JimmICQ: nový král v přímé mobilní komunikaci?

Znáte ten pocit, kdy si chcete nutně s někým popovídat a zrovna nemůžete mluvit nahlas? Jestli ano a máte mobil s podporou Javy, zapomeňte na drahé textovky a začněte komunikovat přímo instantně.

Programy pro přímou komunikaci mezi uživateli patří po webovém prohlížeči k nejčastěji používaným internetovým aplikacím. Ano, opravdu pro spoustu z nás je instantní kecálek užitečnější než e-mailový klient. Oproti běžné elektronické poště totiž přímé povídání nabízí něco, co e-mail zvládnout nikdy nemůže - jedná se totiž o komunikaci v reálném čase. Když se to tak vezme, není to nic jiného než obyčejný písemný telefonát.

Říkejte mi Otesánek

V duchu právě vyřčeného nás nepřekvapí, že nestor přímé komunikace, aplikace ICQ, se do našich mobilních telefonů již od počátků pěkně tlačil. Nejdříve šlo spíše o wapový server, který fungoval jako prostředník mezi wapovým mobilem a ICQ serverem. Tento způsob komunikace nebyl příliš pohodlný a již vůbec ne okamžitý či bezproblémový. Svítat na lepší časy však začalo s příchodem prvních javových telefonů. Ty již šlo snadno rozšířit o příslušný komunikační program, ovšem z důvodů chybějící či špatně implementované podpory socketů síťové TCP vrstvy museli první klienti opět využívat jako prostředníka wapový nebo internetový server.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ikonku Jimma si nespetete • Grafická úvodní obrazovka se zobrazuje až příliš dlouho • Hlavní menu aplikace

To se týkalo například přístrojů Nokia 3650, Nokia 7210, Nokia 7250, Nokia 7650, Nokia N-Gage, Siemens SX1, Sony Ericsson T610 nebo Sony Ericsson P800. Na žádném z těchto telefonů vám nebude fungovat ani testovaná aplikace JimmICQ, která po instalaci ukousne sedmdesát kilobajtů úložného prostoru vašeho telefonu a ke svému chodu potřebuje úctyhodných 250 kilobajtů operační paměti. Kvůli těmto nárokům tak Jimma nespustíte například na Nokii 6800 nebo Siemensu C55. Mají zkrátka málo paměti, tudíž je jim plná podpora socketu k ničemu.

Mám vás rád a budu u vás bydlet

Na domovských stránkách aplikace si můžete stáhnout bezmála šestimegabajtový instalační balíček. Ne, nelekejte se, do mobilu jej celý nahrát nemusíte, balíček totiž kromě samotné aplikace ve verzích pro několik různých rodin mobilních telefonů obsahuje také dokumentaci i zdrojové kódy. To nám napovídá, že instantní kecálek Jimm je volně šiřitelná aplikace pod GNU General Public License (GPL) verze 2.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Základní informace o aplikaci • Takhle přehledně vypadá seznam přenesených dat a utracených peněz • Podmenu hlavního nastavení

Po instalaci JAR souboru (najdete jej v adresáři /BIN/ uvnitř archivu) do mobilního telefonu můžete Jimma ihned spustit. Program umožňuje nastavit v mobilních podmínkách nevídané množství voleb a předvoleb, ovšem v praxi potřebujete pouze zadat vaše unikátní číslo a správné heslo. Poté se již můžete připojit prostřednictvím datových přenosů vašeho telefonu. Přestože Jimm lze používat také s vytáčeným připojením, daleko výhodnější je použití rychlých datových přenosů s využitím paketové technologie GPRS.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Některé z rozsáhlých možností nastavení programu

Teprve s aplikací JimmICQ stejně jako s podobnými poznáte výhody účtování za přenesená data – pokud jste celou hodinu na příjmu, tedy on-line, přenesete do vašeho telefonu přibližně dvanáct až dvacet kilobajtů dat. Za hodinu tedy zaplatíte podle vašeho paušálu a mobilního operátora sedmdesát haléřů až dvanáct korun. Uznejte, že to není mnoho. Při aktivní komunikaci množství přenesených dat samozřejmě roste, naštěstí nijak dramaticky. Například na dvacet odeslaných a přijatých zpráv (celkem tedy čtyřicet zpráv) po sto šedesáti znacích na každou vám bude stačit asi pětadvacet kilobajtů. Opět se jedná o cenu, které se například s textovými zprávami zřejmě nikdy nepřiblížíte. A o tom to je, programy pro přímou komunikaci skvěle kombinují výhody přímého rozhovoru (běžného hovoru) s psaným textem (běžnými textovkami). A o tom to je, pořádně si popovídat a ještě při tom ušetřit.

Jenže mám své dny

Nic však není tak růžové, jak by se na první pohled mohlo zdát. Aplikace JimmICQ se v průběhu našeho testu neukázala příliš v dobrém světle. Na hlavním testovacím telefonu, Symbianové Nokii 7610 měla problémy s přihlášením k ICQ serveru. To se úspěšně zdařilo téměř vždy až na několikátý pokus a stabilita aplikace nebyla nejlepší, často padala například při delší komunikaci.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Není každý den posvícení • Pohled na seznam kontaků • Menu jednotlivého kontaktu

Když však Jimm fungoval, byla radost s ním pracovat. Podpora kontaktů uložených na mateřském serveru je dnes již užitečnou samozřejmostí. Vždyť komu by se chtělo přeťukávat ručně do telefonu všechny své kontakty. Ty lze řadit buď podle názvu nebo podle aktuálního stavu (připojen / nepřipojen), bohužel trochu chybí třídění podle skupin. V seznamu je aktuální stav vašich kamarádů odlišen rozdílnými ikonkami. Potěší také dobrá podpora české diakritiky, která funguje bez problémů v obou směrech.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Psaní zpráv může usnadnit slovník T9 • Zprávy jsou také správně česky

Další užitečnou drobností je možnost počítání přenesených dat i ceny celého sezení. Nastavit si můžete jak cenu za přenesený kilobajt, tak i cenu za započatý čas (den) a omezit můžete i celkovou cenu, kterou jste ochotni za přímé připojení utratit. Zkrátka na každém kousku je patrné, že autoři zřejmě při vývoji aplikace přemýšlejí a zřejmě svůj produkt také používají.

Přiložíme ruce k dílu?

Přes všechny drobné neduhy a mírná klopýtnutí je JimmICQ aplikace, která má rozhodně našlápnuto správným směrem. Již dnes patří co do počtu nabízených funkcí a vychytávek mezi špičku ve své kategorii a když se ještě zlepší stabilita, nebude jí co vytknout. A vlastně máte pravdu, pomoci zlepšit stabilitu může každý z nás – vždyť zdrojové kódy jsou součástí distribučního archivu.

Diskuze (105) Další článek: Ověření odcizených vozidel přes SMS: nekupujte zajíce v pytli

Témata článku: , Nokia 3650, Nokia 7210, Nokia 7210 Supernova, Nokia 7250, Nokia 7650, Nokia N-Gage, Siemens SX1, Sony Ericsson P800, Sony Ericsson T610, MOBI, Dobrá podpora, První klient, Mobil, Prime, Přímé připojení, Nový král, Král, Nov