Jak volat po internetu zcela zdarma

Utrácíte mnoho peněz za volání? Poradím vám, jak volat vašim přátelům zadarmo. Vše co k tomu potřebujete je mikrofon, sluchátka nebo reproduktory a počítač připojený k internetu.

Na internetu se objevil malinkatý prográmek PicoPhone (celý soubor má asi 60 kB a nemusí se instalovat). Pracuje na tzv. IP telefonii, kdy komunikuje s počítačem na druhé straně díky jeho IP adrese. Tu nemusíte ani znát, program vám ji sám ukáže.

Jak to celé funguje? Program PicoPhone spustíte souborem EXE. Objeví se před vámi celé jeho rozhraní (viz obr. 1). Grafika je nenáročná, leč účelová a přehledná. Do horní části zadáte IP adresu toho, s kým chcete hovořit a stisknete Call (svou adresu zjistíte stiskem tlačítka About - musíte být ovšem připojeni k internetu). Adresátovi na druhé straně zazvoní zvonek - běžný WAW soubor ve Windows - stiskne Ano pro spojení a můžete hovořit. Celá věc je natolik jednoduchá, že nevyžaduje delší vysvětlování.

Mezi další možnosti PicoPhone patří schopnost konferenčního hovoru s několika účastníky stiskem Conf. Ze své vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že je to docela zábava mluvit několik lidí naráz a navzájem se poslouchat. Další dobrou vlastností je chat. Pokud si chcete poslat nějaký text, stačí otevřít chatovací okno (obr. 2) tlačítkem Chat a začít si dopisovat. Samozřejmě při funkci konferenčního rozhovoru si můžete psát se všemi, nebo jen s vybraným účastníkem.

 
Obr. 1                                               Obr. 2

Tlačítko Disc slouží k ukončení spojení, ale program zůstává neustále ve stavu Standby.

Tlačítkem Off můžete vypnout PicoPhone a napsat zprávu pro případné volající (např: Nejsem tady, přijdu později).

Tlačítko Log zobrazuje všechny příchozí a odchozí hovory včetně toho, s kým jste chatoval (možno postupně vymazávat).

V preferencích programu lze nastavit vyšší kvalitu přenosu HQ audio, zvýšení intenzity mikrofonu a hlasitosti. K nastavení vaší zvukové karty: zkoušel jsem nastavit Codec na různé, ale nepoznal jsem žádný rozdíl. To samé u Proces Priority - nechte třeba High. Dále si všimněte čtyř táhel. Jejich funkčnost je individuální v závislosti na druhu připojení - je potřeba experimentovat. Správně fungují tehdy, slyšíte-li se s druhým nepřerušovaně, není příliš velká odezva (latence) a slyšíte se navzájem, i když oba současně hovoříte - přesně jako při mobilním telefonování. Proto je potřeba tento krok zkoušet různým povytahováním nebo snižováním táhel.

Dále můžete zatrhnout, zda chcete, aby se program spouštěl při startu s Windows a aby vás upozornil vyzváněním příchozího hovoru.

Pokud nechcete stále vypisovat IP adresy svých kamarádů, na domácích stránkách (kde také můžete zdarma stáhnout tento program) se můžete zaregistrovat, zadat svoje přihlašovací jméno a heslo, a to potom zadat v preferencích do Identity. Pak už nemusíte pracně vypisovat IP adresu, vaši kamarádi si vás najdou podle jména. Vám potom zůstane (pokud jsou i oni zaregistrováni) na úvodní obrazovce PicoPhone jejich jméno v rolovací liště a vy můžete kdykoli jednoduše kliknout na jméno a hned volat.

Jak jsem již napsal, program se nemusí instalovat a je tak malý, že jej klidně můžete poslat kamarádům e-mailem. Na internetu jsou i podobné programy, např. Skype, ale ty jsou mnohem větší. Mají sice komfortnější funkce, např. sledování, kdo z vašich přátel je on-line, ale také mají tendenci stále něco někam odesílat, proto je nepoužívám.

Článek byl převzat ze serveru SiemensMania.com.

Diskuze (96) Další článek: Přehled chytrých telefonů a komunikátorů

Témata článku: , , , Volat, Jak, Žďár, Zvonek