K čemu slouží a jak funguje Side Sense na OLED displeji nového Sony Xperia XZ3

Sony letos vůbec poprvé použilo OLED panel na smartphonu. Kromě toho, že jde jeden z nejpovedenějších panelů na mobilech a spotřebitelé jej dokonce ve slepém testu vyhodnotili jako nejlepší, využívá výrobce jeho zakřivení k okrajům ke specifickému ovládání pomocí gest. Technologie se nazývá Side Sense a vedle hardwarové stránky používá také softwarovou část za účasti umělé inteligence.

Klepněte pro větší obrázek
Side Sense slouží k rychlému jednoručnímu přístupu k nejpoužívanějším aplikacím

Telefon pomocí strojového učení pozná, se kterými aplikacemi pracujete nejčastěji, kdy a jakým způsobem je používáte. Tomuto naučenému modelu potom Side Sense přizpůsobí řazení ikon a jejich nabídku v postranním rozhraní. Menu se aktivuje dvojím poklepáním na levý nebo pravý okraj telefonu – to aby Side Sense mohli využívat praváci i leváci. Uzavření (krok zpět) je pomocí delšího tahu po okraji.

Výhodou Side Sense je možnost ovládání jednou rukou bez toho, aniž byste museli někam rolovat nebo telefon přechytávat. Rozhraní navíc funguje i v okamžiku, kdy jste v nějaké jiné aplikaci, např. fotoaparátu, a vždy reaguje na dvojí poklepání. Dá se jím tak nahradit funkce multitaskingu. Je dobře, že Sony s tímto vylepšením přišlo, protože jeho jinak povedená nadstavba Xperia UI jako jedna z posledních ovládání chytrými gesty neobsahovala.

Data na základě času i polohy

A jak přesně Side Sense funguje? Učí se podle používání telefonu za poslední týden, přičemž rozlišuje dny v týdnu a denní dobu. Bere v úvahu četnost používání aplikací a také polohu (pokud to aplikaci povolíte). Když potom zjistí, že je středa ráno, vy se nacházíte na nádraží, nabídne mezi prvními ikonami např. zástupce aplikace Hudba, protože si ve vlaku vždycky pouštíte písničky.

Celkem je v Side Sense místo na 9 tímto způsobem doporučovaných zástupců aplikací, dále tři rychlé přepínače, které jinak naleznete ve stahovací roletce, a tři nástroje, které se hodí k tomu, pokud přece jen mezi 12 ikonami výše nenaleznete, co potřebujete, tzn. vstup do nastavení, notifikací a k ovládání jednou rukou. Na první vyzkoušení vypadá Side Sense velmi přívětivě, uvidíme, jak se osvědčí při delším používání.

Diskuze (11) Další článek: Samsung si utahuje z iPhonů XS: Za 43 490 Kč můžete mít Note 9 a Galaxy Watch

Témata článku: Sony, , , , , , , Sony Xperia XZ3, Aplikace, Hudba, První ikona, První vyzkoušení, Spotřebitel, Xperia UI, Levý okraj, CEM, Nejpoužívanější aplikace, Fitbit Sense, Displej, Softwarová část, Specifické ovládání, Hardwarová stránka, Dlouhé používání, Používání aplikací, Slepý test