Je mezi čím vybírat...

Na novinku francouzské firmy Sagem, mobilní telefon MC 920, jsem čekal opravdu s napětím po ne zcela milé zkušenosti s poruchami jejího předchůdce.
Na novinku francouzské firmy Sagem, mobilní telefon MC 920, jsem čekal opravdu s napětím po ne zcela milé zkušenosti s poruchami jejího předchůdce. Nejen můj Sagem řady 922 musel navštívit servis, stejné zkušenosti měli i moji známí a rovněž prodejce potvrdil, že chybovost těchto modelů byla nadprůměrná.

Sagem se vším všudy
Dostane-li se vám Sagem MC 920 do ruky, nejspíš vás zaujme netradiční baculatý design. Telefon je nabízen ve dvou barevných provedeních s vítanou možností vyměnit části krytu okolo displeje. Mobil velice dobře padne do ruky a také díky prohnutému profilu vám z ní při telefonování jen těžko vypadne. S rozměry patří ve své třídě opravdu k nejmenším a ani jeho hmotnost vám rozhodně kapsu u kalhot neprotrhne. Na druhou stranu je ale třeba říci, že u telefonu, který jsem měl k dispozici, už po několika dnech nepříjemně vrzal kryt baterie.

Pohyb po menu je řešen tradičním křížem, který pravděpodobně bude dělat problémy lidem s mohutnějšími prsty. Pod displejem najdeme tři programovatelná tlačítka. Bohužel jim nelze přidělit jakoukoli funkci, je možné pouze vybrat z nabídky šesti předdefinovaných možností. Menu telefonu je typické pro Sagem, je řešeno trochu jinak, než u věhlasnějších značek; ale přesto by v něm ani nováčci neměli mít problém se zorientovat.

Mnoho funkcí – a kvalita?
Stejně jako jsme tomu byli zvyklí už u předchůdců RC a MC 922, také Sagem MC 920 nabízí ve své cenové kategorii prakticky maximum funkcí. Vypíchnout musím vibrační vyzvánění (i když relativně slabé) a vestavěný hlasitý odposlech, který při malých nárocích na kvalitu plně vyhovuje. Zvuk telefonu při telefonování je čistý, ale nemohu nezmínit problémy při volání v horších podmínkách (z auta nebo autobusu), kde výkon mikrofonu zaostává. Výrazné plus je třeba Sagemu přičíst při hodnocení citlivosti na signál, kde podle mých osobních zkušeností předčí i výrazně dražší mobilní kolegy.Tradičních nemilou vlastností Sagemu je psaní textovek, při kterých je třeba pro změnu písmene klávesu přidržet - místo běžného postupného tisknutí. To není podle mého názoru příliš šťastné řešení. K textovým zprávám se váže i další nepříjemnost: u příchozí textovky se zobrazí pouze telefonní číslo, nikoli jméno odesílatele. Změny oproti předchůdci MC 922 budete je jen těžko hledat. Kromě již zmíněného designu zůstává vše při starém, včetně všech funkcí i chybiček softwaru, a tak mi nezbývá než se domnívat, že nový Sagem MC920 je spíš marketingový tah pro odstranění nálepky poruchovosti, kterou si vysloužil již zmíněný Sagem MC 922. Jestli se to podařilo a nový Sagem bude kromě mnoha funkcí nabízet také kvalitu, ukáží až delší zkušenosti.

Tak ano či ne?
Za šest tisíc korun v sadě Twist Sagem nabídne slušný duální telefon s komfortem mnoha funkcí obvyklých spíše u dražších sad. S jeho používáním budete pravděpodobně také spokojeni a ovládání přístroje a pohyb po menu lze nakonec zvládnout i bez složitých příruček. Přesto by asi rozhodování bylo složité - jen o pár set korun dražší Ericsson T10 není možné nezahrnout do srovnání, levné Alcately si rovněž zaslouží srovnání … alespoň je ale mezi čím vybírat.

Tento článek byl napsán pro časopis Mobility

Diskuze (24) Další článek: Zjištění výše kreditu u Paegas Twist

Témata článku: Vibrační vyzvánění, Příchozí textovka, Mez, Funkce, Stejná zkušenost, Dlouhá zkušenost, Předchůdce, Telefon, Programovatelné tlačítko, Mobilní telefon, Výrazné plus, Francouzská firma, Marketingový tah, Textová zpráva, Prohnutý profil, Nový Sagem, Malý nárok, Zkušenost, Osobní zkušenost, Telefonní číslo, Mobilita, Cenová kategorie, Špatná podmínka, Barevné provedení, Druhá strana