Japonci dokáží nabíjet mobily vodou

Největší japonský operátor NTT DoCoMo se aktivně podílí na vývoji nových technologií. Posledním vynálezem je speciální miniaturní nabíječka baterií pro mobilní telefony pracující na principu polymerového elektrolytického palivového článku. Aby nezůstalo jen u teorie, vyrobil výzkumný tým první funkční prototyp tohoto zařízení.

Článek pracující na základě elektrolýzy vody je daleko účinnější než doposud vyvíjené palivové články plněné methanolem. Kromě vyšší účinnosti má nový typ zdroje energie jednu zásadní výhodu – palivem je obyčejná destilovaná voda. Na jednu nádrž dokáže tato vodní nabíječka dobít běžný Li-Ion akumulátor s kapacitou 800 mAh a výstupním napětím 3,6 V až třikrát. Doba potřebná k plnému nabití se přitom pohybuje kolem dvou hodin, tedy přibližně stejně jako při běžném nabíjení ze síťového zdroje.

Rozměry prototypu jsou 24 × 24 × 70 mm, hmotnost 45 g a výstupní výkon 2 W. Kapacita při plné nádrži přepočtená na elektrickou energii je 10 Wh. Výrobce dál pracuje na vývoji tohoto „zázračného“ zdroje energie a v budoucnu jím hodlá vybavit přímo nějaký mobil.

Podrobnosti o principiu článku najdete zde (dokument PDF)

Diskuze (36) Další článek: Mobility v srpnu: Nalaďte televizi na mobilu

Témata článku: Výstupní napětí, Výstupní výkon, Dok, Běžné nabíjení, MOBI, Mobil