemilých překvapení. Proto je lepší při koupi mobilu z druhé ruky osobní kontakt. Můžete tak lépe odhadnout stav telefonu a příslušenství a z chování prodávajícího lze poznat, zda vám opravdu vyjmenoval všechny mouchy přístroje. Musí vám dovolit vyzkoušet si vaši kartu SIM, zavolat, poslat textovku ...

Trochu jiný způsob prodeje jsou aukce, rovněž na Internetu. Prodávající nasadí nízkou cenu a zájemci k ní po určenou dobu přihazují své nabídky. Zvítězí ten, kdo nabídne nejvíc.

Lepší je ale koupě mobilu od známého. Ten vám většinou půjčí telefon i na několik dní, takže máte daleko vyšší jistotu, že to, co kupujete, je opravdu v pořádku. Kamarád vás také většinou nepodvede.

Největší weby, kde lze koupit mobil na inzerát, jsou Xmobil, Jarmark, PC Bazar. Pro aukční prodej určitě navštivte server Aukce.

Maximálně stručně:

+ velmi nízké ceny
- bez záruky
- horší stav telefonů vlivem opotřebování
- možná omezená funkčnost telefonu
- při nákupu přes inzerát nemožnost telefon vyzkoušet před koupí

A co se starým telefonem

Co když ale máte přesně opačný problém, když chcete co nejvýhodněji prodat svůj starý mobil?

Můžete zkusit dva výše popsané kanály – bazar nebo inzerát. Obecně pohodlnější je samozřejmě vystavit inzerát na webu nebo v nějakém inzertním magazínu, nemusíte totiž ani vstát ze židle. Zde se ale může stát, že zájem o mobil projeví pouze někdo, kdo bydlí stovky kilometrů od vás. Nedomluvíte-li se na osobním předání, je jedinou možnou cestou, jak dostat telefon k dotyčnému, dobírka. Je však jasné, že potenciální kupec nemusí s dobírkou souhlasit, stejně jako byste na jeho místě váhali vy z důvodů, které jsem popsal výše. Na webových inzertních serverech je navíc velká konkurence a chcete-li telefon prodat, musíte nasadit opravdu dobrou cenu.

Méně vhodný je prodej přes klasický bazar, protože mezi vás a kupce vstupuje další osoba, která má samozřejmě zájem realizovat na meziprodeji zisk. O něj se sníží cena, za kterou telefon prodáte. Bazar má však výhodu v rychlosti: nemusíte čekat, až se na váš inzerát někdo ozve (někdy se třeba ani nedočkáte) a peníze dostanete hned.

Pravděpodobně nejvhodnější je telefon prodat někomu ze známých. Zde máte velkou výhodu v tom, že můžete telefon předvést či zapůjčit na vyzkoušení a lépe se můžete domluvit na prodejní ceně.

Když se starší mobil nepodaří prodat, poslední a přesto často využívanou možností, jak se jej zbavit, je jeho přesunutí na dalšího člena domácnosti. Manželka a děti mobilní telefon určitě využijí.

Diskuze (4) Další článek: Pro tvrďáky - Ericsson R250s PRO

Témata článku: Potenciální kupec, Jak, Dobírka, Pro +, Telefon, Omezená funkčnost, Člen domácnosti