Je placení mobilem opravdu sexy?

V souvislosti s příchodem WAPu se stále více zaklíná slovo m-commerce. Neznamená to nic jiného, než (zatím spíš) přání jeho propagátorů, aby majitelé mobilů využívali tento přístroj k placení. V poslední době se vyrojilo několik nových služeb pro m-commerce – až zdá, že Česká republika je rájem mobilního obchodování.
V souvislosti s příchodem WAPu se stále více zaklíná slovo m-commerce. Neznamená to nic jiného, než (zatím spíš) přání jeho propagátorů, aby majitelé mobilů využívali tento přístroj k placení. V poslední době se vyrojilo několik nových služeb pro m-commerce – až zdá, že Česká republika je rájem mobilního obchodování.

Mobilní pepsi
Začal s tím Paegas loni na Invexu, kdy představil nápojové automaty, ve kterých je možné zaplatit prostřednictvím mobilního telefonu. Přijdete k automatu vybavenému obrovským logem Paegas, vytočíte speciální číslo, budete postupovat podle pokynů hlasového konverzanta a v závěru vypadne zvolený nápoj. Snad jen kdyby majitel mobilu věděl, kolik zaplatil za sladké hnědé osvěžení – nemá-li předplacenou kartu, dozví se to až v následujícím telefonním účtu. Výhodné ale je, že se takto dát chvíli pít na dluh a navíc ještě i z firemního telefonu …

Toto řešení se neujme hlavně z důvodu, že mobilního operátora jste si vybrali pro jeho komunikační služby, ne proto, aby sloužil jako vaše banka. Stejně tak provozovatelé služeb (zatím jen automatů) se musí s operátorem dělit o poměrně slušnou částku. Navíc nejsem nadšený, že někdo přesně ví, jak se jmenuji, kde bydlím a kterou kolu mám nejraději; je to příliš velká koncentrace osobních údajů na jednom místě.

Geniální myšlenky bývají velmi jednoduché
Paegas nabízí ale i další způsob, jak platit mobilem. Telefon tady už není samotným platebním nástrojem, ale jen prostředníkem: mluvíme o službě GSM Banking. Když platíte běžnou fakturu s pomocí menu mobilního telefonu, potřebujete znát jen číslo účtu, konstantní, variabilní, případně specifický symbol a pak už jen částku. Tyto údaje vám snadno poskytne každý internetový obchod, vygenerování těchto čísel je až primitivně jednoduché. Když uživatel tato čísla napíše do své bankovní aplikace v mobilu (používá se technologie SIM Toolkit) a odešle platbu, může obchodník po jejím přijetí zboží rovnou odeslat.

Výhody jsou zřejmé – není nutné do internetového obchodu přidávat žádné další technologie a přitom je možné zákazníkům maximálně usnadnit platbu. Tu je možné provést z křesla v obývacím pokoji a pak už jen čekat, až doručovací služba přinese balíček, nebo si užít zaplacené služby. Jsou tu ale i nevýhody – protože se do internetového obchodu neinstalují žádné technologie, jen se napíše nová webová stránka, je nutné mít účetní systém a evidenci objednávek na takové úrovni, aby v okamžiku příchodu platby obchodník zjistil, že už může zboží odeslat či službu aktivovat. Jinak než kontrolou plateb na bankovní účet podle variabilních a specifických symbolů totiž nepozná, že zákazník zaplatil.

Tímto způsobem nelze platit ve wapových elektronických obchodech – wapové stránky byste museli opustit a vstoupit do jiného menu mobilního telefonu a tím byste přišli o aktuální údaje potřebné pro platbu.

Když jste příliš sexy na SIM Toolkit
Trochu jinak než v reklamách funguje služba Juice Pay. Ač ji přináší vedle Citibank také EuroTel, nemá s mobilními telefony téměř nic společného – pokud pomineme její duševní spojení s mobilním wapovým portálem Juice. Hovoří se o ní jako o mobilní elektronické peněžence a když se s tímto označením pro platební kartu (a pro zákazníka to není nic jiného) ztotožníte, můžete ji za ni považovat. Celé to ale funguje stejně jako platební karty: na obchodních místech, kde JuicePay akceptují, zadáte při objednávce zboží číslo svojí karty a heslo–PIN.

