K čemu je v mobilech XHTML

Některé wapové prohlížeče v mobilních telefonech podporují „jakési XHTML“. K čemu je to dobré, můžete to nějak využít? V článku se dozvíte, co to vlastně jazyk XHTML je a jaký má v mobilních telefonech význam.

Moderní mobilní telefony, které podprují technologii wap 2.0, mají ve svém prohlížeči často implementován jazyk XHTML. Ten dovoluje za pomoci dalších nástrojů vytvářet atraktivní a funkčně vyspělé stránky, které dovedou využít široké multimediální možnosti současných mobilů.

Bylo nebylo XHTML

Zkratka XHTML pochází z anglického sousloví Extensible HyperText Markup Language. Je to označení pro vyspělý značkovací jazyk, jenž je nástupcem staršího jazyka HTML. Ten byl vyvinut stejně jako XHTML konsorciem W3C a byl původně určen pro tvorbu internetových stránek.

První verze XHTML 1.0 byla uvolněna začátkem roku 2000 a od té doby se jazyk stále vyvíjí. Vychází z jazyka XML a je použitelný jak pro tvorbu webů, tak jako součást wapu 2.0 pro vytváření stránek pro prohlížeče mobilních telefonů. Obecně panuje mylná představa, že internetová stránka, která je vytvořena v XHTML, je automaticky zobrazitelná v prohlížeči mobilního telefonu s podporou XHTML. Není to ale tak jednoduché, protože spektrum možností jazyka XHTML, které podporují prohlížeče mobilních telefonů, je omezené.  

Pojem značkovací jazyk vyjadřuje to, že strukturu jazyka tvoří soubor značek (odborně tagů). Mají význam například pro formátování textu nebo pro rozmístění a funkci některých grafických elementů internetových či wapových stránek. Název značky a její parametry jsou vždy uzavřeny mezi znaky <>, přičemž značky jsou párové, tzn. mají počáteční a ukončovací příkaz. Nějaký text nebo obrázek, který je umístěn mezi příkazy <značka> text nebo obrázek </značka>, je ovlivněn a formátován použitou značkou. V klasickém internetovém HTML existovaly i značky nepárové, ty ale v XHTML obecně nejsou povoleny. U elementů, které jsou již z podstaty nepárové (např. odřádkování <br>), je nutno použít alespoň ukončovací lomítko.

Jazyk XHTML je velmi podobný zatím nejnovější a pravděpodobně také poslední vývojové verzi HTML 4.01. Co do struktury jazyka je však přísnější a čistější.

Proč právě XHTML

Prostředkem, který je používaný pro přenos informací mezi různými aplikacemi na různých platformách, se stal jazyk XML. Díky němu mohou vývojáři vytvářet aplikace, které budou kompatibilní s různými typy zařízení a bude tak možné snadnější testování a přenositelnost aplikací. Jazyk XHTML také podporuje skriptování pomocí jazyka PHP, který poskytuje mocné nástroje pro práci s různými databázemi. XHTML navíc převyšuje starší jazyk WML tím, že spolupracuje s kaskádovými styly, které dovolují pomocí speciálního kódu zajistit shodnou barevnost i formátování souvisejících wapových stránek.

Oproti původnímu značkovacímu jazyku WML (Wireless Markup Language), který byl dříve určen pro přípravu wapových stránek (verze wap 1.x), dovoluje jazyk XHTML využít schopností a velkých barevných displejů moderních mobilů. Možnosti jsou model od modelu různé a proto se množství podporovaných nových vlastností liší, ale vývoj přesto směřuje k používání XHTML. A co nového a převratného tedy přináší? Prostřednictvím XHTML je možné vytvářet wapové stránky barevnější a doplnit je o více grafických prvků. Například seznamy je možno dělat novým způsobem nebo pro odeslání formuláře lze používat grafická tlačítka. Obsahují také možnosti práce s multimediálními informacemi, jako zvuk a video, se kterými jsou dnešní mobilní přístroje schopny bez problémů zacházet.

Nutno poznamenat, že technologie XHTML obsahuje zpětnou podporu dokumentů, které jsou tvořeny ve starším WML. Proto nemívají nové prohlížeče se zobrazením starších wapových stránek problémy.

Mobilní XHTML

Jak již bylo řečeno, mobilní telefony dnes již často mívají wapové prohlížeče, které podporují wap verze 2.0 a značkovací jazyk XHTML, navíc s podporou kaskádových stylů CSS. Jazyk XHTML v úpravě pro použití v mobilních telefonech má za názvem navíc příponu MP (XHTML Mobile Profile), která značí mimo jiné také jistá omezení. U mobilních technologií se XHTML-MP využívá ve spolupráci s CSS jako nezávislá nadstavba wap 2.0. Co je to wap 2.0 a jak je to s jeho podporou v mobilních telefonech se můžete dozvědět z našeho staršího článku.

Pokud se v tvorbě internetových nebo přímo wapových stránek orientujete a nemáte vhodný program pro tvorbu, je k dispozici řada vývojových nástrojů, které podporují i tvorbu v kódu XHTML. Jedním z lepších je Nokia Mobile Internet Toolkit 4.0, který je dostupný zdarma. 

Klepněte pro větší obrázek
Nokia Mobile Internet Development Toolkit 4.0 

Program obsahuje jak editor kódu, tak i prohlížeč stránek v podobě emulátoru mobilního telefonu. Můžete si zvolit emulaci stránek od nejjednodušších mobilů s podporou wapu, až k nejnovějším modelům, jejichž wapový prohlížeč pracuje s wap 2.0 a XHTML. Stačí pouze zadat cestu k vytvořenému dokumentu, emulátor se začne chovat jako klasický mobilní telefon a bude zobrazovat vaše výtvory.

Diskuze (22) Další článek: Eurotel zkrátil odpojení čísla na prázdniny

Témata článku: , MOBI, Poslední vývoj, Mobil, Markup, Internetová stránka, Grafický element, CEM