Jak nejlépe zálohovat Android? Zkombinujte offline a online zálohy, a nic vás nepřekvapí

Dokud smartphony fungují, jsou jejich uživatelé bezstarostní. Pokud však dojde k jejich poškození, krádeži, k nepovedené firmwarové aktualizaci nebo se jinak „zblázní“ software, nastává velký problém. Telefon je našim každodenním pomocníkem, na něhož se můžeme spolehnout. Ukládáme si do něj důležité dokumenty nebo jím zachycujeme nenahraditelné momentky rodiny, dětí nebo fotografie z dovolené, . A nejen tyto fotky mohou být v mžiku pryč...

...stačí přitom jen tak málo, a může mít svá data pod kontrolou. Stačí pravidelně zálohovat, v případě problémů si data jednoduše obnovíte. V tomto článku si ukážeme možnosti online i offline záloh, které není radno podceňovat. Časově vás nijak nezatíží a v budoucnu vám mohou pomoci od problémů. Protože elektronika není bezchybná, I u smartphonů platí otřepané: „Zálohovat, zálohovat, zálohovat...“.

Zálohy spojené s Google účtem

Základní možnosti zálohování, resp. synchronizace dat, nabízí samotný Google účet, který potřebujete pro přihlášení k telefonu s operačním systémem Android. Typicky je jedná o skvělého pomocníka pro zálohu kontaktů. Při přechodech mezi telefony už se nemusíte zdržovat kopírováním kontaktů na SIM, kdy si vytvoříte spoustu duplicit (seznam na SIM je jednopoložkový), nebo na microSD kartu, kterou už dnes spousta telefonů ani nemá. Stačí začít kontakty ukládat (nebo přesunout) na Google účet, a po přihlášení vám okamžitě „přistanou“ ve vašem telefonním seznamu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Základní zálohu na Androidu obstarává Google One, mimo kontaktů se mohou synchronizovat textovky, historie volání, nastavení telefonu a další údaje účtu Google

Jistě, při přesunu kontaktů na Google účet se zřejmě nevyhnete jednorázové opravě kontaktů, ovšem v internetovém prohlížeči se to dělá daleko přehledněji, než na malém displeji smartphonu. Stačí v telefonním seznamu u kontaktů přepnout úložiště z lokální paměti nebo SIM na váš Google účet, správu pak učiníte po přihlášení na stránkách contacts.google.com.

 

Máte Android a nezálohujete? Nechceme napovídat, ale možná byste měli začít...

 

Přes Google však nezálohujete jen kontakty. Přes Nastavení - Účty a zálohování - Správa účtů - <vybraný Gmail účet> - Synchronizovat účet můžete vybrat další položky pro synchronizaci, např. informace z kalendáře nebo položky na Google Disku.

Klepněte pro větší obrázek
Při zálohování fotek na Google Fotky můžete vybírat ze dvou kvalit zálohy

Mnohem přehlednější nastavení záloh však najdete v Nastavení - Google - Záloha. Zde můžete k zálohám aplikací, aplikačním datům, kontaktů, zprávám, protokolům volání a nastavením telefonu využít Google Disk a jeho bezplatnou 15GB kvótu. V případě překročení tohoto limitu budete muset přejít na placenou verzi nebo v rámci správy zálohy smazat některé typy souborů.

Představení služby Google One:

Na jednom místě tak můžete zálohovat komplexní balík dat z telefonu včetně fotek a aplikací. Zálohy probíhají automaticky přes Wi-Fi, pokud je telefon dvě hodiny nečinný a nabíjí se. Alternativně můžete zálohu vyvolat ručně. V horní části obrazovky vidíte vaši zbývající kvótu v úložišti, v případě potřeby můžete zálohování zpřístupnit i přes mobilní data. 

Diskuze (10) Další článek: Huawei zkombinoval dámské hodinky a chytrý náramek. Watch Fit Mini vydrží nabitý dva týdny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , SMART switch, Aplikace, Telefon, Smart Switch Mobil, Wi-fi síť, DCIM, Účet & gt, Google Fotka, Mover, Gmail účet,