Je Apple Pay poslední šancí pro mobilní platby?

Apple dlouho vyčkával s přidáním NFC do iPhonů stejně jako se svým platebním systémem. Naučil se od konkurence, jak se to nemá dělat a uspěje s Apple Pay?

Úterní prezentace Applu se nesla především v duchu hodinek Apple Watch a nových iPhonů. Trochu upozaděný však zůstal nový platební systém Apple Pay, který by mohl být zlomovým okamžikem pro rozšíření mobilních plateb. Anebo ne?

Klepněte pro větší obrázek

Vyhořel Google, PayPal i Square

Mobilní platby jsou žhavým tématem minimálně posledních pět let. Rozšíření NFC v telefonech s Androidem je rozvinutým podhoubím, na kterém by se dal platební systém vybudovat. Google se o to tedy pokusil se systémem Google Wallet. Pokud bychom jej měli přenést do světa Applu, je to kombinace právě představeného Apple Pay a již fungujícího Passbooku. Wallet kromě informací o kreditních kartách pod Google účet sjednocuje i různé poukázky a kupony.

Jako již u mnoha projektů, i zde Google možná přišel s novým projektem příliš brzy. Ačkoliv do něj investoval milióny dolarů, nedokázal lidi přesvědčit, aby Wallet používali. Bylo by však omylem představovat si zde za souhrnným označením lidé pouze samotné uživatele. Primární zádrhel vězí už u obchodníků, kteří zkrátka nedostali od Googlu tak zajímavé pobídky, aby nový systém akceptovali.

V zámoří nebyl Google zdaleka jediný, kdo se pokusil uspět a rozšířit do světa nový standard mobilních plateb. Další velkou společností bylo eBay se svojí peněženkou PayPal. Systém, který funguje velice podobně byl založený na proprietárních terminálech a navázáním na virtuální peněženku. Ani eBay však nedokázalo obchodníkům vnutit svůj systém.

Ve výčtu můžeme pokračovat ambiciózním projektem Square, Target nebo platebním projektem Walmartu. Ani jeden z projektů, ať už se jednalo o technologické obry nebo nadějné startupy, neuspěl.

Na Bloomberg však vtipně podotýkají, že lidé přeci mobilní placení zbožňují – za kávu ve Starbucks a dopravu v taxících Uber mobilem platí. Proč tedy globální projekty krachují a čím může Apple zaujmout?

Buď Apple nebo nikdo

Podle studie Gartneru byla za rok 2013 mobilními transakcemi zaplacena částka 235 miliard dolarů. Z toho však pouhá dvě procenta pomocí NFC. A právě na tuto technologii Apple vsází. Na technologii, která je i v telefonech nižší třídy, ale stále si s ní můžeme maximálně spárovat bezdrátové repráky nebo poslat fotku přiložením telefonů k sobě.

Z patentů a zaměstnaných odborníků je jasné, že Apple plánoval spuštění platebního systému dlouhé roky. Není se tedy čemu divit, že NFC do svých iPhonů nezakomponoval dřív, ale nechal si tuto funkci až pro iPhone 6. Neměl jediný důvod, aby dal konkurenci do rukou stovky milionů iPhonů s NFC, pro které sám nemá využití.

Klepněte pro větší obrázek
Do Passbooku nově přibydou i platební karty

Joshua Brustein uvedení Apple Pay popsal skvěle. Mobilní platby jsou v současné době ve stejném stavu jako MP3 přehrávače v roce 2001 před uvedením iPodu a smartphony v roce 2006 před prvním iPhonem. Apple vyčkával tak dlouho, dokud se povědomí o platbách nerozšíří mezi veřejnost a konkurence se mezi tím nevystřílí na planých pokusech.

Za dlouhou dobu plánování si však dokázal připravit dobrou půdu nejen po stránce technologií a personálních kapacit, ale i na straně nejdůležitější – u platebních společností. To, co nedokázal Google s Wallet a odmítlo eBay s proprietárním systémem postaveným na PayPal, se Applu očividně povedlo. Přesvědčil největší karetní společnosti, aby do nového byznysu šly s ním.

