Jak zacházet s mobilním internetem v zahraničí

Chystají se vaši rodiče na dovolenou a berou s sebou smartphone? Před odjezdem jim raději dejte přečíst tenhle článek.

Za příjemnou dovolenou může udělat nepříjemnou tečku účet za datové roamingové služby. Může se to stát i vám, smartphony využívají data, aniž by o tom jejich uživatel věděl. Například zapnete fotoaparát a je to. K obrázku se totiž přidávají GPS souřadnice a GPS se pro rychlejší zjištění polohy připojuje k internetu.

Hledejte Wi-Fi, bývá zdarma

  • Pokud nechcete za data platit, zablokujste je
  • Buď přímo v telefonu nebo u operátora
  • Kavárny, restaurace, hotelové recepce či
    jiná veřejná místa často nabízejí Wi-Fi
  • K uzamčeným sítím je třeba znát heslo

Možností jak této situaci předejít je několik. Buď data úplně zablokovat (v telefonu nebo u operátora), koupit předplacenou SIM kartu na místě anebo si u tuzemského operátora v závislosti na destinaci aktivovat datový balíček, který běžnou „bezbalíčkovou“ cenu stáhne do přijatelnějších mezí. Záleží ale na tom, kam cestujete a zda jste schopni se v cizině alespoň elementárně domluvit.

Počítejte s tím, že exotické země, respektive země mimo Evropu (výjimky existují, například Egypt) jsou z pohledu zákazníka českého operátora na mobilní internet extrémně drahé. Pro „dobrodruhy“ a „hračičky“ ale může být koupě SIM tamního operátora zajímavým zpestřením.

Jak zakázat mobilu, aby se v zahraničí připojil

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Apple iOS • Android • Windows Phone
Moderní smartphony jsou připravené, stačí roamingová data zablokovat v menu.

Jestli vám stačí občas mrknout na web či Facebook, vyřídit e-maily a poslat rodičům tři fotky, vejdete se do pár desítek megabajtů a u svého operátora určitě najdete odpovídající službu či balíček. Při cestách do EU a nejčastějších turistických destinací tak za data zaplatíte několik stovek (nikoli tisíců). Nikdo jistě nechce utratit majlant, a tak využijte ochranný limit, který stopne data i útratu. Jak ukazuje tabulka níže, dva ze tří operátorů limit aplikují na celý svět, Vodafone dokonce umožňuje nastavit přesnou hodnotu.

Průvodce: blokace dat a strop na útratu

Operátorblokace dat jen v roaminguochranný limit v EUaplikace limitu mimo EUroamingový rozcestník na webu
O2ano*1 400 Kčjen Norsko, Lichtenštejnsko a IslandInternet v zahraničí
Vodafonene300 - 9 900 KčanoInternet v zahraničí
T-Mobileano**1 470 KčanoInternet v zahraničí
*blokování dat v roamingu: SMS ve tvaru BPR na číslo 999111; **na zákaznické lince 4603

Pokud hledáte tu nejlepší variantu pro připojení v zahraničí, vždy se vyplatí vyzbrojit se informacemi. To znamená dát si čas na prostudování webových stránek operátora, nebo rovnou zajít na prodejnu a nechat si poradit přímo pro váš konkrétní případ. Kombinací tarifů a destinací je mnoho a není cílem tohoto článku všechny zmapovat. Než vkročíte do prodejny operátora, ujasněte si své potřeby! Rozhodněte se, zda data vůbec potřebujete, zda vám stačí jednotky, desítky, nebo potřebujete dokonce stovky megabajtů.

Klepněte pro větší obrázek 
Jestli se vám nechce od počítače, zkuste to třeba na Twitteru.
Ještě loni to T-Mobile neuměl, letos vám roamingová data rádi bloknou na lince.

Regulace krotí ceny

V zemích Evropské unie platí od 1. července loňského roku cenové stropy na data. I když nemáte aktivovaný žádný zvýhodněný balíček či tarif, aktuálně nezaplatíte víc než 22 Kč za 1 MB. Částky berte orientačně, jistě však víme, že ceny klesnou letos i příští rok: od 1. července na 14,16 Kč, od července 2014 dokonce na 6,29 Kč.

A teď pozor! Mimo Evropu jsou data mnohem dražší. Představu o základních sazbách (nikoli balíčcích) si uděláme z ceníků operátorů, které si vypůjčím z jejich webových stránek:

Klepněte pro větší obrázek
Základní sazby za data u O2. Všimněte si rozdílů v ceně v zóně EU a zbytkem světa.
Operátor si zaslouží pochvalu za na první pohled jasné rozdělení zemí
Klepněte pro větší obrázek
Podobně laděný základní ceník dat u Vodafone. Rozdělení zemí najdete v tomto článku
Klepněte pro větší obrázek
Čím dál od domova, tím dražší data... Zóna 1 + 2A, zóna 2B, 3 a 4

Mějte ale na paměti, že s datovým balíčkem oproti cenám výše ušetříte. Cena tak může spadnout až k hranici 2 Kč za 1 MB, ale to platí jen u nejdražších balíčků. Jejich přehled a aktuální ceny najdete na webových stránkách operátorů:

Kupte si exotickou SIM

Poslední a zároveň trochu adrenalinová možnost je koupě předplacené SIM místního operátora. Zde je každá zkušenost drahá, a proto doporučuji tuto diskuzi s mobilmaniaky na našem fóru. Pro lepší představu, kolik se dá ušetřit na datování se SIM místního operátora, si přečtěte třeba náš článek z loňska o Chorvatsku:

Tato z pohledu Čechů nejpopulárnější dovolenková země vstoupí do EU 1. července 2013, prázdniny tak budou z pohledu cen roamingu veselejší. Inspirovat může i další článek plný telekomunikačních postřehů z exotického Thajska.

Závěr je tady jasný: ujasněte si své potřeby. Pokud data nepotřebujete, zakažte je. V opačném případě si zjistěte ceny dat u vašeho operátora. Buď na webu, na prodejně či na infolince. A kdo chce na dovolené trochu vzrušení, nechť si koupí SIM místního operátora. Tato varianta se ovšem neobejde bez zevrubné přípravy, se kterou ale rádi pomohou odborníci na slovo vzatí na diskuzním fóru MobilMania.cz.

Diskuze (22) Další článek: Český Geocaching má nová pravidla. Co se mění?

Témata článku: , , , , , , Thajsko, Zach, Místní sim, Základní ceník, MOBI, Mobil, Majlant, Lichtenštejnsko a Island, Zahraničí, Jak, Rychlé zjištění, Dobrodruh