K plnému využití 5G sítí dojde v horizontu pěti let, ukazuje evropský „5G radar“

Evropský telekomunikační regulátor BEREC vypracoval tzv. „5G radar“, tedy vizualizaci dokumentu, který mapuje dopad nastupující 5G technologie na regulaci trhu telekomunikací ve státech Evropské unie. Z diagramu, který zveřejnil náš národní regulátor ČTÚ ve své aktuální monitorovací zprávě, vyplývá, že nové obchodní modely a příležitosti pramenící z nové technologie, se naplno začnou využívat až po roce 2023.

Zpráva BEREC řeší otázky k poskytování služeb, vývoji trhu a popisuje nové regulatorní výzvy pro trh elektronických komunikací. Vizualizace v podobě 5G radaru pomůže navigovat jak BEREC, tak národní regulátory během nadcházejících let při budování sítí, zavádění inovativních služeb, vytváření nových obchodních vztahů nebo při řešení potenciálně kritických situací.

Klepněte pro větší obrázek

Radar vychází z předpokladu postupného spouštění služeb 5G v závislosti na dostupnosti příslušného spektra a technologií podporujících specifické služby. V první fázi (cca 2021 až 2022) se očekávají hlavně služby, které mají podpořit nárůst spotřeby mobilních dat. Sítě budou kombinovat standard LTE a 5G, půjde tedy o tzv. NSA (Non Standalone – nesamostatné) 5G sítě.

V rámci druhé fáze (cca 2022 až 2023) se očekává, že budou operátoři významně investovat do virtualizace a cloudových služeb. Ve třetí fázi (cca 2023 až 2026) začnou operátoři poskytovat nové specifické služby, např. široké nasazení aplikací pro IoT, a plně tak realizovat potenciál standardu 5G.

Sítě 5G

5G je zkratka pro bezdrátové sítě páté generace. Mají kratší odezvu, vyšší přenosové rychlosti, kapacitu a variabilitu. Jsou vyvíjené tak, aby zvládaly širokopásmové připojení miliónů lidí a strojů v metropolích, energeticky nenáročné senzory, které s jedinou baterií vydrží roky, a cokoliv mezi tím.

Ve světě začalo hromadné spouštění 5G sítí v roce 2019, start 5G v Česku byl opožděný. Nejvýznamnějšími vývojáři 5G technologií a výrobci síťových komponent jsou Huawei, Nokia, Ericsson a Samsung.

Váš názor Další článek: Z chytré domácnosti Xiaomi: mobilem můžete ovládat i zatahování záclon

Témata článku: , , , , , , Horizont, Operátor, Zavádění, Non Standalone, NSA, Non-Standalone, Plné využití, Regulátor, Úkaz