Jak proměnit svůj chytrý telefon na hloupý a dopřát si klidný „offline“ víkend

  • Nepřipadá vám smartphone až příliš chytrý?
  • Trochu mu přistřihněte křidélka. Budete sice offline...
  • ...ale také budete smartphone používat o dost méně než obvykle

Za poslední 15 let smartphony z trhu vytlačily dříve dominantní sekci tlačítkových či hloupých dotykových telefonů. Možná i vy s nostalgií vzpomínáte na tlačítkové Nokie, legendární Ericssony s tlustými anténami nebo na zaoblené Siemensy tak akorát do dlaně. A nebo vám v mysli utkvěly spíše Alcately s nezaměnitelným designem? Všechny tyto telefony „z pravěku“ měly společnou jednu věc. Byly to (téměř) offline telefony. Počítalo se to, co umí po vybalení z krabice, a ne to, co do nich neinstalujete nebo stáhnete z cloudu. Tak proč si tuto dobu ještě více nepřipomenout?

Nebudeme chodit okolo horké kaše. Smartphony nám v mnohém pomáhají, ale také nám ve velké míře narušily běžný život. Jsme neustále online a na příjmu, volný čas vyplňujeme hraním her nebo využíváním sociální sítí, spousta mladších uživatelů je na smartphonech dokonce přímo závislých. Mobilní „detox“ nemusí nutně znamenat kompletní odložení telefonu. Můžete telefon postupně zbavit některých funkcí a dopracovat se tak až k „hloupému smartphonu“. A v tomto článku si ukážeme, jak na to.

Začněte s čistým štítem

Pokud se chcete zbavit všech vymožeností smartphonů, je vhodné začít s úplně čistým štítem. Pokud byste se přeci jen v budoucnu chtěli vrátit ke smartphonu, doporučujeme provést si zálohu (ať již lokální nebo na cloud), protože obnovením telefonu přijdete o veškerá data.

Klepněte pro větší obrázek
Někdy je prostě lepší začít s čistým štítem. Nezapomeňte však předtím svůj smartphone kompletně zálohovat!

Díky obnovení si nemusíte lámat hlavu s tím, co v telefonu nechat. Všechno doinstalované z něj zmizí, a vám zůstane jen základní sada aplikací. A to platí u Androidu i u iPhonu. Po najetí máte před sebou telefon v „čistým štítem“, jenže jeho úvodní nastavení tentokrát dost „lajdácky“ přeskočte. Vytáhněte z telefonu před úvodním nastavením SIM kartu, nezapínejte Wi-Fi, nepřihlašujte se k žádným službám a všechno možné deaktivujte. 

Ať už telefon obnovíte nebo neobnovíte, dalšího kroku se jen tak nezbavíte. Je třeba ze smartphonu odebrat vše, co jen jde...

Diskuze (27) Další článek: Tahle doba už se nikdy nevrátí. Trailer k filmu BlackBerry ukazuje první prototyp i pád značky na úplné dno

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , Notifikace, Filtr Barev, Obrazovka, Tetris, Telefon, Aplikace,