Jak správně fotit mobilem

Pořizování snímků fotomobilem vyžaduje větší cvik, než při práci s klasickým foťákem. Poradíme vám, jak mít hezké fotky.

Protože fotografování mobilním telefonem se už stalo běžnou záležitostí podobně jako třeba psaní textovek a nejlepší fotomobily pomalu vytlačují digitální kompakty, připravili jsme si pro vás několik bodů, kterých byste se měli držet, pokud chcete dosáhnout co nejlepších fotografických výsledků. Přece jen, mobil proti digitálu nedisponuje tolika pokročilými funkcemi pro práci s obrazem, proto musíte jejich absenci nahradit šikovností vlastních rukou.

Telefon držte pevně

Malé fotoaparáty, jež jsou použity v mobilních telefonech jsou mimořádně náchylné na otřesy. Výsledkem jsou pak rozostřené snímky – to se ostatně stává samo o sobě když pohnete s telefonem při stisknutí spouště. Existují dvě cesty jak s rozostřením bojovat. Tou první je fotit za dobrých světelných podmínek, dostatek světla ovlivní rychlost závěrky. Čím lepší světelné podmínky, tím rychlejší závěrka a tím menší škody způsobené otřesy. Tou druhou není nic prostšího než fotografova pevná ruka. Obzvlášť za špatných světelných podmínek je velice důležité držet telefon pevně, buď si jednu ruku podepřít druhou nebo přístroj uchopit oběma rukama. Může také pomoci opřít se o pevný předmět, jednoduše řečeno, udělejte cokoli co vám pomůže udržet telefon ve stabilní pozici, snížíte tak množství rozostřených obrázků.

Výše popsaný problém „trhutí“ ruky při stisku spouště už začínají řešit i výrobci mobilů. Například všechny Cyber-shoty od Sony Ericssonu počínaje modelem K800i disponují stabilizátorem obrazu. Stabilizátor obrazu kompenzuje tyto malé pohyby ruky, čímž snižuje možnost, že vaše fotografie bude rozmazaná. Přitom to není nikterak složité, sledujte ilustrační fotografie.

drzeni01.jpgdrzeni02.jpgdrzeni03.jpg
Jak správně uchopit telefon? C je správně!
  • a) Takhle ne, držet mobil v jedné předpažené ruce je nejlepší cesta k tomu, jak pořídit rozmazané snímky
  • b) Dvě ruce už poskytnou mnohem pevnější úchop, natažené paže však stále představují nebezpečí roztřesení snímku při stisku spouště
  • c) To je ono! Když lokty pěkně zapřete k tělu, zkrátíte „páku rukou“ a dostáváte pevný úchop. A ještě jeden fotografický trik – spoušť se mačká při pomalém výdechu, nikoliv s plícemi naplněnými vzduchem a silně bušícím srdcem

Hlídejte si světlo

Speciálně s fotomobilem si musíte dát pozor na to kde je váš primární světelný zdroj. Aby nedocházelo k tomu, že fotografovaný objekt bude na snímku tmavší než okolí, ujistěte se, že hlavní zdroj světla je za vámi. Může být umístěn i na straně, tak stále osvětluje objekt ze z boku, což je lepší než kdyby byl za ním. Pokud bude hlavní zdroj světla za fotografovaným objektem (bude svítit na vás), telefon v takovém případě přizpůsobí expozici vyrovnání přímého světla. Výsledkem bude tmavá fotografie.

Tento neduh můžete zmírnit pokud je váš telefon vybaven bleskem, přesto je pro focení mobilem obecně zdroj světla velmi důležitý. Jako příklad mohu opět uvést novější telefony Cyber-shot. Jejich xenonový blesk vydá ve správném okamžiku sérii vysoce intenzivního světla, které vám umožní pořizovat dobře osvětlené obrázky uvnitř budov nebo při nedostatečném osvětlení.

Jděte blíž

Kdykoli je to možné, dostaňte se k focenému objektu tak blízko jak jen to bude možné. Když tak učiníte, vypořádáte se s řadou problémů. Ten první spočívá v nízkém rozlišení fotomobilů (v porovnání s digitálními fotoaparáty). Při focení s telefonem s nízkým rozlišením je důležité aby objekt vyplnil celou plochu snímku. Tak neztratíte příliš mnoho obrazových bodů při případném budoucím ořezu. Přestože totomobily mají možnost zoomování, jděte blíž pokud je to možné. Jde totiž pouze o tzv. digitální zoom, který kvalitě snímku nepřidá, naopak ji převzorkováním zhorší. Tento zoom doporučuji spíše nepoužívat a když už, tak jen velmi malé hodnoty (např. 1,5×).

Zjednodušeně lze říci, že čím blíže k focenému objektu budete, tím kvalitnější snímek pořídíte. Protipól k záběrům na „nekonečno“ tvoří oblast zvaná makrofotografie – snímání v blízkém předmětovém prostoru. Zatímco v běžném režimu automatika ostří nejblíže asi na 25 až 30 cm, v makru se dostanete přibližně až na 6–7 cm od nejbližšího objektu. Zaostřovací automatika si bohužel v makru není příliš jistá; přiblížíte-li se ještě více, bude foťák stále hlásit korektní zaostření, i když fotografie už ostré nebudou. S touto nectností musíte počítat a při snímání blízkých předmětů raději dodržovat uvedenou vzdálenost.

Připravte si záběr

Udělat opravdu dobré momentky s mobilem není jednoduchá věc. Podle statistik předních světových fotografických firem tvoří více než devadesát procent námětů všech pořízených fotografií lidé. Zní to vcelku logicky – člověk je tvor společenský a své přátele a známé chce mít zaznamenané i na snímcích. Možná to může znít poněkud krkolomně, ale je dobré si scénu připravit. Nechte své kamarády pózovat tam kde je chcete a nezapomeňte na starý dobrý „sýr“.

Diskuze (24) Další článek: Bellperre: telefony v kůži, dřevě a oceli

Témata článku: , , MOBI, Jak, Pevná ruka, F +, Nejlepší cesta, Plíce, Jednoduchá věc, Mobil, Pevný úchop, Světelný zdroj