Jak používat na telefonech Nokia Net monitor I.

Net monitor, neboli servisní menu, má téměř každý mobilní telefon. Je určeno především servisním technikům, kteří se zabývají konfigurací a opravami vysílačů GSM, v menší míře se uplatní i při případných opravách samotného telefonu. Někdy však pomocí Net monitoru můžete získat zajímavé informace.
Miloš Hernych: Téměř s jistotou lze tvrdit, že naprostá většina majitelů mobilních telefonů nebude Net monitor ke svému životu a telefonování nikdy potřebovat. Toto menu je totiž určeno především servisním technikům, kteří se zabývají konfigurací a opravami vysílačů GSM, v menší míře se uplatní i při případných opravách samotného telefonu. Údaje zobrazované v NM se totiž týkají pouze komunikace mezi mobilním telefonem a základnovou stanicí a dále interních parametrů mobilu.

Jak do své Nokie dostanu servisní menu?

V telefonech Nokia je aktivace Net monitoru relativně jednoduchá a lze jej aktivovat snad u všech modelů této značky. Je přitom však nutné zasáhnout do vnitřní paměti telefonu a to se u starších modelů někdy neobejde bez jejich rozebrání – doporučuji proto přenechat aktivaci odborníkům.

U novějších přístrojů (např. Nokia 3210, 5110, 61xx, 7110, 8xxx) je aktivace nepoměrně jednodušší: stačí mít k dispozici počítač s patřičným datovým kabelem nebo s infračerveným rozhraním pro podobně vybavené telefony a příslušný software. Už není třeba používat programy, kde aktivace servisního menu vyžadovala znalost složitých postupů. Nyní jsou k dispozici nástroje, které tento proces degradovaly na pouhý klik na příslušnou ikonku. Jsou to například LogoManager či Nokia Service Menu Monitor. Pokud si netroufáte na aktivaci svépomocí, na inzertních serverech je nabídek této služby dostatečný výběr.

Program Service Menu Monitor

V programu Logo Manager je postup následující: v nabídce Tools zvolte položku Network monitor. Poté stiskněte tlačítko Enable a vyberte si jednu z těchto možností:

  • Deactivate – vypnutí,
  • Field test – testy 1-20 (pro začátečníky, ve všech Nokiích stejné),
  • Engineering – všechny testy, pro pokročilé,

a pokračujte tlačítkem OK.

Protože servisní menu vlastně jen zpřístupní některé interní údaje telefonu, neměl by se aktivní Net Monitor nijak projevit na funkčnosti přístroje. Také případné ztráty záruky se u nových telefonů není třeba obávat, protože aktivace se u nich provádí softwarově bez rozebrání telefonu. Deaktivace je ještě jednodušší – stačí tlačítky mobilu zadat příslušný kód.

Servisní menu v telefonu Nokia 7110

Jak se servisním menu pracovat?

U telefonů Nokia se po úspěšné aktivaci na poslední pozici hlavního menu objeví nová položka. Po vstupu do ní je potřeba zadat do dialogového okénka číslo některé ze stránek Net Monitoru. Zkuste například stranu 1, kterou mají v NM všechny Nokie. Dále už je možno se po jednotlivých stránkách pohybovat pomocí šipek nebo opět přímou volbou čísla konkrétní stránky, která vás zajímá. Počet a čísla dostupných obrazovek záleží na typu telefonu a verzi jeho firmwaru, přičemž nejrozsáhlejší NM má zřejmě telefon Nokia 7110. U nových typů naleznete v NM i velice jednoduchou nápovědu, která se objeví po dlouhém stisku tlačítka hvězdička.

Existují dva způsoby odstranění servisního menu: záleží na tom, jestli chcete Net Monitor jen opustit, nebo jej z menu telefonu trvale odstranit. V prvním případě stačí v menu znovu nalézt položku Net Monitor, po vstupu zadat 000 a potvrdit. Trvalé odstranění se provádí volbou strany 241 a pro opětovné získání NM je pak nutné znovu provézt kompletní aktivaci.

Jak prakticky pracovat s Net monitorem se dozvíte zítra.

Článek byl napsán pro časopis Mobility.

Diskuze (6) Další článek: Nová služba Mobilmanie – Wapátor

Témata článku: Nokia, Nokia 3210, Příslušný kód, Monitor, Net, Jak, Telefon, Net Monitor, Interní údaj