Jak se co nejrychleji dostat z hlavního nádraží na Pražský Hrad?

Spěcháte na důležitou schůzku a potřebujete zjistit co nejkratší spojení? Neradi přestupujete a hledáte spojení s co nejméně přestupy? Vyzkoušejte aplikaci Metro – vaše požadavky hravě splní s minimem vynaloženého času.
Asi nyní přemýšlíte nad tím, čeho se bude dnešní článek týkat. Že by GPS? Ne, zaryté GPSkaře musím zklamat. Ani GPS by jim nepomohlo vybrat správnou tramvajovou či autobusovou linku, ba ani správnou trasu metra v případě, že se nachází v cizím městě a potřebují se rychle dostat z jednoho místa do druhého (tzn. ne pěšky s turistickým batohem na zádech). Zcela jistě by v takovém případě pomohla mapa, kde podobné informace samozřejmě najdete, ale vyhledávání v ní je mnohdy obtížné a zdlouhavé. Uživatelé kapesních počítačů Palm (i uživatelé počítačů s Windows CE nebo Windows for PocketPC) mají velkou výhodu – mohou využít služeb aplikace Metro a cestovat s její pomocí po městě rychleji a efektivněji. Vyhledání nejkratšího spojení je totiž s aplikací Metro otázkou několika sekund.

Autory aplikace jsou Frank Van Caenegem a Patrice Bernard. Na tvorbě české verze aplikace se podílel také David Soušek. Instalace je snadná a probíhá standardním způsobem. V ZIP archivu naleznete aplikaci Metro v několika světových jazycích včetně již zmiňované české verze, dále pak návod, který je opět vytvořen v několika jazycích (bohužel, češtinu mezi nimi nenajdete), následují jednotlivé databáze měst a v neposlední řadě verze aplikace pro Windows CE a PocketPC (procesory SH3, MIPS a ARM). Doporučuji nainstalovat českou verzi. Aplikaci si můžete vyzkoušet i s českými městy – v ZIP archivu naleznete databázi pro Prahu, Plzeň a Liberec. Databázi Prahy jsem testoval v reálném provozu a již několikrát mi velmi pomohla. Nečekejte však, že v databázi Prahy naleznete všechny stanice, bohužel zde nenaleznete ani autobusové linky – pouze linky tramvajové a Metro. Je to sice zklamání, ale na druhou stranu se snažte pochopit, že by pro jednoho člověka bylo nadlidské úsilí vytvořit takovouto databázi. Pokud však tento nedostatek nepřenesete přes srdce, můžete se do projektu zapojit a pomoci autorům rozšířit databázi i o autobusové linky – jednoduše jim jejich seznam, seznam stanic na trase, po které jedou, čas jízdy, případně informace o památkách v okolí zašlete na jejich e-mailovou adresu. V souvislosti s tímto způsobem "updatování" databází mne napadá, zda by nebylo mnohem jednodušší umožnit uživatelům, aby si nové linky do databáze přidávali sami, a ti opravdu dobří by se pak o svou nejkompletnější databázi podělili s ostatními uživateli.

Práce s aplikací je snadná a rychlá. V horní části okna aplikace Metro naleznete název právě zvoleného města (jeho databáze). Vlastní vyhledávání spojení je velmi jednoduché. Stačí, když na řádku s tlačítkem zobrazujícím šipku vycházející z kruhu zadáte název výchozí stanice – pro rychlejší zadávání doporučuji v nastavení aplikace aktivovat automatické dokončování názvů stanic. Kliknutím na již zmiňované tlačítko s šipkou vycházející z kruhu vyvoláte seznam všech stanic, ze kterého můžete požadovanou stanici vybrat ukázáním na její název. Pro rychlejší pohyb v seznamu můžete napsat první písmeno (či prvních několik písmen) hledaného názvu výchozí stanice. Jakmile máte vybránu výchozí stanici, stačí již jen zadat stanici cílovou. Její jméno zadáte na řádku s tlačítkem se symbolem šipky směřující do kruhu. Jakmile máte zadánu výchozí i koncovou stanici, stačí již jen ukázat tužkou na tlačítko se symbolem běžící postavy. Aplikace začne vyhledávat a během několika sekund zobrazí výsledek pro nejkratší spojení a pro spojení s nejmenším počtem přestupů. Pokud se po vykonání vašich povinností chcete vrátit zpět, ale zapomněli jste čísla spojů, kterými jste se na dané místo dostali, stačí stisknout tlačítko se symbolem šipky ukazující proti směru hodinových ručiček, a aplikace vám pomůže najít nejvhodnější trasu zpět.

