Jak se datuje přes GPRS v síti T-Mobilu?

Od spuštění nových datových tarifů se GPRS provoz v síti T-Mobile zvýšil zhruba trojnásobně. Nejvíce se datuje v Praze, Brně a Hradci Králové. Datová špička byla zaznamenána okolo desáté večer.

T-Mobile zveřejnil velmi zajímavé statistiky provozu GPRS za měsíc květen. Právě na jeho začátku byly představeny nové datové tarify a jak je vidět, své zákazníky si našly. Podrobnou analýzu od Marka Lutonského na téma nových GPRS tarifů T-Mobilu si můžete přečíst zde.

Nárůst od prvního dne

Podle T-Mobilu během jediného měsíce vzrostl objem přenesených dat zhruba o 200 procent, přičemž největší objem přenesených dat byl zaznamenán ve velkých městech jako Praha, Brno, Hradec Králové, Olomouc a Ostrava. Z téměř sedmdesáti procent se na GPRS provozu podílejí kódovací schémata CS3 a CS4, díky nimž je dosahováno znatelně vyšší přenosové rychlosti (až 85,6 kbit/s).

„Nárůst provozu byl patrný již od prvního dne zavedení nových tarifů a do konce měsíce května se ustálil na trojnásobku hodnot za předchozí období,“ komentuje vývoj tiskový mluvčí společnosti Jiří Hájek a dodává: „Tento nárůst je pro nás důkazem, že se nám díky novým tarifům podařilo datové přenosy ještě více zatraktivnit, a zájem našich zákazníků o ně nás proto velmi těší." Jak tato slova vypadají ve formě čísel, si můžete prostudovat z následujících grafů.

Největší hlad je po GPRS Basic

Za necelý měsíc po zavedení nových GPRS tarifů se více než polovina uživatelů rozhodla využívat tarif GPRS Basic. Druhé největší oblibě se těší tarif GPRS Twist, který využívá téměř 40 procent datujících zákazníků, následován tarifem GPRS Standard s více než 10 procenty uživatelů. Zajímavý je podíl tarifu GPRS Business, který sice stojí s částkou 734 Kč za měsíční paušál (50 MB) na vrcholu nabídky, avšak čekali jsme o něco větší podíl, a to hlavně díky počátečnímu neomezenému provozu a la Eurotel Data Nonstop.

To, jak se vyvíjel počet zákazníků u tarifu GPRS Business, můžete zhlédnout v tomto grafu. K 1. červnu se jeho využívanost vyšplhala na pětinásobek hodnoty z 11. května 2003.

Kurz horolezectví s GPRS

Od zavedení nových GPRS tarifů do konce května zaznamenal T-Mobile zvýšení celkového GPRS provozu o 200 procent, přičemž strmý nárůst byl patrný především v první polovině měsíce.

Největší provoz je ve velkých městech


Poznámka: čím tmavší barva na mapce, tím větší GPRS provoz v dané oblasti

Aktuální rozložení GPRS provozu podle množství přenesených dat v jednotlivých regionech. Jak bylo řečeno v úvodu, největší provoz se odehrál ve velkých městech. Tam je samozřejmě největší poptávka a nejlepší signál, čekal jsem však vyrovnanější výsledky, a to vzhledem k tomu, že v malých městěch a na vesnicích nejsou k dispozici alternativní způsoby připojení typu kabelového připojení Mistral či ADSL.  

Největším objemem přenesených dat prostřednictvím GPRS se mohla pochlubit Praha, Brno a Hradec Králové. Zatímco v hlavním městě došlo v měsíci květnu k nárůstu GPRS provozu o 64 procent, brněnská metropole registrovala 61procentní zvýšení užívanosti GPRS a v Hradci Králově dosáhl tento parametr dokonce celých 485 procent.

Na internet až večer

Z pohledu průměrného rozložení GPRS provozu v průběhu pracovního dne byl v síti T-Mobile za měsíc květen zaznamenán největší objem přenesených dat v době mezi devátou a desátou hodinou večerní., oproti hlasové špičce, která nastala v rozmezí druhé až třetí hodiny odpoledne.

Na plný plyn

Z tohoto grafu vyplývá, že drtivá většina GPRS přenosů, téměř 70 procent, je vedena prostřednictvím kódovacích schémat CS3 a CS4. Kódovací schémata CS3 a CS4 jsou v současné době dostupná na téměř 40 procentech sítě T-Mobile – tyto oblasti se však na celkovém GPRS provozu podílejí téměř 80 procenty. To, jak fungují kódovací schémata v souvislosti s rychlostí GPRS u mobilních telefonů, si můžete přečíst v tomto článku.

Jakmile podobné statistiky v souvislosti se zavedením neomezeného paušálu Data Nonstop zveřejní i Eurotel, budeme vás v podobném duchu rovněž informovat.

Diskuse: používáte GPRS u T-Mobilu? Jak jste s připojením spokojeni?

 

Diskuze (43) Další článek: Naživo: první fotky Nokie 6600 a dalších novinek

Témata článku: , , MOBI, Sít, Jak, T Mobil, Mistral, Pětinásobek, Plný plyn, Pře, T - Mobil, Olomouc a Ostrava, Zvýšení cel, Polovina uživatelů, GPRS, Mobil, Nejlepší signál