Jak Nokia změní platformu Windows Phone

Nokia bude mít mezi výrobci Windows telefonů výsadní postavení. Jaké změny systému Nokia prosadí? Které funkce přenese z minulosti do WP7 budoucnosti?

Operační systém Windows Phone 7 má značnou dávku originality. Vzpomeňme také na začátky jiného originálu mezi mobilními platformami – Apple iOS (tehdy ještě iPhone OS). Dnes bychom se měli ptát, jestli bude Nokia používat stávající podobu Windows Phone 7 se všemi svými nešvary tak, případně jaké změny nastanou. Zvláštní klauzule smlouvy mezi Nokií a Microsoftem totiž připouští, že Nokia bude moct podobu systému v určitých směrech ovlivnit. Nokia se bude aktivně podílet na vývoji systému. Zatím však nejsou známé žádné další podrobnosti. Očekávat můžeme exkluzivitu v mnoha směrech. A protože má Nokia ve vztahu s Microsoftem výsadní postavení, je zde velká šance, že se dočkáme změn, o kterých se jiným výrobcům mohlo jen zdát.

Noví uživatelé této platformy by mohli být zmateni. Nové ovládání, nová struktura systému a nová filozofie ovládání nutí přemýšlet. Uživatelé preferující Nokie uznávají jednoznačně tradiční ovládání.

Klepněte pro větší obrázek

Dodejme, že následující desítka vylepšení WP7, není oficiálně potvrzená (a dlouho ještě nebude), stojí na velké dávce odhadů, nikoliv však nesmyslných. Které z nich se potvrdí, uvidíme snad ještě letos.Nutno dodat, o tématu „co novým Windowsům vlastně chybí“ není snadné odpovědět jednou větou. Každá chybějící vlastnost má totiž racionální odůvodnění.

  • Změna č.1: Nová podoba UI

Nic rychlosti ovládání nesvědčí tolik, jako maticová struktura menu. Ať už se bavíme o vzhledu 12 ikon nebo 16 zástupců po vzoru iOS. Maticová podoba systému totiž pracuje s vizuální pamětí uživatele a nenutí tolik číst přesné názvy funkcí. Stávající jednořadý seznam aplikací je zbytečně dlouhý a nepřehledný.

  • Změna č.2: Aktivní pohotovostní režim

Pohotovostní režim nových Windows obsahuje dlaždice funkcí, které umí vypisovat vybrané položky stejně jako klasický pohotovostní režim. Na klíč by jej však Nokia mohla poskládat k obrazu svému. Přestože Microsoft výrobcům zatrhnul používat své vlastní řešení (Samsung nepoužívá svůj TouchWiz, HTC nepoužívá své Sense), ale u Nokie může přijít výjimka.

  • Změna č.3: Lokalizované Ovi Mapy

Nokia svou jasnou konkurenční výhodu přenese také na novou platformu Windows. „Nokia bude hlavním dodavatelem navigační složky a doplňkových služeb v ekosystému Windows Phone, zejména díky stále rostoucímu úspěchu Ovi Maps,“ říká Steve Elop, nový šéf Nokie. Dodejme, že vývoj Ovi Map pokračuje. Nejvíc je pokrok znát například u aktuálních Ovi Map 3.06 pro Symbian nebo na webové podobě nových neskutečně věrných 3D Ovi Map.

  • Změna č.4: Konečně podpora paměťových karet

Nedávno ještě pro WP7 cizí výraz. Paměťové karty Windows Phone 7 dnes akceptuje, nicméně musí podléhat přísné certifikaci „Windows Phone ready“. Jinými slovy: Pokud chcete používat u Windows Phone 7 paměťové karty, musíte si koupit speciálně upravená média. A zde by mohla mít Nokia velkou výhodu, neboť microSD a microSDHC karty pro svá zařízení produkuje. Certifikace by mohla být jen nedůležitou formalitou.

  • Změna č.5: Přibude multitasking?

při (ne)představení WP7 jsme se dozvěděli, že multitasking se u WP7 konat nebude. Ovšem jakési alternativní řešení tu zůstalo a Microsoft nabízí stejně elegantní kouzlo jako konkurenční Apple. Aplikaci telefon zamrazí a uloží do paměti. Jestli to bude Nokii stačit, netušíme. Ovšem pokud by skutečný multitasking opravdu uživatelům chyběl, je jasné, že najednou své místo naleznou i dnes tolik zapomínaný Symbian nebo stále neuvedené MeeGo.

  • Změna č.6: Lokalizovaný Marketplace

Stahování aplikací z Marketplace neoplývá originalitou. Bezplatný obsah stáhnete volně, placený pouze s platební kartou. Nokia však šla u svého Ovi Storu cestou ještě jednodušší – placení pomocí textovek. Nokia tak uzavřela kontrakt se 112 operátory, kteří platbu za aplikace prostřednictvím SMS zpráv podporují. A tento kontrakt se přenese také na obsah s WP7. I toto již Elop potvrdil.

  • Změna č.7: Chybějící složky

WP7 nedovolí uživateli prohlížet adresářovou strukturou a přistupovat k jednotlivým souborům (podobně jako iPhone). Ovšem jak si se složkami poradí Ovi Mapy, které pracují s nejdůležitější složkou cities? Třeba Microsoft připraví ústupek.

  • Změna č.8: Systém v češtině bude. A co Slovenština?

Nový update s názvem Mango přinese další jazykové lokalizace. Mezi nimi nebude chybět pro nás důležitá čeština. Bez ní by to nebylo ono. Ovšem co naši slovenští kolegové? Bude si Nokia moct dovolit sáhnout na systém a lokalizovat své produkty sama?

Klepněte pro větší obrázek
  • Změna č.9: Rozměrná QWERTY klávesnice orientovaná na šířku

V současnosti nejrozšířenější metoda psaní – s QWERTY klávesnicí na šířku – novým Windowsům chybí. A pokud ani oficiální budoucí update tuto možnost nepřinese, může na řadu přijít překvapivě geniální Swype, který Nokia tolik propaguje.

  • Změna č.10: Aktualizace softwaru přes Software Updater

Jednotný program pro aktualizace softwaru pro všechny Nokie v současnosti nabízí možnost aktualizovat přístroje vybavené jak uzavřeným systémem Series 40, tak i Symbianem a Maemem. Je velmi pravděpodobné, že Microsoft svolí a update svého systému umožní provádět skrze Nokia Software Updater.

Diskuze (37) Další článek: Dynavix pro iPhone: dobrý start na dlouhé cestě

Témata článku: Nokia, , , Apple iPhone 4GB, Uzavřený systém, Budoucí update, Nové ovládání, PLA, Alternativní řešení, Wind, Výsadní postavení, Slovenština, IPhone OS, Nová filozofie, Velká šance, Phone, Plát, Win, Jak, Windows!