Jak si vedou výrobci telefonů ve světových regionech? Nokia v Evropě posiluje

Analytická společnost Counterpoint Research vydává tradiční kvartální infografiku, která ukazuje, jak si výrobci vedli na světovém trhu nejen jako celku, ale také rozděleném do regionů. Grafy zobrazují statistiku za smartphony a za „hloupé“ tlačítkové telefony. Zastoupení i pořadí značek je v obou kategoriích zcela odlišné.

Trh smartphonů sledujeme pravidelně, zde rozhodně globální pořadí nepřekvapí. Counterpoint ovšem doplňuje známou první pětku (Samsung, Huawei, Apple, Xiaomi, Oppo) o další dvě místa, a tak víme, že těsně za značkou Oppo skončilo sesterské Vivo, s výraznějším odstupem 5 procentních bodů následuje Lenovo, k němuž se počítají i smartphony značky Motorola.

Klepněte pro větší obrázek

V regionech jsou první pětky různorodé. Zatímco Asii poměrně rovnoměrně ovládají čínské značky, Evropa podtrhuje globální pořadí s tím, že na pátém místě se uchytil Alcatel. Latinská Amerika nejvíc věří Samsungu, stejně jako Střední východ a Afrika, kde jsou tržní podíly výrobců nejvíc rozdrobené. Severní Amerika je baštou Applu, korejský Samsung a LG drží zbylé medailové pozice.

Klepněte pro větší obrázek

Situace u tlačítkových telefonů je naprosto odlišná, trh je rozdrobenější a příležitost dostávají i méně známé značky. Globální tržní podíl kontroluje Nokia (výrobce HMD Global) a iTel, což je dceřiná značka hongkongského Tecno Mobile. I ten se prosazuje v první pětce. Z pohledu „hloupých“ telefonů nás nejvíce zajímá situace v Evropě, kde čtvrtinu trhu kontroluje Nokia, s odstupem následuje Alcatel, pákistánský Qmobile, švédské Doro a dnes už také čínský Philips.

Objem prodaných telefonů v 3Q 2018:

  • chytré telefony (smartphony): 380 milionů kusů
  • tlačítkové („hloupé“) telefony: 112 milionů kusů
Diskuze (20) Další článek: První výsledky jsou tady. Budoucím králem Antutu bude Samsung Galaxy S10+

Témata článku: , , , , , , , , Dceřiná značka, Tecno mobil, Výrobce, Region, Afrika, Střední východ, Tržní podíl, Výrazný odstup, Analytická společnost, Latinská Amerika, První pětka, Známá značka, Asie, Telefon, Tecno, Střední východ a Afrika, Světový region,