Jak na aktualizaci firmwaru vašeho mobilu

Po nedávném zavedení firmwarových aktualizací Over The Air u Sony Ericssonu se stejná věc chystá i u Nokie. Tuto možnost však již delší dobu nabízí Benq-Siemens. Jaké jsou tedy dnešní možnosti updatování firmwaru v domácích podmínkách či servisech, o co vlastně jde a proč máme firmware updatovat?
Kapitoly článku

Když se řekne firmware…

Firmware je základní softwarovou stavební jednotkou telefonu. Podobá se operačnímu systému, ale neumožňuje jakýkoli zásah uživatele (mimo otevřené operační systémy Symbian a Windows Mobile). Firmware sám o sobě nese mnoho údajů o telefonu a zpravidla jsou v něm obsaženy i předinstalované objekty (obrázky, hry, apod.).

Každý výrobce má jiné verze firmwarů a také pro každý model je software odlišný a mezi telefony nekompatibilní. Výjimka však potvrzuje pravidlo, a tak pokud přehrajete do telefonu firmware z jiného modelu, přijdete o záruku (tu vám v servisu neuznají), a k tomu můžete ohrozit funkčnost telefonu.

Software telefonu můžeme rozdělit na tři části:

  • ROM (Read Only Memory)
  • Flash Memory
  • RAM Memory

Firmware je uložen v části ROM, která, jak je z názvu patrné, slouží jen pro čtení. Do této části se nedá běžně zapisovat, pouze s flashovacími zařízeními v servisech, či při internetových nebo mobilních updatech. Tato část softwaru je chráněna výrobcem, takže bez speciálních programů si firmware do telefonu sami nenahrajete.

Flash memory je vnitřní paměť telefonu, kde se ukládají všechny objekty (fotografie, videa, melodie). RAM memory lze přirovnat k RAM paměti počítače, jedná se o dočasnou paměť, kterou pro svůj chod potřebují spuštěné hry a aplikace.

Proč updatovat?

Někoho k updatu možná vede přesvědčení, že s novým firmwarem přibudou telefonu nové funkce. Bohužel tomu tak není. Firmware je většinou vydáván proto, aby opravil chyby u předešlých verzí a zvýšil stabilitu telefonu.

Firmware je také přehráván při softwarových chybách telefonu, např. při blikání displeje a klávesnice, nenastartování systému, stisku tlačítek bez odezvy, samovolném vypínání apod. Toto přehrání lze dnes provést v kterémkoli autorizovaném či neautorizovaném servise, doma při použití internetového updatu, nebo nově přímo z menu telefonu datovými přenosy.

Kde zjistím aktuální verze firmwaru?

V servisních střediscích vám bude nahrána vždy poslední dostupná aktualizace určená pro servisní střediska. Ano, můžete se setkat i s novějšími verzemi, ovšem ty jsou nabízeny většinou neautorizovanými servisy.

Tématu Firmware se věnují také fanouškovské weby, můžeme zmínit partnerské weby NokiaMania.cz či SEMania.cz. Teď se podívejme, jak to u jednotlivých výrobců se sotfwarovým updatem vypadá:

Nokia

Jste-li zákazníkem finského výrobce a chcete updatovat vaši verzi firmwaru, obraťte se na autorizované servisy Britex CZ, Cell Net či Mobil ASK. Máte-li problém v záruční době, firmware je přehrán zdarma. Po záruční době je jeho přehrání nutné zaplatit (cca 200 – 300 Kč, u symbianových telefonů až 700 Kč), ale máte jistotu, že neztratíte záruku.

Mnoho uživatelů se ptá, zda lze někde na internetu stáhnout firmware pro modely Nokia. Odpověď je snadná – není to možné, protože firmware si v domácích podmínkách nenahrajete. Alternativou servisu bude nahrání firmwaru přes datové přenosy (přes GPRS, EDGE či UMTS) přímo do telefonu – firmwarový update Over-The-Air.

V tomto případě bude v důsledku redukce velikosti souboru stahován jen tzv. rozdílový balíček mezi aktuálním a novějším firmwarem. Průkopníkem této služby u Nokie je N80, další modely řady N se pravděpodobně zařadí po jejím boku. Služba je zatím v ranných fázích a není plně funkční. Firmware bude stahován přímo ze stránek Nokia.com, takže o záruku na telefonu nepřijdete.

Jak zjistím verzi firmwaru?

Pro zjištění verzí firmwaru se u Nokie používá kód *#0000#, u dalších značek však tento příkaz použít nelze. Pro telefony Siemens (Benq-Siemens) například stačí na klávesnici napsat *#06#. Tento kód primárně slouží k zjištění IMEI telefonu, ale dostanete se z něj i na informace o firmwaru.

Pro telefony Sony Ericsson je nutno vstoupit do servisního menu pomocí kláves >*<<*< (znaky < a > značí pohyby ovládacím prvkem doleva a doprava). V tomto zobrazení není radno nic měnit, ale lze zde zjistit verzi softwaru. Kódem *#1234# zjistíte firmware u telefonů značky Samsung. Motorola vám kódy hlavu zamotat nechce, informaci o aktuální verzi nabídne přímo v menu.


Ve druhé kapitole se podíváme na ostatní důležité značky, konkrétně Sony Ericsson, Benq-Siemens, Motorolu a Samsung

Témata článku: Motorola, Nokia, Samsung, , , , F +, Mobil, Celá operace, MOBI, Akt, DSS, Neautorizovaný servis, Vaš, Jednoduchý průvodce, Jak