Jak vypadá nová edice Nokia Series 40?

Otevřený operační systém už dávno není podmínkou pro možnost využívání nejmodernějších technologií. Že se i klasická řada Series 40 může vybaveností přibližovat smartphonům, dokazuje nová třetí edice této platformy. Co přináší nového?
Nokia společně s novými modely představila minulý týden i novou vývojovou platformu pro mobilní zařízení založená na tzv. Series 40. Se Series 40 se stále můžete setkat v mnoha současných mobilních telefonech. Jde o uzavřenou vývojovou platformu zaměřenou především na jazyk Java, která předchází v dnešní době stále populárnější Series 60 s otevřeným operačním systémem Symbian. Podoba Series 40 se ale dlouhou dobu neměnila a spekulovalo se o tom, zda nebude od „čtyřicítkových“ uživatelských rozhraní upuštěno. Jednoduchou a ráznou odpověď dostali spekulanti právě minulé pondělí. Možnosti Series 40 nebyly ještě zdaleka vyčerpány a s ukončením jejího vývoje se rozhodně nepočítá.

Co nám neseš?

Největší změnu uživatel pocítí v grafickém zpracování ovládacích prvků telefonu. Zatímco prostředí dosavadních modelů si plně vystačilo s celkem jednoduchou barevností, nové nabídky budou dokonale využívat všechny zobrazovací schopnosti daných zařízení. Můžeme tedy očekávat, že se čím dál častěji budeme setkávat s pětašedesáti a více tisíci barvami i na displejích modelů nižších tříd, které nevyužívají potenciál otevřeného Symbianu. Maximální rozlišení displeje se zastavilo až na položce 240 × 320 bodů, kterým by měla být vybavena i zároveň představená Nokia 6280.

Další oblastí, kde nastane zásadní změna i pro obyčejného uživatele, jsou multimédia. Rozvoj multimediálních služeb je v dnešní době v oblasti komunikací zkrátka prioritou mnoha firem. K nejvíce se rozvíjejícím službám patří audio a video streaming, tedy možnost přijímat online zvukové nebo obrazové vysílání. Pro audio Series 40 3rd Edition přináší podporu streamingu ve formátech AMR-WB (Adaptive Multi-Rate Wideband) a AAC (Advanced Audio Coding). Video je nejčastěji šířeno ve formátu H.263. Počítá se proto i s podporou H.263.

Internet bez obav

Další progresivní oblastí je internet-browsing neboli prohlížení webového obsahu na displejích mobilních zařízení. Kvalitu prohlížeče ale nevytváří jen uživatelské rozhraní a rozlišení displeje, ale také použité technologie. Spousta dnešních webových stránek totiž od prohlížeče vyžaduje určitou úroveň zabezpečení služeb. Protože současné browsery často náročné požadavky nedokáží splnit, je potřeba technologických aktualizací. Nové prohlížeče budou plně vyhovovat OMA (Open Mobile Alliance) Browsing 2.1 a nabízet prohlížení založené jak na WAP 2.0-, tak na XHTML-MP (XHTML Mobile Profile) Browsing. Používaným přenosovým protokolem nemůže být nic jiného než wTCP/IP (wireless profiled TCP/IP). Mimo zmiňovaných novinek se dočkáme i cookies a podpory jednodušších skriptů.

Inovacím se nevyhnulo ani zasílání zpráv. Do multimediálních zpráv MMS tak bez problémů připojíte statické nebo pohyblivé obrázky, složitější videozáznamy nebo audiosekvence. Maximální velikost odesílané zprávy se zvýšila na 300 kB. Je však třeba dát pozor na limity mobilních operátorů, které se většinou pohybují na hranici 100 kB.

I pro programátory

Spíše dárkem pro vývojáře než pro koncové uživatele mobilů je implementace nové verze jazyka Java - Java 2 Platform, Micro Edition (J2ME). Nová verze Javy dává aplikacím spoustu možností navíc oproti své předchůdkyni. Jako jeden z příkladů uvádí Nokia komunikaci svých telefonů se zařízeními pro zjišťování pozice pomocí družicového systému GPS. Vylepšeno je i rozhraní Bluetooth a IrDA. Podrobnější informace o vývojářských možnostech najdete na specializovaném serveru Forum Nokia. Informace o vývojových nástrojích a prostředích pak hledejte zde.

Hodně důležitý je pro uživatele i vzhled. A to jak vnější, tak především vnitřní. Zatímco do toho, jak telefon vypadá zvenku, musíte většinou investovat, sehnat pěkné temátko a nahrát jej zdarma pomocí kabelu nebo bezdrátového rozhraní je mnohem jednodušší úkol. O novém vzhledu Series 40 3rd Edition už jsem se zmiňoval. Není pak žádným překvapením, že lepší budou i možnosti, jak tyto vzhledy měnit.

 Nové grafické prostředí Series 40

Telefon založený na nové Series 40 jsme zatím nedostali na redakční test. Proto také nemáme k dispozici žádné detailnější obrázky nového prostředí. Jaký design vývojáři zvolili vám může nepatrně přiblížit tato videoprezentace Nokie 6280.

Prvními zařízeními založenými na nové Series 40 3rd Edition jsou Nokia 6265 určená pro sítě fungující na standardu CDMA2000 a Nokia 6280 určená pro klasické dvou a půl generační GSM nebo modernější WCDMA 2100. Telefonů s novou verzí Series 40 ale bude postupem času přibývat. Vždy aktuální seznam modelů najdete na webových stránkách Forum Nokia.

Správný krok

Ačkoli je možné, že telefony bez otevřeného operačního systému jednou zaniknou, je třetí generace Series 40 krokem správným směrem. Už jen samotná přítomnost Symbianu totiž zvedá cenu zařízení o několik tisíc nahoru. A právě cena je to, co zákazníci Nokii nejčastěji vytýkají. Díky Series 40 3rd Edition nebude muset hodnota zařízení výrazněji stoupat a Nokia tak nabídne nejnovější technologické trendy za rozumnou cenu.

Diskuze (12) Další článek: Pozor na slovíčka: na opravdové UMTS se u T-Mobilu netěšte

Témata článku: Nokia, Nokia 6280, Jak, Series, Nová edice, Nov, Nokia Series, EDI, Edice