Ještě rychlejší nabíjení. Ale Qualcomm Quick Charge 4+ má i jiné trumfy

Špičkový mobilní čipset Snapdragon 845 se představil už minulý týden, až později přidal Qualcomm informace o ještě rychlejším nabíjení. Quick Charge 4+ přináší hned několik novinek. 

Tou první je vylepšená funkce Dual Charge, která využívá toho, že jsou v telefonu přítomny dva samostatné obvody pro správu napájení. Díky tomu se dělí napájecí proud, což vede k celkovému snížení teploty baterie při nabíjení (až o 3° C) a k dalšímu snížení doby nabíjení. Inteligentní teplotní vyvážení je úzce navázáno na Dual Charge, díky němu prochází proud autonomně tou „nejchladnější trasou“. Eliminuje se tak výskyt izolovaných míst s vyšší teplotou, tzv. „hot spots“.

Quick Charge 4+ je také bezpečnější. Novinkou je ochranná vrstva, které hlídá teplotu krytu telefonu a konektoru, čímž předchází možnému přehřátí, zkratům nebo poškození konektoru USB-C. Při srovnání s Quick Charge 4 nabídne „plusko“ až o 30 % větší efektivitu a až o 15 procent vyšší rychlost nabíjení. To vše je nyní prováděno pod menšími teplotami, tudíž bezpečněji.

Prvním certifikovaným smartphonem pro Quick Charge 4+ je Nubia Z17, která´běží na starším Snapdragonu 835. Zdá se tedy, že pro Quick Charge 4+ není třeba nový čipset, přesto jeho boom jistě spustí až budoucí topmodely postavené na Snapdragonu 845. Doba nabíjení z nuly na sto se tak bude ze současných 1,5 až 2 hodin pomalu blížit jedné hodině. A pokud k tomu výrobci ještě „přibalí“ baterie s většími kapacitami, budou uživatelé určitě spokojeni.

Qualcomm mapuje své desetileté výročí na poli mobilních čipsetů:

Zdroj Qualcomm

Diskuze (1) Další článek: Chtěli „flat“ se 100 GB, operátoři se jim vysmáli. Přesto má Nové Město tarify pro občany

Témata článku: , , , , , , , , Boční rám, Čipset, Velká kapacita, Starý snapdragon, Minulý týden, Jin, Napájecí proud, Celkové snížení, Ochranná vrstva, Mobilní čipset, Qualcomm Quick Charge, Vysoká rychlost, Špičkový mobil, Vlajková Nubia, Trumf, Desetileté výročí, Vrstva