Jaké budou sítě třetí generace?

5. září letošního roku byl v Česku uskutečněn první videohovor prostřednictvím sítě 3G – sítě „třetí generace“. V několika dalších letech se tedy máme jistě na co těšit, sítě 3G nám totiž v mnohém usnadní život.
5. září letošního roku byl v České Republice uskutečněn první videohovor prostřednictvím sítě 3G – sítě „třetí generace“. Jedná se o velmi perspektivní službu v budoucnosti mobilních telefonů. Každý si pod pojmem „videohovor“ jistě představí proces, kdy se při telefonování může volající a volaný v reálném čase vidět.

Především rychlá data

V globálním měřítku to není žádná novinka, neboť pevné linky již mohou tuto službu využívat. Je k tomu třeba speciální telefonní přístroj vybavený kamerou, a samozřejmě ho musí mít oba účastníci hovoru. Stejně tak není žádným tajemstvím, že prostřednictvím pevných linek a Internetu se již několik let uskutečňují videohovory a videokonference.

V čem je tedy nová třetí generace mobilních sítí? Je to zřejmé – kdykoliv a kdekoliv budeme moci volajícího vidět přímo na displeji mobilního telefonu, a co víc – budeme moci nakupovat a platit v hypermarketech prostřednictvím mobilu, objednávat nejrůznější služby a připojovat se k Internetu daleko vyšší rychlostí (pokud to umožní operátoři) – může být klidně až 2 MB/s, ovšem postačující bude přenos 128 kB/s.

Miláčku, kdepak jsi?

Dalším využitím bude přesná lokalizace místa, kde se nacházíte (s přesností zhruba půl metru). Systém si takovouto lokalizaci poté přesně zařadí (provede zeměpisné určení oblasti v centrálním systému) a na základě těchto informací můžete určit místo, kam se zrovna potřebujete dostat. Například pro orientaci ve velkoměstech bude tato služba jistě zcela unikátní - systém zpracuje požadavky a na displeji mobilního telefonu zobrazí mapku s vyznačením vaší polohy a nejvýhodnější cestu na vámi určené místo. Možností využití sítí 3G bude samozřejmě mnohem více – vzhledem k velkému počtu terminálů bude široká nabídka služeb a zpráv. Systém sítí bude nezávislý na používané platformě, bude tedy fungovat i pro technologie Bluetooth, Symbian, WAP a další. Umožní jim větší rozvoj a zvýšení rychlosti.

Sítě třetí generace budou poněkud jiné konstrukce než dnešní druhá generace mobilních sítí – nabídnou vyšší technické možnosti a zvládnutelné zatížení.

Všichni budeme na Internetu

Odborníci a vývojoví pracovníci předpokládají, že zatímco v letošním roce, kdy tvoří přes 90% telefonování hlasové přenosy a o zbytek se starají přenosy dat, v letech 2002 – 2003 bude počet mobilních telefonů připojených k Internetu (čili datových přenosů) větší než počet takto připojených osobních počítačů a laptopů a již v roce 2005 bude hlasový přenos pouze doplňkem datových přenosů, z nichž zřejmě nejvýraznější bude mobilní Internet s 55% využitím. (V tomto roce by už mimo jiné mělo také více než 5000 hypermarketů nabízet obchodní služby a placení prostřednictvím sítí 3G.)

Nemusíte se ovšem bát, že v roce 2005 už váš mobilní telefon nebude fungovat. Sítě druhé generace budou činné i nadále, ovšem v dalších letech budou tvořit pravděpodobně pouze „křoví“ sítím třetí generace. Obavy nemusíte mít ani z představy, že hovory mezi sítěmi druhé a třetí generace budou neuskutečnitelné. Takovýto hovor bude samozřejmě možný. Byl také názorně představen 5. září letošního roku a proběhl již nyní zcela bez komplikací.

V zahraničí se začne brzy stavět

V tomto roce byly také uděleny první licence k provozování sítí UMTS. Je jich už dohromady přes šedesát (v Evropě) a náklady na registraci nejsou nikterak malé – ve Velké Británii vyšla jedna licence na 36,5 miliard Euro, v Německu byla cena dokonce 50,5 miliard Euro. V naší republice mají být uděleny k 1. 1. 2001 čtyři licence. O tom, kdo bude provozovatelem těchto sítí budoucnosti, se prozatím pouze spekuluje. A kdy budeme moci poprvé využít služeb třetí generace? Předpokládaná doba „masového“ nasazení bude druhá polovina roku 2002. Odborníci již dopředu nazvali rok 2002 jako „Rok 3G“.

Diskuze (2) Další článek: Sagem wapuje s mobilem MW 939

Témata článku: , Generace, Sít, Přesná lokalizace, Třetí generace, Gen, Unikátní systém, Jak