Jaké telefony zřejmě nabídne operátor O2?

Podobně jako Vodafone spolupracuje i operátor O2 s výrobci mobilních telefonů a nechává si vytvářet originální zařízení, která jinde nekoupíte. Jaká se budou prodávat u nás po změně Eurotelu v O2? Stačí se podívat do Anglie. Čekejte vzhledem i funkcemi levné mobily, na druhou stranu i drahá a špičková PDA.

Podle indicií

Když se v únoru tohoto roku změnil Oskar v současný Vodafone, čekalo se spoustu novinek. Nepřišly hned, ale podle očekávání se v létě začal prodávat první Sharp, schyluje se k vypuštění extrémně jednoduchých mobilů řady Simply, wapový portál dostal jméno live!. Všechno podle politiky světového operátora, tak, jak je tomu zvykem v jiných zemích. Dalo se to vysledovat předem.

Stejně tak se pokusíme odhadnout, jaké že telefony by u nás mohl začít prodávat novopečený operátor O2, se kterým se podle všeho budeme v České republice setkávat od prvního zářijového dne. Podíváme se do nabídky v jeho domovině, ve Velké Británii.

Klepněte pro větší obrázek

Na data se teď tlačí

Na Slovensku už funguje rychlé HSDPA u operátora Orange i u tamního T-Mobilu, Češi jsou na tom v nabídce rychlého datového připojení o poznání hůře. Právě v této oblasti očekáváme rvačku i u nás, snad již brzy. Vodafone zatím na neurčito výstavbu své 3G sítě pozastavil, O2 by ovšem mohl zbylé dva operátory znovu probudit k aktivnějšímu konání novými nabídkami datových přenosů.

Určitě se potkáme s vlastní datovou kartou do PCMCIA slotů přenosných počítačů. Ponese štítek O2 a stájové barvy, aby se operátor nadále nemusel skrývat pod jména Ubiquam či Huawei. Bude umět pracovat v 3G, GPRS i EDGE rozhraní.

Pro operátora O2 vyrábí brandové modely nejčastěji Samsung nebo LG. Základní řadu označuje O2 písmenky „X“ a čísly, takže telefony pak mají jednoduchou značku O2 X1, O2 X2 atp. Občas se použije přídomek „i“, to když prošel původní model inovací. V Anglii je zvykem, že O2 prodává tyto své mobilní telefony netradičně dlouhou dobu po jejich uvedení na trh, dva roky nejsou výjimkou.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Řada „X“

Nabídka je kompletně přizpůsobena potřebám operátora, tedy spousta odkazů na portál Active, nezměnitelné namapování některých funkčních kláves. Po zkušenostech s podobnými praktikami zdejších operátorů (nejsilněji Vodafone) si dovolím tvrdit, že českým uživatelům nebudou taková menu po chuti a bude se hojně flashovat na jiné verze firmwaru.

Levné a jednoduché, a pak ty pro pracanty

Jmenovaná řada „X“ je z většiny tvořena telefony véčkové konstrukce. Jsou to levnější modely určené pro uživatele vyžadující základní funkce, ale najdou se mezi nimi i mobily pro 3G sítě. Za vysoké rozlišení považuje operátor v této třídě displeje se 128 × 128 body, maximum je zde 176 × 220. Nejsilnější vestavěný fotoaparát má rozlišení jen 1,3 Mpx, běžně nosí tyto modely však jen VGA či dokonce CIF (352 × 288) kamery. Na Bluetooth si dávají pozor téměř všechny, ale mizerné jsou velikosti interních pamětí, nemívají sloty pro paměťovky a zpravidla neví, co to je MP3 skladba. Znovu ovšem podotknu, že jde o levné modely.

Klepněte pro větší obrázek

Na druhou stranu čekejte ohromné tažení kapesních počítačů; operátor O2 se stal jedním z předních partnerů tchajwanského výrobce HTC pro distribuci jeho komunikátorů a chytrých telefonů s Windows Mobile. Prodává je pod vlastními názvy, pokud vám tedy nic neříká třeba název XDA mini S, vězte, že jde o úplně stejné zařízení jako MDA Vario nebo Qtek 9100. Když už je řeč o značce Qtek, která se u nás v poslední sobě docela rozšířila, je vhodné poznamenat, že kvůli příchodu O2 možná zase zmizí a nahradí ji sice stejná zařízení, ale s názvy obsahujícími zmíněné XDA, protože Qteky tu prodává především Eurotel.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
XDA Mini S • XDA Exec • XDA Atom • XDA Neo

Konkrétně v nabídce O2 v zahraničí najdeme několik zajímavých kousků, především výborný, ale drahý XDA Exec (MDA Pro, Qtek 9000), či další dobře vybavený komunikátor XDA Atom. Nebo oblíbený XDA Neo, což není nic jiného než Qtek S200, na který můžeme narazit i u nás ve volné distribuci.

Nakonec tedy zůstane pokulhávat už jen T-Mobile. Ten se totiž soustředí pouze na přebarvení některých běžně prodávaných mobilů, to je celá jeho speciální produkce. Vodafone i O2 spolupracují s výrobci a nechávají si vytvářet zařízení, která vypadají jinak, mají jinou výbavu než běžně prodávaní sourozenci a jinde je nekoupíte. Chytře tak tito operátoři přicházejí k reklamně „zdarma“, v rukách uživatelů propagují vlastní jméno. A „O2“ dokáže být díky pouhým dvěma znakům na těle mobilu pořádně velké.

Diskuze (19) Další článek: Motorola Razr V3 stále žije: po barvách ji oživí tetování

Témata článku: , , , T-Mobile MDA Vario, Telefon, Operátor, Jak