Jak kupovat bazarový mobil aneb starší kousek pod stromečkem

Přestože se to může zdát jako neuvěřitelné, stále se najdou tací, kteří si od Ježíška přejí mobilní telefon. Často jim však udělá radost i mobil mírně starší přístroj. Víme, jak se při jeho nákupu nespálit.
Kapitoly článku

Ne zrovna každý vyžaduje ten nejnovější výkřik mobilní techniky - proč kupovat nový a drahý mobil dítěti, které jej může snadno ztratit či rozbít, proč našim dříve narozeným příbuzným vysvětlovat složitosti a záludnosti používání moderních vybavených telefonů? Určitě musíme uznat, že starší (ale funkční) mobil je pro spoustu lidí výhodnější alternativou. Také mezi mladými lidmi z řad studentstva je nákup mobilu "z druhé ruky" zajímavou možností, jak si pořídit ještě před čase špičkový přístroj za zlomek jeho původní ceny.

Jsou zde však jisté záludnosti, které musíte mít při nákupu staršího mobilního přístroje na paměti a na něj je nutné dát si dobrý pozor - jedině tak budete totiž mít naprostou jistou, že právě zakoupený přístroj vám ještě nějakou dobu bude bezpečně sloužit.

Pozor na kradené kousky

Největším rizikem při nákupu použitého mobilu je bezesporu riziko zákonnosti - mobil totiž může být kradený. Přestože v české republice ještě neexistuje globální seznam kradených mobilních telefonů (kupříkladu v Anglii již ano), nemáte zřejmě v současné době možnost zjistit, zda váš mobil neopustil svého předchozího majitele více než neochotně. V současné době udržuje seznam IMEI (identifikačních čísel) kradených mobilů kupříkladu Eurotel, v jehož síti si pak se svým mobilem nezavoláte.

Problémy však mohou nastat někdy v budoucnu i v případě, že přístroj s vaším současným operátorem funguje - když se totiž naši operátoři jednoho krásného dne dohodnou s Policií na společném postupu proti kradeným mobilům, může přestat váš telefon ze dne na den fungovat.

Jak tedy poznat, zda je mobilní telefon v Bazaru kradený? Obecně se dá poradit osvědčená věc - pokud má prodávající k telefonu i původní lepenkovou krabici s manuály a nabíječku, lze s velkou pravděpodobností prohlásit, že telefon zcizen nebyl. Málokdo z nás nosí po ulici či na plovárnu veškeré příslušenství ke svému mobilu.

Co oko uvidí...

V každém případě je nejlepší postupovat se zdravým rozumem - tedy v každém případě si telefon na světle pořádně prohlédnout, zda není třeba nalomená anténa, prasklý kryt, poškrábaný či místy dokonce nefunkční displej - dá se totiž předpokládat, že tato závada se bude stále více zvětšovat a jakákoli oprava bude zřejmě stát více, než samotný mobilní telefon.

Pokud kupujete přístroj s výměnnými kryty, zkontrolujte také samotný "nahý" přístroj s odejmutými kryty. Telefon zapněte a vyzkoušejte si jeho základní funkce - krátkým hovorem s někým druhým prověříte kvalitu mikrofonu i sluchátka. Pokud se vám něco nezdá - slyšíte-li kupříkladu praskání či je hlas příliš slabý - zapomeňte na tento přístroj. Platí zde totiž stejný rada jako u displeje: s velkou pravděpodobností se bude tato závada horšit.

Napsáním textové zprávy zase dobře prověříte samotnou klávesnici. Zkontrolujte, zda telefon reaguje na všechna tlačítka správně, zda některá nezůstávají "viset" či zda se zobrazují ty správné znaky. Každý prodavač či majitel s čistými úmysly vás určitě nechá přístroje pořádně prošťourat. Pokud se tomuto brání, je to jasná známka toho, že s mobilem asi nebude úplně vše v pořádku.

Pokud máte vyhlédnutý přesný typ mobilního telefonu, vezměte s sebou k nákupu kamaráda, který tento typ telefonu vlastní. Jedině on ví nejlépe, jaké jsou problémy daného přístroje a nač je při pravidelném používání náchylný. Umožní vám tak tyto závady snadno odhalit.

V další kapitole článku se dozvíte to nejdůležitejší o starších bateriích, o cenách a také jeden dobrý tip na závěr.

Témata článku: , Str, Kup, MOBI, Pravidelné používání, Bazar, Jak, Kousek, Strom, Mobil