Je libo telefonovat bez dobíjení? Recenze solární baterie

Před nějakým časem jsme zveřejnili článek o jednorázových bateriích Instant Power. S pomocí těchto baterií bylo skutečně možno telefonovat bez dobíjení. Dnešní článek tematicky navazuje - i zde nebudete rozhodně potřebovat síťovou nabíječku. Otestovali jsme totiž akumulátor s vestavěnou sluneční baterií.

Nedá se říci, že se jednalo o převratnou novinku - Nokia už před dávnými lety nabízela k telefonu Nokia 1610 jako příslušenství akumulátor se solárními panely. Tehdy se novinka příliš neujala. Jednou z nevýhod bylo i to, ze akumulátor byl nikl-metal-hydridový a tomu příliš nabíjení po částech nesvědčí. Nyní ale přichází česká dobře známá společnost Bateria Slaný s lithium-ionovým akumulátorem 1200 mAh pro telefony Nokia 5110, 6110 a kompatibilní (tedy i 6210 apod.), která má opět na zadní straně několik solárních článků. Měli jsme tento akumulátor zapůjčen, podrobili jsme ho průzkumu a teď vám nabízíme výsledky našeho zkoumání a k tomu hrst úvah a tipů.

Jedenáct sluncí k dobru

Akumulátor má přes celá svoje záda sluneční panel, skládající se z 11 solárních článků. Články budí důvěru; vypadají seriózně. Nejsou to žádné zlomky naplácané pod krycím sklem jak u slunečních baterií pro amatérské použití. Články jsou přímo zality v průhledné hmotě, která tvoří vnější obal sluneční baterie, takže nedochází ke zbytečným odrazům světla a ztrátám energie. Uvnitř obalu baterie je vestavěna elektronika, která řídí nabíjení (lépe řečeno hlídá, aby nedošlo k přebíjení).

Na přímém letním slunci, kolmo ke sluníčku, dokáže solární „panýlek“ dobíjet akumulátor proudem přes 70 mA, což je velmi slušná hodnota (odpovídá výtěžnosti asi 65 W/m2). Při zamračené obloze lze nabíjet proudem ještě kolem 20 mA, pokud se ale schováte v místnosti, i při plném slunci můžete počítat s proudem 1-2 mA. Vždy ale musí svítit světlo na celou plochu solární baterie, pokud možno kolmo. Zakrytí byť i jen jednoho článku z jedenácti sníží již zmíněných 70 mA na 5 mA, a pokud jsou jen trochu horší světelné podmínky, nabíjení se nekoná vůbec.

Kde se dá taková baterie využít?

Komu se tedy taková baterie může hodit a jak telefon používat, aby byl užitek co největší? Největší užitek budou mít opět lidé, kteří se potřebují dlouho pohybovat mimo civilizaci - expediční turisté, vědečtí i jiní pracovníci v terénu, a obecně dobrodruzi a vandráci. Pokud se bude uživatel trochu starat o to, aby telefon koukal tou správnou stranou k obloze, a na noc jej vypínal, dá se přežít s fungujícím telefonem v podstatě neomezeně dlouho. V zimě bude potřeba dobíjení a šetření energie věnovat více pozornosti, v letních tropech bude situace pochopitelně jednoduchá.

Druhá možnost použití: i takový „člověk kancelářský“ může používat dobíjení ze sluníčka. Dáte-li telefon na okenní parapet zády nahoru, několik miliampérů proudu vám slunce zdarma poskytne. Lze předpokládat, že při takové pravidelném a dlouhotrvajícím dobíjení se podaří životnost Li-Ion akumulátoru výrazně prodloužit, protože časté nabíjení v oblasti kolem plného nabití těmto akumulátorům prospívá.

Dobrá, i když tlustá

Co tedy shrnout do závěru? Asi jen chválu. Na rozdíl od již zmíněných jednorázových baterií Instant Power, které vám udělají průvan v peněžence, je tady nezávislost na rozvodné sítí v podstatě zadarmo. Celý akumulátor totiž stojí jen 1440 Kč (a to i díky neznačkovému Li-Ion článku), což je téměř srovnatelné s normálním značkovým akumulátorem. Pokud jste se tedy aspoň trochu sami zařadili mezi cestovatele a dobrodruhy, neváhejte. Jen se prosím neohánějte ekologií a úsporou elektřiny - na výrobu sluneční baterie se údajně spotřebuje více elektrické energie, než je schopna potom za svého života vyrobit.

Ve zkratce:

  • Baterie se solárním nabíjením
  • Zapůjčil: Bateria Slaný CZ
  • Telefon: (02) 24 23 26 13
  • Cena: 1440 Kč
  • Typ a kapacita: Li-Ion 1200 mAh
  • Parametry: dobíjecí proud na přímém, slunci 75 mA, při zamračené obloze 20 mA, za oknem několik mA, určeno pro telefony Nokia 5110, 61xx, 6210 a 7110
Diskuze (41) Další článek: Roztomilí panáčci: mobilní stojánky pro chlapce a dívky

Témata článku: Nokia, , , , Telefon, Dobíjení, SOL, Výtěžnost, Solár, Solar