Jak se zbavit otravného hluku z okolí

  • Dnes vám poradíme, jak se zbavit otravného hluku z okolí
  • Potřebujete sluchátka s technologií aktivního potlačení hluku
  • Vyzkoušeli jsme dva špičkové modely od Bose a Sony

Konstantní hluk není jen otravný, ale pokud trvá několik hodin, tak unavuje celý organismus. Cestovatelé (a zvláště ti, kteří často létají) to vědí, a tak přísahají na technologii Noise Cancelling, česky Aktivní potlačení hluku. Ale využití najde i v běžném životě. Vadí vám konstantní hluk otevřené kanceláře? Kupte si kvalitní sluchátka s tlačítkem NC.

Aktivní potlačení hluku slibují i sluchátka kolem tisíce korun, ale jestli to myslíte vážně, budete muset několikanásobně přidat. My jsme vyzkoušeli špičku v oboru.

Bose QuietComfort 25, zástupce staré školy. Jednoduchá záležitost, jediný přepínač pro zapnutí a vypnutí, hudba přitéká výhradně kabelem. Jede to na mikrotužkové baterie. Skvělé je, že ty koupíte po celém světě, ne až tak skvělé je, že je musíte pořád dokola kupovat, případně nabíjet. Výdrž je od 10 do 30 hodin podle toho, jakou vložíte baterii.

Sony MDR-1000X je modernější konkurence. Kromě kabelu se s mobilem spojí i přes Bluetooth, má NFC pro snadné spárování, na pravém náušníku je skvělá dotyková ploška pro přeskakování mezi skladbami, regulaci hlasitosti, zastavení skladby, nebo dočasné odstavení funkce Noise Cancel, abyste slyšeli, když vám někdo něco říká. Skvělý je integrovaný akumulátor, který dobijete z libovolného USB portu. Nevýhodou je, že i tenhle akumulátor se časem začne unavovat a výměna bude drahá.

Kdybych měl sluchátka srovnat, tak Bose o trochu lépe potlačují hluk, Sony výrazně lépe hrají a v našem světě všudypřítomných USB portů je snazší je udržovat při životě.

Oboje sluchátka podrobně otestovala AVmania.cz:

Proč to chtít

Možná si z hodin fyziky pamatujete, že zvuk je vlnění a tahle sluchátka udělají to, že proti hlukové vlně pošlou vlnu přesně opačnou a výsledkem je nula. Ticho. Tedy teoreticky. Ale i v praxi to funguje velmi účinně.

A proč byste tuhle technologii měli chtít? Protože je naprosto skvělá. Díky nižší hlasitosti hudby ochrání sluch. Jestli cestujete, jsou taková sluchátka naprostou nutností. Jsou to právě hluboké zvuky letadla, vlaku nebo tramvaje, která Noise Cancel potlačí nejlépe. Právě tyto zvuky při delší cestě způsobují únavu celého organismu.

Aktivní potlačení hluku oceníte i v otevřené kanceláři. Tam se zbavíte větráku, klimatizace a monotónního hovoru kolegů. Ani si nemusíte pouštět hudbu, jen získáte ticho na soustředěnou práci.

PS: Hudba, kterou slyšíte ve videu, je ke stažení na SHudbouVesmirnou.com

Diskuze (17) Další článek: Nový top smartphone LG dostane šestipalcový širokoúhlý OLED displej

Témata článku: Sony, , , , , , , , HCE, USB, Pravý náušník, Jediný přepínač, Potlačení, Přepínač, Skladba, Hudba, USB port, Dočasné odstavení, Běžný život, Špičkový model, Aktivní potlačení hluku, Klimatizace, Mikrotužková baterie, MDR, Noise,