Jak s mobilem správně fotit zblízka

Jednou ze základních fotografických disciplín je makro. Jak si s ním poradí dnešní Fotomobily?

Kvalita fotomobilů zatím nedospěla do takového stádia, abyste s nimi mohli s uspokojivým výsledkem fotit například rozsáhlé krajinné celky plné jemných detailů. Zjednodušeně lze říci, že čím blíže k focenému objektu budete, tím kvalitnější snímek pořídíte. Protipól k záběrům na „nekonečno“ tvoří oblast zvaná makrofotografie – snímání v blízkém předmětovém prostoru. Odborného názvu se však nemusíte obávat, makro může být docela zábava. 

pivo.jpg
Makro nejsou jen květiny, ale třeba i „pivní zátiší“

Poznámka: tento článek vyšel v Mobilitách 5/06

Mobility5.jpg

S kytičkou na makro

Jistě jste si už všimli, že u fotek pořízených mobilem většinou splývá popředí s pozadím – vše je ostré „od nevidím do nevidím“. Fotografové tomuto jevu říkají velká hloubka ostrosti. Nebudu vás unavovat podrobným výkladem této problematiky, uvedu jen, že kromě jiného závisí také na předmětové vzdálenosti. Čím dál budete od objektu, na nějž zaostřujete, tím větší bude i hloubka ostrosti. Naopak se zkracující se vzdáleností hloubka ostrosti klesá a také u fotomobilu budou některé objekty ostré a ostatní (které se nacházejí mimo hloubku ostrosti) budou rozostřené.

Tip: inspirujte se makrofotkami v galerii fotomobilů, pochlubte se zde svými výtvory

Z předchozího odstavce tedy vyplývá, že pro focení makra musíte více dbát na správné zaostření. Majitelé fotomobilů bez automatického ostření bohužel nemají mnoho šancí, jak ostrost ovlivnit. Musí jen dodržovat výrobcem uvedenou nejkratší vzdálenost a pro jistotu pořídit snímek raději několikrát s různým odstupem. Pochopitelně je nutné nejprve přepnout objektiv do polohy „kytičky“, kterou se zpravidla makro označuje.

IMG_6767.jpg
Motorola Razr V3x a přepínač normal/makro

S ikonkou kytičky se setkáte také v menu Sony Ericssonu K750i, u nějž je objektiv zaostřován automaticky. Zatímco v běžném režimu automatika ostří nejblíže asi na 25 až 30 cm, v makru se dostanete přibližně až na 6–7 cm od nejbližšího objektu. Zaostřovací automatika si bohužel v makru není příliš jistá; přiblížíte-li se ještě více, bude foťák stále hlásit korektní zaostření, i když fotografie už ostré nebudou. S touto nectností musíte počítat a při snímání blízkých předmětů raději dodržovat uvedenou vzdálenost.

Autofokus má i přes tento nedostatek více předností, na rozdíl od pevně zaostřených objektivů. Jednou z nich je možnost nechat objektiv zaostřit na vámi zvolený objekt (viz rámeček Využijte předostření).

Špiónem s mobilem

Fotografové obecně chápou makro jako focení detailů rostlin, broučků, motýlů a další havěti. S mobilem nedosáhnete takového přiblížení, abyste mohli pořídit fotografii například snídajícího mravence, ale třeba většinu kytek, byť s perspektivním zkreslením vyfotíte bez potíží. Existuje samozřejmě několik dalších námětů pro makro, pro inspiraci uvádím některé na fotografiích.

jaro.jpg
Makro a rostliny v rozpuku

kytka.jpg
Poslat dívce virtuální kytku vyfocenou v makrorežimu je s pomocí fotomobilu velmi snadné

Pro fotomobily jsou však víceméně typické takříkajíc „kopírkové“ motivy. Že si stále nemůžete zapamatovat, kdy vám jede autobus? Ofoťte si jízdní řád a máte po problému. Vaše gurmánské buňky polechtal zajímavý recept ve vypůjčeném časopise? Šup s ním do mobilu. Bloudíte v cizím městě? Vyfoťte si mapu v informačním centru. S fotomobilem si můžete zahrát i na agenta 007, neboť žádný dokument makrorežimu neunikne. Podobných motivů bychom samozřejmě mohli jmenovat mnoho, ale praktičtější bude ukázat si pár fíglů, jak tyto fotky pořizovat v nejlepší kvalitě.

recept.jpg
Lepší než opisovat recept z vypůjčeného časopisu

mapa.jpg
Pokud zabloudíte, může vám ofocená mapa pomoci v nouzi

Více jasu prospívá

Při ofocování papírových předloh, kdy je text umístěn na světlém pozadí, se hodí zvýšit jas snímku. Fotoaparát totiž jinak převládající světlou barvu vyhodnotí jako šedou a snímek bude nekontrastní. U Sony Ericssonu K750i zvýšíte jas pohybem joysticku směrem dolů (při otočení mobilu na výšku). Většinou stačí nastavit první hodnotu +0,3, někdy fotografii prospěje i +0,7.