Účet JuicePay je propojen s vaším běžným bankovním účtem a v případě podčerpání nastavené hranice Citibank automaticky z běžného účtu doplní kredit až do nastavené částky. Když na JuicePay nebudete mít dostatek prostředků, tak jednoduše nic nekoupíte. Jako zákazník tedy nevidíte příliš změn oproti klasickým platební kartám, snad jen tu. že o všech platbách jste informování krátkou textovou zprávou.

Větší rozdíl je vidět na straně obchodníků – ti totiž nemusí čekat, až jim banka, která vám vydala klasickou platební kartu, milostivě pošle na účet peníze, které se mezitím (už strženy z vašeho účtu) bůhvíkde úročí. Při placení jsou spojeni přímo s platební bránou Citibank. Výhody jsou zřejmé – vaše údaje se nedostanou do ruky nikomu jinému, než bance Citibank (ta je vázána bankovním tajemstvím, na rozdíl od obchodníka nebo mobilního operátora) a hlavně tato brána hned obchodníkovi potvrdí, že platba úspěšně proběhla. Obchodník může hned odeslat zboží, protože má jistotu, že za něj dostane zaplaceno.

JuicePay má ještě jednu, v současnosti žel jen potenciální výhodu. Tuto platební bránu je kromě klasických a internetových obchodů možné používat rovněž pro placení přes WAP. Protože ale WAP v současnosti nesplňuje bezpečnostní požadavky, tento způsob obchodování zatím není možný.

Kde je něco on-line, tam je i Expandia
Máte pocit, že vám to celé připadá nějaké povědomé? Vím proč – jste klienti průkopníka on-line plateb, Expandia Banky. Ta totiž s přesně stejným způsobem placením, tenkrát ještě na Internetu, přišla už v roce 1998 a pokud jej sami k platbám na Internetu rutinně nevyužíváte, tak o této možnosti určitě víte. A jestli jste někdy vyzkoušeli eCity, tak už jste určitě doma.

Samozřejmě se nedalo čekat, že u wapových internetových obchodů Expandia Banka zaspí, takže vězte, že pokud u ní máte účet (platí to i pro účty eCity), tak můžete platit on-line jak na Internetu, tak na wapových stránkách prostřednictvím displeje svého mobilu a to naprosto stejným způsobem jako u Juice Pay. Výhodou oproti Juice Pay je to, že všechno, co potřebujete, už máte – heslo, účet, platební kartu a hlavně elektronický klíč, kterým budete své transakce potvrzovat.

Pohodlí při placení
Zmíněné technologie (GSM Banking, on-line platby Juice Pay nebo Expandia Banky) se nedají srovnávat mezi sebou. Každá je totiž jiná, ale všechny jsou dobře použitelné. Jestli chcete mít opravdu všechny mobilní platební možnosti, pak si kupte alespoň kartu Twist s bankovními službami, staňte se klientem Expandia Banky (do ní mimochodem můžete i z wapového mobilu) a nechte si vystavit kartu Juice Pay.

Když to vše sečteme a podtrhneme, vychází nám, že v lepších českých internetových obchodech můžete platit s mobilem v ruce a v absolutním pohodlí.

Diskuze (1) Další článek: Pověsti a mýty o vysokorychlostních datech

Témata článku: , , , Speciální číslo, Mobilní telefon, Majitel mobilů, MOBI, Mobil, Dluh, Placení, Expandia banka, Platební karta, Obchodník, Účet, Komunikační služba, Džus, Nová služba, Osobní údaj, Stejný způsob, Wapová stránka, Firemní telefon, Platba, Banka, Klasický obchod, Citibank