Jaký telefon do nepohody

Zvláště poslední dobou je patrný trend miniaturizace mobilních telefonů. Stávají se menší a lehčí, což se na druhou stranu podepisuje na jejich fyzické odolnosti. Proto se majitelé takových telefonů pochopitelně snaží s nimi zacházet co nejopatrněji, aby jim co nejdéle vydržely. Co ale lidé, kteří nesedí v kanceláři u počítače, ale pracují na stavbách či v kanálech? Těm jsou určeny mobily Nokia 6250, Ericsson R310 a Siemens M35i.
Zvláště poslední dobou je patrný trend miniaturizace mobilních telefonů. Stávají se menší a lehčí, což se na druhou stranu podepisuje na jejich fyzické odolnosti. Proto se majitelé takových telefonů pochopitelně snaží s nimi zacházet co nejopatrněji, aby jim co nejdéle vydržely. Co ale lidé, kteří nesedí v kanceláři u počítače, ale pracují na stavbách či v kanálech?

I na tyto „pracující“ však výrobci mobilů myslí. Důkazem toho je pár modelů do nepohody, které můžete házet po zemi, volat s nimi v dešti nebo je umývat pod tekoucí vodou. Udělali jsme proto malý přehled, abyste věděli, jaký telefon do tvrdších podmínek si můžete dnes nebo v brzké době pořídit.

Ericsson R310 – odolnost na první místě

Jako první na tyto „drsnější“ uživatele pamatovala společnost Ericsson, která již před delší dobou uvolnila na trh model R250 Pro, o kterém jste si mohli přečíst již včera. Tento mobil se však u nás zatím neprodává – pro český trh je určena až nerozbitná novinka R310. Celá vnitřní kostra je vytvořena z hořčíkové slitiny – kovový základ mají i starší Ericssony, které jste také poměrně beztrestně mohli pustit ze schodů. Co však překvapí, je placatá gumová anténa, která je dokonale pružná. Ani velmi silným tahem ji nevyrvete z telefonu – má tuhý kořínek. Telefon je také odolný vůči prachu, nečistotám, blátu a vodě, i když vyloženě pro koupání určen není.

Rozměry a hmotnost jsou spíše větší, ovšem to je dáno robustní konstrukcí. Už na první pohled je jasné, že nejde o žádnou třasořitku, ale o pořádný vozembouch. Displej telefonu má tři řádky, podobně jako A1018 nebo T10/18. Ovládání telefonu je stejné jako u všech ostatních „Eriků“, tedy příjemné a pohodlné. R310 má snad všechny funkce, které můžete po mobilu požadovat, snad kromě infračerveného portu a WAPu, ovšem to je dáno tím, že telefon má prostě jinou cílovou skupinu, než manažery s notebookem. Zde je důležitější odolnost a dobrá výdrž baterie, která činí až 150 hodin. Recenzi tohoto telefonu najdete v časopise Mobility, který vyjde pár dnů před Invexem.

Siemens M35i – telefon pro mladé

Tento telefon je podstatně méně odolný než R310, je tedy určen spíše do náročnějších podmínek než vyloženě do terénu. Je částečně vodotěsný, tj. můžete jej dát pod tekoucí proud vody, dlouho si s ním však nezaplavete. Je malý, poměrně lehký, na druhou stranu v ruce ho ucítíte. Má integrovanou anténu, čímž byl vyřešen problém možného ulomení. Díky tomu se také pohodlně vejde do kapsy. Má gumové klávesy a přesto se na něm píše lépe píše než na S35i nebo C35i. Samozřejmostí je kryt na konektor pro nabíječku, aby do telefonu nenateklo.

Telefon má čtyřřádkový displej a ovládání plně ve znamení svého výrobce – dvě tlačítka pro ovládání menu a dvě tlačítka funkční. Stejné ovládání mají také ostatní telefony Siemens z pětatřicítkové řady. Výhodou modelu M35i je jeho láce – v předplacené sadě jej seženete za 8 a půl tisíce korun a přitom má funkce, které nabízí telefony o třídu výše. Chybí mu např. infraport nebo hlasové vytáčení, nabízí však WAP. Jak ze ceny, tak z designu je patrné, že jde spíše o telefon pro mladší generaci – tomu by odpovídala např. funkce obrázkových zpráv nebo možnost přiřadit „ksichtík“ k číslům v telefonním seznamu. Telefon M35i tedy není určen vyloženě pro lidi pracující v tvrdých podmínkách, ale spíše pro aktivně žijící mladou generaci.

Nokia 6250 – polštářky proti pádům

Pokud si odmyslíte vzhled, je Nokia 6250 téměř přesnou kopií modelu 6210, o kterém jsme psali na začátku týdne. Funkce jsou stejné, nechybí WAP, infraport ani vysokokapacitní telefonní seznam nebo kalendář. Velikost displeje a ovládání zůstalo také zachováno. Kvůli polštářkům se však zvětšila velikost – telefon je vysoký téměř 15 cm.

Hlavním rozdílem je fyzická odolnost a vzhled podobný populární Nokii 6150. Anténa se schovala dovnitř telefonu a telefon byl opatřen gumovými polštářky, které mu chrání hlavu a patu. Dolní guma navíc zakrývá systémový konektor, takže do něj nepoteče voda. Telefon má také podstatně odolnější konstrukci než N6210, nemělo by mu tedy vadit tvrdší zacházení – ostatně proto je na světě. Ze všech jmenovaných telefonů má nejvíce funkcí a největší displej, což ocení ti, kteří dnes lezou v holínkách bahnem a druhý den v kravatě posílají e-maily z notebooku přes IrDA. Tento telefon však zatím stále není u nás dostupný a pravděpodobně bude poměrně drahý – dovolil bych si tipnout že dokonce více, než N6210 vzhledem ke své konstrukci.

Kladívko a svěrák

Zatím tedy telefonů pro horší podmínky a tvrdší zacházení není mnoho. Nicméně je znát, že se něco děje a že výrobci na tuto oblast nezapomínají. Určitě bychom také neměli zapomínat na starší modely Ericssonu, např. GH388, 688 nebo GF628, které jsou také vybaveny kovovým rámem a mnohým majitelům již spadly ze schodů. Dobře se dá využít také starší Motorola d160, která se také skvěle hodí na zatloukání hřebíků do fošny; ani s jedním z jmenovaných telefonů se však nevykoupete…
Diskuze (6) Další článek: Chystá se barevný Visor a GSM modul

Témata článku: Nokia, Nokia 6250, Siemens M35i, Telefon, Tuhý kořínek, Jak, Fyzická odolnost