Jak zabránit přehřívání mobilů? Oppo to zkusí se speciálním krytem z hydrogelu

Je tomu pár týdnů, co Oppo představilo svůj vlajkový model Find X5 Pro, který je určený i pro vybrané evropské trhy. Telefon má prvotřídní výbavu v čele se špičkovým procesorem Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1. Spousta výkonu tak vyžaduje i efektivní chlazení, se kterým mají někteří výrobce konkrétně v případě tohoto čipsetu nelibé zkušenosti.

Klepněte pro větší obrázek
Chladící kryt Oppo Ice-Skin Cooling Case pro smartphone Find X5 Pro využívá hydrogelovou vrstvu. Ta nasává vlhkost ze vzduchu a po zahřátí ji zase odpařuje.

Nevíme, zda přehříváním trpí i novinka od Oppo, každopádně výrobce neponechal nic náhodě a přišel s originálním chladicím krytem, který má problémům s přehříváním předejít. Obal zvaný Ice-Skin cooling je opatřen speciální hydrogelovou vrstvou, kterou vyvinula čínská univerzita ve Wu-chanu. Hydrogely fungují tak, že dokáží nasávat vlhkost ze vzduchu, čímž telefon ochladí.

Kryt je opatřen průduchy, kterými upravený hydrogel vlhkost nasává a zároveň i odpařuje při zahřátí, čímž vzniká chladící cyklus. Jak ale z principu vyplývá, celý proces je pasivní, takže na rozdíl od krytů s větráčky například pro herní mobily nijak nevybíjí samotný telefon, na druhou stranu otázkou zůstává účinnost takového řešení. Oppo slibuje ochlazení telefonu o 2 až 3 °C, což není úplně mnoho.

Kompaktní kryt, který navíc vypadá i stylově a nijak výrazně nezvětšuje tloušťku samotného telefonu, se zatím prodává pouze v Číně. Výrobce jej dokonce těm, kteří si telefon zakoupili v předprodeji, přibalil jako dárek zdarma. Samotný by měl stát 298 juanů (cca 1 300 Kč). O tom, zda se s krytem ale počítá i pro globální trh, zatím nemáme žádné informace.

Představení telefonu Oppo Find X5 Pro:

Zdroj: Oppo, Via: GSMArena.com

Diskuze (1) Další článek: Srovnání foťáků iPhone 13 Pro vs. iPhone SE (2022). Vyrovnaný souboj rozhodnou noční fotky

Témata článku: Oppo, , , , , , , , Oppo finda, Kryt, Vlhkost, Qualcomm Snapdragon, Výrobce, Mobil, Telefon, Přehřívání, Hydro, Finda, Wu-chan,