Opět se zde ukázalo, že mají cupertinští unikátní pozici. V současné době je z každé transakce platební kartou odváděn poplatek karetní společnosti, u Apple Pay tomu však bude přesně naopak. Za každou transakci provedenou v tomto systému si bude poplatek účtovat samotný Apple. Ten tak našel další cestu k nemalým ziskům. A vzhledem k rychlým odezvám lokálních provozovatelů Visa Europe a MasterCard, je jasné, že na Apple Pay platební společnosti opravdu slyší. Právě zde bychom mohli najít otázku, proč předchozí pokusy zkrachovaly.

Klepněte pro větší obrázek
Platit bude možné i novými hodinkami Apple Watch. Dokonce se spekuluje o tom, že by měli umožnit platby pomocí Apple Pay i se staršími telefony iPhone 5S a 5C

V neposlední řadě nesmíme zapomenout ani na prostý fakt, že je Apple v současné době největším držitelem informací o platebních kartách. Díky iTunes jich shromáždil na 800 milionů. A pokud toto číslo doplníme o předpokládaný počet prodaných iPhonů 6, který se odhaduje na 80 milionů, dostaneme zde obrovskou masu uživatelů kompatibilních s Apple Pay.

Jednodušší než platba kartou?

Pokud v současné době aktivně používáte bezkontaktní platební kartu, dobře víte, jak je placení malých částek kartou návykové. Ve chvíli kdy odpadla nutnost zadávat PIN kód, se z placení stala několikasekundová záležitost. Nevrátíme se tedy placením telefonem o několik let zpět? Telefon je přeci jen nutné odemknout a přidržet palec na senzoru Touch ID. A i kdyby to bylo stejně rychlé jako v případě platební karty, proč používat telefon, který se může vybít?

Apple vsází především na sjednocení všech plateb. Pomocí Apple Pay by se nemělo platit jen v obchodech, ale i online. Jednoduchou platební bránu nabídne vývojářům do jejich aplikací a eshopů. Například Uber už oznámil jeho integraci do své aplikace. Pokud zkrátka uvidíte na webu nebo v aplikace symbol Apple Pay, odpadnou starosti s vyplňováním formulářů. A pokud si uživatelé na systém zvyknout ve virtuálním prostředí, už bude jen kousek k tomu, aby na logo Apple Pay reagovali i u pultu v kamenném obchodě.

Dalším návazným byznysem, který by měl Apple Pay podporovat, je rozšiřování systémů iBeacon. Pokud tento výraz slyšíte poprvé, doporučujeme přečíst nedávný článek. Ve zkratce jsou to Bluetooth majáky, které komunikují se zákazníkem v průběhu nakupování – zasíláním dárkových kuponů, nových nabídek či slev. A protože může být systém iBeacon stejně jako Apple Pay sjednocen do Passbooku, obchodníci na tom mohou snadno profitovat. Platíš u nás přes Apple Pay? V Passbooku ti právě přistál slevový kupón na další nákup. A pokud obchodníkům bude chybět motivace pro zavedení Apple Pay, v Cupertinu určitě mají dostatečné prostředky, aby tuto nechuť zvrátili. 

Pokud bychom hledali odvětví, kde se lidé drží zavedených zvyků a konzervativně používají dlouho zažité postupy, pak to bude právě manipulace s penězi. Názor, že jsou platební karty nebezpečnější, než hotovostí styk dodnes převládá u nemalé části společnosti. Může se tedy po relativně krátké době opět změnit způsob placení, kdy plastové kartičky vyměníme za telefony?  Nebo se Apple zařadí po bok Googlu, PayPalu a dalších?

Diskuze (31) Další článek: Jak vybrat správný tablet? [rádce]

Témata článku: Apple, , , , , , , , Apple iPhone 4GB, Apple iPhone 5s, Apple iPhone 5s 32GB, Apple iPhone 5s 64GB, Apple iPhone 6, Apple iPhone 6 128GB, Apple iPhone 6 64GB, Krach, APP, Pro +, Proprietární systém, Prostý fakt, Pay, Systém postavený, Poukázky, Mobil, Bluetooth maják