K čemu všemu vám mohou být datové přenosy v mobilech

Datové přenosy už nepatří k nedostupným službám mobilních operátorů, jako tomu bylo dříve – jsou dostupné každému a pro stále více uživatelů se stávají smysluplnými a užitečnými.
Mobility: Datové přenosy už nepatří k nedostupným službám mobilních operátorů, jako tomu bylo dříve – jsou dostupné každému a pro stále více uživatelů se stávají smysluplnými a užitečnými.

Datové přenosy mají mezi běžnými uživateli mobilních telefonů pověst něčeho drahého, co v žádném případě nemůžou potřebovat. Ještě loni to byla pravda: oba tehdejší operátoři vyžadovali aktivační poplatek, pravidelné měsíční poplatky a z minutových poplatků za spojení bylo i laikovi jasné (hlavně u EuroTelu), že platí za službu, která je považována za luxus.

K čemu jsou mi mobilní data?

  • k prohlížení WAPu
  • pro připojení k Internetu (prohlížení webových stránek, odesílání e-mailů, dálková synchronizace kapesního počítače)
  • k přijímání a odesílání faxů
  • pro připojení do firemního informačního systému

Rozhodující je cena

Dnes už tento názor neplatí, protože aktivace datových a faxových služeb je zdarma a nemusíte myslet ani na měsíční poplatky. Datové přenosy totiž umožňují i všechny předplacené karty a u tarifních programů si za ně nechává platit pouze EuroTel. Světoví operátoři a analytické firmy předpovídají, že intenzita využívání mobilních datových přenosů předběhne v několika letech klasické hlasové hovory. Zdá se, že už bylo na čase něco pro uskutečnění této předpovědi udělat, protože kdyby u nás zůstalo vše na staré úrovni, do využívání datových přenosů by se nikdo nehrnul. Ať se to někomu líbí nebo ne, ať se ohání nejrůznějšími argumenty a trendy, rozhodující je cena.

Jen trošku jiný hovor

Datové přenosy nejsou nic záhadného.V podstatě každý telefonát z mobilního telefonu je datovým hovorem. Zvuk je převeden do digitální formy a ta je v síti přenášena jako bloky dat. Jenže pro přenos zvuku se používá speciální kompresní algoritmus, který je pro datové přenosy nepoužitelný. Proto při „opravdovém“ datovém přenosu mobil oznámí síti, že nyní hodlá přenášet data a síť se tomu přizpůsobí. Zbytek už si musí zařídit samotný telefon.

Na tomto místě se hodí připomenout, že datovým přenosem rozhodně není posílání SMS. Přestože textovky v podstatě jsou data, vzhledem k jejich malému objemu se posílají prostřednictvím servisního kanálu. Neuskutečňuje se žádný hovor, mobil jen pošle textovku do mobilní sítě a ta mu oznámí, že textovku přijala. Tento proces je velmi rychlý, probíhá v okamžicích, kdy na displeji sledujete text „odesílám“. Pokud základnová stanice do určeného intervalu neodpoví, mobil oznámí, že textovka nebyla odeslána.

WAP, zaklínadlo dneška

Datové přenosy možná už sami používáte a ani o tom nevíte: ano, na mysli mám WAP, který se bez datových přenosů neobejde. V mobilním telefonu je totiž prohlížeč, který potřebuje stáhnout wapové stránky (tedy data). Mobil vytočí telefonní číslo, se kterým uskuteční datový hovor, a k tomuto číslu je připojen software, jenž prostřednictvím Internetu stahuje wapové stránky a předává je připojenému mobilu.

Obsah wapových stránek je možné na mobil dostat ještě jedním způsobem: prostřednictvím krátkých textových zpráv. Ale ani jeden z našich operátorů tento způsob nepodporuje, u všech potřebujete k WAPu telefon podporující datové přenosy.

Mobilní Internet naplno

Zřejmě nejčastějším využitím datových přenosů – když si odmyslíme wapování – je připojení notebooku nebo kapesního počítače k Internetu v místech, kde není dostupná telefonní linka, nebo kde to není praktické. Jestliže totiž máte mobil s vestavěným hardwarovým modemem a kabelem nebo infračerveným portem, pro připojení stačí jen znát telefonní číslo a pár dalších údajů pro připojení k poskytovateli Internetu (jméno, heslo, několik adres). Když máte mobil bez hardwarového modemu, pomůžete si prostředníkem – softwarovým modemem.

Po připojení můžete odkudkoli stahovat a odesílat elektronickou poštu, prohlížet si webové stránky, nebo – a tento jev bude snad čím dál častější – se připojovat do firemního informačního systému. Existují i aplikace sloužící pro předávání dat od obchodních zástupců do centrály firmy a obráceně, které pracují převážně na kapesních počítačích (oblíbené jsou Psiony). U těchto aplikací se přenos dat prostřednictvím mobilních telefonů považuje za samozřejmost.

Fax ještě nepatří do starého železa

Datové přenosy v cenících operátorů naleznete nejčastěji pod slovním spojením datové a faxové přenosy. Z mobilu je totiž možné také faxovat a prostřednictvím telefonu s aktivovanými datovými přenosy lze faxy také přijímat.

Problém ale nastane v okamžiku, kdy na váš mobil někdo pošle fax, nebo se s ním pokusí uskutečnit datové spojení a vy na to nebudete připraveni. Jestliže telefon bude zrovna připojen k počítači, na kterém je nainstalovaný potřebný software, budou data či faxy přijaty a uloženy. Jestli ale mobil nebude u počítače, bude nutné jej připojit dříve, než volající strana zavěsí – v tom případě by byla data nebo faxy ztraceny.

Existuje však řešení spočívající v aktivaci pokročilé datové a faxové schránky, do níž si přesměrujte příchozí datové a faxové hovory. Až si později připojíte mobil k počítači a zavoláte do schránky, všechna uložená data a faxy se stáhnou.

Data znamenají zatím převážně Internet

Většina služeb založená na datových přenosech využívá Internetu a potřebná data přenáší touto cestou. Prostřednictvím mobilních datových přenosů se připojíte k poskytovateli Internetu podobně jako se připojujete modemem přes pevnou linku.

Takže možnosti znáte a možná byste se mohli zamyslet nad tím, k čemu budou datové přenosy právě vám. Na Mobilmanii se totiž budeme datům a jejich využití věnovat stále častěji.

Váš názor Další článek: Jak poslat z mobilu e-mail levněji než textovku?

Témata článku: , Mobil, Přenos, Softwarový modem, CEM, MOBI, Pře, Nejčastější využití