Jak ušetříte za energie? Pomůžou LED žárovky i úsporné spotřebiče

Aktuální růst cen elektřiny znamená nezanedbatelný nárůst výdajů každého z nás. Nabízí se proto otázka, jak by se dalo ušetřit?

Je jasné, že jedním z řešení je snížení spotřeby elektrické energie. Nemusí to však znamenat, že doma budete po tmě a svítit si budete jen svíčkami. Ukážeme vám, jak snížit spotřebu elektrické energie bez nutnosti narušení pohodlí.

Hlavní žrouti energie

Mezi hlavní žrouty elektrické energie patří hlavně velké spotřebiče. Obzvlášť pokud je např. lednička stará více než 20 let, tak je opravdu velká šance na úsporu.

Před výměnou zjistěte, jaká je spotřeba vaší aktuální lednice. Pokud spadá do třídy D nebo horší, pak se vám výměna jistě vyplatí. Lednice ze třídy A+ nebo lepší vám uspoří ročně až několik tisíc korun.

LED žárovky jsou nejsnazší úspora

Po velkých spotřebičích je největším žroutem elektrické energie osvětlení. Obzvlášť, pokud ještě používáte klasické žárovky nebo zářivky. Oba typy mají oproti LED osvětlení podstatně vyšší spotřebu energie. Navíc mívají i menší životnost. Ta je u LED žárovek obvykle přes 20 000 hodin.

Jak moc ušetříte pomocí LED žárovky je jasné už podle hodnot příkonu. Pro nahrazení klasické, 60W, žárovky stačí cca 8-10W LED žárovka. Je tak zřejmé, že LED žárovka oproti zářivce přinese úsporu cca 33 až 46 % a oproti klasické žárovce je úspora zhruba 83 až 86 %. Navíc pořizovací náklady na jednu LED žárovku dnes už nejsou nijak vysoké a můžete je sehnat i za pár stovek.

Správná teplota světla

Jak na správnou teplotu světla? Obecně máte na výběr mezi LED žárovkami s teplým světlem, studeným světlem a barevnými LED žárovkami. Teplé světlo se hodí do místností, kde trávíte čas odpočinkem. Bílé světlo se naopak hodí do technických místností, sklepa nebo třeba do garáže. Barevné LED žárovky umí vyzařovat jak teplé, tak i studené světlo. Vedle toho si můžete nastavit i barevné světlo.

Klepněte pro větší obrázek

Dostatečná svítivost

Světelný tok žárovky. Ten se udává standardně v lumenech (lm) a vyjadřuje, jak silně dokáže žárovka svítit. Pro menší pokoje postačí jedna LED žárovka s 800 lm. Do větších místností buď více žárovek, nebo výkonnější stropní svítidlo.

Klepněte pro větší obrázek

Chcete ještě více ušetřit?

S další úsporou vám pomůže pohybový senzor. Ten nalezne využití zejména u rodinných domů, kde ho můžete umístit ke vchodovým dveřím a spojit se světlem. Díky tomu se nebude stávat, že světlo zůstane zbytečně rozsvícené a navíc nebudete už nikdy muset po tmě hledat vypínač.

Klepněte pro větší obrázek
Další článek: Philips zdraví z mobilního důchodu. Zkouší to s levným Androidem a spolupracuje s Huawei

Témata článku: ,