Je tento mobil ekologický? Operátoři zavedou jednotné hodnocení Eco Rating

Velké nadnárodní operátorské skupiny v Evropě se dohodly na jednotné metodice posuzování míry ekologičnosti mobilních telefonů. Výsledkem je index nazvaný Eco Rating, který hodnotí vliv mobilů (smartphonů i tlačítkových telefonů) na životní prostředí. Nabývá hodnoty 1 až 100, čím vyšší skóre, tím lépe pro přírodu. Cílem je, aby většina zařízení nabízených operátory měla tuto „eko známku“ co nejvyšší.

Iniciativu založily velké operátorské skupiny Deutsche Telekom, Orange, Telefónica, Telia a také Vodafone Group (včetně českého Vodafonu). Bodování ekologičnosti telefonů má přimět jejich producenty, aby v co největší míře podporovali udržitelnost výroby, ale i návazných částí produktového cyklu, jako je přeprava, používání zařízení, opravitelnost i následná likvidace a recyklace po skončení životnosti.

Klepněte pro větší obrázek
Pro lepší představu, jak si mobil vede v jednotlivých oblastech hodnocení, slouží dílčí skóre | Zdroj: Vodafone

Každý z výrobců má možnost zdarma se zaregistrovat do programu Eco Rating a zjistit tak, na jaké vlastnosti a postupy při výrobě se při hodnocení klade důraz. K iniciativě evropských operátorských skupin už se připojila zhruba desítka výrobců, včetně Samsungu, Huawei, Xiaomi, OnePlus nebo HMD Global (výrobce telefonů Nokia). Oficiálně má být program spuštěn v červnu ve 24 evropských zemích.

Uhlíková stopa, kterou výroba mobilů a jejich provoz zanechávají, se odhaduje na 125 milionů tun emisí oxidu uhličitého ročně, což odpovídá provozu 31 uhelných elektráren. „Hodnocení vytváří nezávislé mezinárodní konsorcium, které uděluje bodové skóre na základě informací získaných od výrobců. Díky tomu je možné jednotlivé mobily porovnat mezi sebou,“ říká Zuzana Holá, ředitelka komunikace a udržitelnosti Vodafonu.

Co je Eco Rating?

Eco Rating je jednotný bodovací systém, který sleduje vliv mobilních telefonů na životní prostředí po celou dobu jejich životního cyklu. Hlavním ukazatelem je celkové skóre, které vyjadřuje komplexní dopad zařízení na naši planetu a společnost. Nabývá hodnot od 1 do 100. Čím víc se skóre blíží k hodnotě 100, tím menší je negativní dopad na přírodu. Dílčí hodnoty skóre hodnotí vliv v pěti oblastech – životnost, opravitelnost, recyklovatelnost, vliv na klima a vliv na přírodní zdroje.

Diskuze (2) Další článek: Na displej TCL 20L uvidíte i se slunečními brýlemi. Telefon už je v prodeji

Témata článku: , , , , , , , , , Oxid uhličitého, Operátor, Mobilní telefon, , Skóre, Životní prostředí, Vodafone Group, T Mobil, Hodnocení, Evropa, Výroba, Telia, Mobil, RAT, Vliv, Přeprava,