Je tohle svatý grál nositelností? Japonci předvedli hodinky, které i bez jehly změří cukr v krvi

Tokijský startup Quantum Operation Inc představil prototyp chytrých hodinek, které kontinuálně a hlavně neinvazivně měří hladinu cukru v krvi. Dosud používané metody jsou invazivní, tzn. naruší kůži a pak chemickou metodou přímo analyzují krev. Japonský gadget používá spektroskopii, což je analytická metoda založená na interakci elektromagnetického záření se zkoumanou látkou, v tomto případě světla s krví.

Kromě glukometru má prototyp obligátní senzor srdečního tepu a EKG. Startup nemá ambice vyvíjet vlastní hodinky, cílem je licencovat technologii zavedeným výrobcům. Největší problém nové technologie není těžké uhádnout – přesnost. A vzhledem k tomu, že na správném měření cukru v krvi závisí životy stovek miliónů diabetiků po celém světě, právě tato vlastnost je zcela stěžejní.

Pokusů o neinvazivní glukometr je za poslední roky více, ale Quantum Operation říkají, že jsou zatím nejblíže produkci. Jejich patentovaná technologie integrovaná v hodinkách a řemínku už má za sebou dlouhou cestu, ale vývoj ještě nekončí. Odhad, kdy by se technologie mohla dostat do reálného produktu, Japonci nezmiňují…

Btw Apple

Mimochodem s  měřením glykemie je spojován Apple, specializovaný tým byl sestaven ještě za života Steva Jobse (†2011). Informace o vývoji Apple nezveřejňuje, takže máme jen spekulace z roku 2017, že firma zřídila laboratoř s cílem dostat neinvazivní glukometrický senzor do Apple Watch. Dnes, o čtyři roky později, je jasné, že tento úkol není snadný ani pro jednu z nejbohatších firem světa…

V roce 2018 Apple Insider upozornil na patent Applu na neinvazivní technologii měření, která staví na stereoskopii. Další reporty zmiňují nábor bývalých zaměstnanců firmy C8 MediSensors, která získala masivní investice v souhrnné výši 60 miliónů dolarů a už v roce 2012 oznámila dokončení technologie!

…ale hned v roce následujícím zbankrotovala, protože nedokázala předvést v reálných podmínkách fungující prototyp a došly jí peníze. Hlavním problémem pro firmu byla variabilita – naučili svoji technologii přesně měřit jednoho konkrétního uživatele s jeho unikátním typem kůže, ale s jinými fungovala velmi špatně.

V nedohlednu

Jak je na tom Apple dnes, netušíme. A podobné je to i s původně zmiňovanou firmou Quantum Operation – aktuální oznámení vlastně připomíná typické volání po dalších investicích. Takže kdy se diabetici dočkají spolehlivého senzoru pro neinvazivní měření krevního cukru v chytrých hodinkách?

I kdyby teď někdo přišel s tím, že má dostatečně spolehlivou technologii připravenou do produkce, bude trvat roky, než projde testovacím procesem a získá potřebné certifikáty. Jen si vzpomeňte, jak je to v hodinkách s EKG – dodnes je v některých modelech funkce softwarově deaktivovaná, protože firma nemá potřebné lejstro…

Ale až se to povede, bude to velká věc, která zásadně zpříjemní život stamiliónům lidí po celém světě. Experti se o této technologii nebojí mluvit jako o svatém grálu medicínského průmyslu!

Via Engadget

Diskuze (7) Další článek: Exynos je zpět. Evropané se mohou u řady Galaxy S21 těšit na výkonný Exynos 2100

Témata článku: , , , , , , , , , , Grál, Japonec, Svatý grál, Apple insider, Krevní cukr, Krev, Via Engadget, Variabilita, Cukr, Glykémie, Jehla, CNB,