V databázi některých měst (Praha mezi ně bohužel nepatří) můžete nalézt i cesty k památkám – stačí zadat výchozí stanici a poté vybrat vámi hledanou památku ze seznamu památek, který vyvoláte ukázáním na tlačítko se symbolem rozpaženého člověka. Asi nejzajímavější funkcí je možnost spolupráce aplikace s vestavěnou aplikací Address Book. Aplikace Metro vám umožní najít nejkratší cestu ke kontaktu z vašeho Address Booku. Stačí pouze v Address Booku vytvořit uživatelskou položku s názvem "Metro" (učiníte tak pomocí položky menu Options =>Rename Custom Fields). Do této položky pak vždy napíšete název stanice nacházející se nejblíže k vašemu kontaktu. V aplikaci metro pak již stačí jen zadat výchozí stanici, ze seznamu, který zobrazíte ukázáním na tlačítko se symbolem telefonu, vybrat požadovaný kontakt a začít vyhledávání ukázáním na tlačítko se symbolem běžící postavy. Ne všechny linky ale jezdí v každou hodinu. I s tímto problémem vám aplikace Metro hravě pomůže. Stačí, když postupným ukazováním na název dne a na čas (tyto údaje jsou zobrazovány vpravo vedle funkčních tlačítek) nastavíte vámi požadovaný den a čas cesty (standardně je zvolen aktuální čas a název dne). Aplikace pak bude při vyhledávání ignorovat linky, které ve vámi zadaný den a hodinu nejezdí.

Dodatečná nastavení můžete provést pomocí menu "Možnosti" – pomocí příkazu "Síť" zobrazíte seznam nainstalovaných databází měst (můžete tak učinit i ukázáním na název města, který se nachází v horní části okna), pomocí příkazu "Nastavení" pak můžete aktivovat/deaktivovat automatické dokončování názvů stanic, nastavit zda tlačítko pro vyčištění políček (tlačítko se symbolem listu) smaže i vámi nastavený čas, nebo zda se mají zobrazovat statistiky spojení, příkazem "O programu" pak zobrazíte informace o aplikaci.

I když Metro patří bezesporu do kategorie aplikací pro cestovatele, může se hodit každému – třeba na dovolené nebo při návštěvě cizího města atd. Práce s aplikací Metro je snadná a rychlá, vyhledávání spojení je otázkou několika sekund. K dispozici jsou databáze pro více jak 170 světových měst. Celá řada je jich obsažena již v instalačním ZIP archivu (obsahujícím také verze aplikace Metro pro Windows CE a Windows for PocketPC), proto se připravte na poněkud větší velikost tohoto archivu, který má 1,42 MB (platí pro uživatele pomalého dial-up připojení). I přes výše uvedené připomínky vám mohu aplikaci Metro vřele doporučit!

Závěrečné hodnocení:
+ přehledné a účelné grafické uživatelské rozhraní (GUI)
+ snadná práce s aplikací
+ rychlost vyhledávání
+ velikost (samotná aplikace po instalaci zabírá pouhých 32 kB RAM, s nainstalovanou databází pro Prahu pak jen 85 kB RAM!)
+ možnost pracovat s dnem a časem cesty
+ spolupráce s vestavěnou aplikací Address Book
- poněkud složitý způsob přidávání nových linek (přes autory)
- chybějící diakritika v názvech některých stanic
Metro v 3.1.0 freeware
Autor: Patrice Bernard a Frank Van Caenegem
Zdroj: Patrice Bernard a Frank Van Caenegem
Testováno na Palm IIIx, Palm OS 4
Aplikace po instalaci zabírá 32 kB RAM (+ nainstalované databáze měst).

Váš názor Další článek: Oskar opět zlevňuje mobily

Témata článku: Jak, Nádraží, Hlavní nádraží, Snadná práce, Hra, DOS, Pražský hrad, Hrad, Požadovaný kontakt