Jak správně fotit mobilem portrét

Využijte svůj fotomobil na maximum a naučte se s ním správně fotit. Poradíme, jak fotografovat lidi kolem sebe.
Kapitoly článku

Když jsem poprvé uviděl fotografie z dvoumegapixelového mobilu s automatickým zaostřováním, ihned jsem zalovil ve svém archivu snímků z digitálních fotoaparátů. První digitály jsem testoval před sedmi lety. Většina z nich rozlišení 2 Mpx ani nedosahovala, obrazová kvalita byla diplomaticky řečeno průměrná a cena třikrát větší než stojí současné fotomobily.

Poznámka: tento článek vyšel v Mobilitách 4/06

Současné nejlepší fotomobily se sice ještě nemohou měřit s kvalitními digitálními fotoaparáty, ovšem kvalita jejich výstupu začíná být na velmi dobrá. Přičteme-li k tomu vlastnost zvanou pohotovost – jinak řečeno, mobil máme všichni stále po ruce – skvělý obrazový zápisník je na světě. Pro mě jako fotografa, který s sebou neustále vláčí nějaký aparát, je to příjemné zjištění, že mohu nosit o jeden přístroj méně.

Rád bych vám poradil, jak lépe využít fotoaparát vestavěný v mobilu. Přidám několik dobrých tipů, aby vaše fotky zůstaly situační a přesto vypadaly co nejlépe. Při praktických ukázkách budu fotit Sony Ericssonem D750i.

Tip: inspiraci k fotografování mobilem hledejte na galerie.mobilmania.cz

Podle statistik předních světových fotografických firem tvoří více než devadesát procent námětů všech pořízených fotografií lidé. Zní to vcelku logicky – člověk je tvor společenský a své přátele a známé chce mít zaznamenané i na snímcích. Není důvod si myslet, že u fotomobilů by tomu mělo být jinak. Proto naši malou fotoškolu začínáme právě focením portrétů, nebo chcete-li lidí obecně.

Ustupte dále

Fotografové vědí, že pro portrétní snímky jsou nejlepší delší ohniska, rámcově od 80 mm výše. U fotomobilů je to docela problém – většina totiž disponuje poměrně širokoúhlým objektivem, který pro tento účel není ideální. Například Sony Ericsson D750i má optiku odpovídající zhruba ohnisku 35 mm. Fotomobily mají sice možnost zoomování, jde však pouze o tzv. digitální zoom, který kvalitě snímku nepřidá, naopak ji převzorkováním zhorší. Tento zoom doporučuji spíše nepoužívat a když už, tak jen velmi malé hodnoty (např. 1,5×).

Říkáte-li si, že to ničemu nevadí, protože k fotografovanému můžete přijít blíž, jste na omylu. Snímek z malé vzdálenosti při takto širokém záběru totiž deformuje perspektivu tak, že blízké objekty vypadají větší než ve skutečnosti. A nejbližší bývá zpravidla nos portrétovaného.

portret_zblizka.JPG 
max. velikost

Není-li vaším záměrem vytvářet legrační crazy portréty (v takovém případě se nebojte jít ještě blíže), odstupte s mobilem alespoň na metr od fotografované osoby. Co na tom, že na snímku bude polopostava, nebo u malých dětí celá postava? Důležité je, že získáte záběr s přirozenou perspektivou.

portret_z_dalky.jpg 
max. velikost

S nůžkami v ruce

Pokud přesto trváte na tom, aby na snímku byl jen obličej portrétované osoby, je nejvhodnější udělat z polopostavy výřez. Bohužel tím ztratíte mnoho obrazových bodů fotografie a jen těžko si takový snímek v uspokojivé kvalitě vytisknete. Například pro použití na web by ale ořezaná fotografie měla stačit. Naznačený ořez vidíte na ilustrační fotografii. Výřez z původního snímku lze udělat v počítači, dobře vám však poslouží také samotný mobil.

orez.jpg 
max. velikost

Sem se mi dívejte!

Focení mobilem je výborná zábava, při níž se sice fantazii meze nekladou, přesto byste měli zachovávat alespoň jedno kompoziční pravidlo – „koukání do formátu“. Podívejte se na následující dvojici fotografií.

kompozice_NO.jpg kompozice_OK.jpg
max. velikost | max. velikost

Určitě se vám zdá první snímek trochu divný. Příčina tkví právě v nedodržení zmíněného pravidla. Mladík je tělem otočený k levé straně snímku, přičemž za zády má více prostoru než před sebou. Přestože se tedy dívá do objektivu, „kouká ven z formátu“. Na druhém snímku je záběr překomponován tak, aby měla osoba více místa před sebou (ve směru natočení těla, případně ve směru pohledu) a problém špatné kompozice rázem zmizel.

Dvojice ilustračních fotografií zároveň ukazuje, že při portrétování není vůbec nutné dodržovat nepsané pravidlo formátu na výšku. Necháte-li fotomobil otočený naležato, můžete úspěšně vytvářet například dvojportréty.

Všimněte si navíc, že jednoduché pozadí osoby na snímku lépe vyniknou, pokud se za nimi nenachází množství rušivých prvků. Při komponování záběru na displeji fotomobilu se zaměřte i na tento problém. Často stačí mírně změnit úhel snímání, abyste rušivé prvky dostali mimo záběr.

dvojportret.jpg 
max. velikost

Jak při portrétování naležato, tak při klasickém otočení na výšku se nebojte zkusit netradiční kompozice. Stoupněte si na židli a foťte shora a ještě při tom otočte fotomobil našikmo.

sikmina.jpg
max. velikost

Témata článku: , , Sony Ericsson D750i, Skvělý obraz, Přesné číslo, Mobil, Nejlepší cesta, Pór, Skutečný obraz, Jak, Příjemné zjištění, Kelvin, Plíce, Stisknutí levého, Port, MOBI, Barevné ladění, Portrét, Nepsané pravidlo, F +