S problémy se můžete setkat při snímání map a plánů z informačních panelů krytých sklem, protože odlesky okolí ve skle mohou učinit obsah zcela nečitelným. Nejjednodušší pomůckou je fotit zešikma, z takového úhlu, kdy se odlesky ztratí. Dostanete sice zdeformovaný obraz, ale pro hrubou orientaci to zpravidla stačí. Dobrou pomůckou je také přitisknout mobil přímo na sklo – v tomto případě ale nafotíte nejspíš jen menší výřez a budete muset udělat více snímků. Focení s mobilem přitisknutým ke sklu lze využít také se zapnutým přisvětlovacím reflektorkem, jeho odraz tak na skle neuvidíte. V obou případech je ale nutné, aby měla vitrína dostatečnou hloubku a fotoaparát byl schopen zaostřit.

Držte se pevně!

Víte, proč stále více výrobců kompaktních digitálních fotoaparátů vybavuje své přístroje obrazovým stabilizátorem? Mimo jiné také proto, že většina uživatelů neumí foťák správně držet a snímky mají bez stabilizátoru rozmazané jednoduše proto, že je „strhli“ při stisku spouště. Stabilizátor je u fotomobilů stále výjimkou, takže je tento problém o to palčivější. Přitom je to tak jednoduché, sledujte ilustrační fotografie.

drzeni01.jpg
Tak takhle ne, držet mobil v jedné předpažené ruce je nejlepší cesta k tomu, jak pořídit rozmazané snímky.

drzeni02.jpg
Dvě ruce už poskytnou mnohem pevnější úchop, natažené paže však stále představují nebezpečí roztřesení snímku při stisku spouště.

drzeni03.jpg
To je ono! Když lokty pěkně zapřete k tělu, zkrátíte „páku rukou“ a dostáváte pevný úchop. A ještě jeden fotografický trik – spoušť se mačká při pomalém výdechu, nikoliv s plícemi naplněnými vzduchem a silně bušícím srdcem.

Využijte předostření

Pokud nemáte fotomobil s automatickým zaostřováním, můžete tuto část rovnou přeskočit. Mohla by vám ale přijít vhod i pokud používáte běžný digitální fotoaparát. Následující návod vám ukáže, jak se vyhnout špatně zaostřeným fotografiím. Postup samozřejmě uplatníte nejen při focení makrosnímků, ale v podstatě u všech záběrů, u nichž není hlavní objekt uprostřed snímku.

predostreni_bad.jpg

Až na výjimky téměř vždy působí na fotografiích lépe, když je popředí ostré. První snímek ale představuje pravý opak – ostré je pozadí a figurka vpředu rozmazaná. Proč tomu tak je, naznačuje zelený zaostřovací rámeček Sony Ericssonu K750i. Problém spočívá v tom, že fotoaparát tohoto mobilu zaostřuje na objekty umístěné právě v tomto rámečku. Pokud tedy pořídíte snímek s takovým výřezem, je zřejmé, že foťák si figurky ani nevšimne a bude se věnovat stavebnici v pozadí. Jak ale zajistit, aby byla ostrá figurka? Jednoduše, využijete k tomu takzvané předostření.

Nepochybně jste už zjistili, že spoušť foťáku u Sony Ericsson má dvě polohy. První z nich, tzv. namáčknutí, zajistí kromě jiného také aktivaci ostřicího systému, úplným domáčknutím pak pořídíte snímek. Právě tuto vlastnost můžete využít k tomu, abyste nechali foťák mobilu zaostřit na vámi zvolený objekt ve snímané scéně.

predostreni_namacknuti.jpg

Natočte tedy mobil tak, aby zaostřovací rámeček mířil na místo, které chcete mít ostré, v našem případě na figurku. Poté stiskněte spoušť do první polohy. Ve středu záběru se na displeji zobrazí bílý rámeček, který při správném zaostření změní barvu na zelenou. Máte-li aktivované zvuky, mobil zároveň dvakrát krátce po sobě pípne.

Nyní můžete překomponovat záběr do původní zamýšlené podoby, ale pozor, napůl stisknutou spoušť musíte stále držet, jinak foťák zaostření ztratí. Poté už stačí jen domáčknout spoušť a snímek s ostrou figurkou v popředí je na světě.

predostreni_ok.jpg

Váš názor Další článek: T-Mobile se brání nařčení z klamavé reklamy

Témata článku: , , Motorola Razr, Motorola Razr V3x, MOBI, Správné zaostření, Nejlepší cesta, Světlé pozadí, Následující návod, Jak, Kytka, Velká hloubka, F +, Vitrína, Plíce, Bílý rámeček, Jemný detail, Mobil