Kam kráčí Nokia (rozhovor)

Viceprezident Nokie Mads Winblad mluví o modelu N95, o jeho nástupcích, o iPhonu, a o technologiích budoucnosti.

Pouze kvůli setkání s novináři zavítal do České Republiky Mads Winblad, viceprezident firmy Nokia. Ráno absolvoval letecký transport do Prahy, jen o pár hodin později měl odletět zpět do Finska. Rád jsem využil pozvání k rozhovoru a krátce jej vyzpovídal. Setkali jsme se na akci jménem „Open Studio Prague“, kde Nokia prezentovala svůj nejžhavější model N95.

Mads Winblad je svými zkušenostmi i vystupováním profesionál každým coulem. Na každou otázku jako by měl předem připravenou odpověď a také ji okamžitě přednese plynulou angličtinou. Při rozhovoru v ruce svíral Nokii N95 a na jeho vizitce jsem v popisu pracovní funkce našel slůvko „Multimedia“. Směr rozhovoru byl tedy předem jasný…

Řekněte nám prosím něco o sobě. Jaké jsou vaše profesní zkušenosti a jaká je vaše pozice v Nokii?
Jsou tu dvě verze. Zkusíme tu kratší. V Nokii jsem začal pracovat v roce 1990 jako výkonný ředitel v Dánsku. V roce 1993 jsme sloučili Dánsko, Norsko a Švédsko do jednoho skandinávského trhu. Já jsem se tedy přesunul do Stockholmu. Pak jsem byl v ´98. u sloučení švýcarského a rakouského trhu, přestěhoval jsem se do Vídně a působil jsem jako ředitel pro alpskou oblast. Od roku 2002 jsem řídil společnost Nokia v Německu a od třetího ledna 2004 působím jako ředitel oblasti multimédií pro Evropu. Ve společnosti Nokia jsem tedy již 17 let.

V posledních měsících jsme dostali Nokii, které říkáte multimediální počítač. Jak bude pokračovat vývoj, co přijde po N95? 
Musíme si uvědomit, že N95 je zlomový model. Nenajdete jiné zařízení, které by spojovalo tolik funkcí a dokázalo to, co Nokia N95. Takový zlom není možné opakovat často a v příštích několika letech se nic takového nestane. Samozřejmě tu budou nástupci, ale ti nejbližší budou pouze stavět na N95. Dostanou třeba více paměti, větší displej, možná jiné materiály, ale budou stavět na již existující koncepci multimediálního počítače. Zásadní novinky tedy nepřijdou v hardwaru, ale spíše v jeho využití: budou se rozvíjet aplikace, propojení s internetem, zkrátka všechny možnosti, které lidem multimediální zařízení nabízejí.

Všechny funkce soustředěné do N95 jsou velice náročné na energii a když je využíváte na 100 %, musíte dobíjet každý den. Řešíte nějak tento problém? Je na obzoru nová technologie, která by řešila tento problém? Mám na mysli třeba nové typy baterií...
Máte pravdu, spotřeba multimediálních počítačů je problém a neřešíme jej pouze my. Bohužel v dohledu není nic, co by dokázalo zestonásobit energetickou kapacitu, revoluci tedy v příštích několika letech nemůžeme očekávat. Proto optimalizujeme spotřebu hardwaru, nároky softwaru a také jsme zapracovali na nabíječce, která je, alespoň myslím, u N95 bezkonkurenčně nejmenší na světě a můžete ji tak mít neustále při sobě.

Za několik týdnů se na trhu objeví Apple iPhone. Máte z něj strach? Nemluvím teď ani tak o technické výbavě, jako spíše o způsobu ovládání, o uživatelském prostředí…
Když Apple představil svůj iPhone, byli jsme rádi, že tak byla opětovně potvrzena oprávněnost existence třídy multimediálních počítačů, kterou jsme vytvořili. Apple má velice kvalitní marketing, ale můžeme být rádi, protože zároveň pracují i pro nás, propagují celé odvětví. Naší výhodou je kromě hardwarové výbavy hlavně otevřený operační sytém, takže naši zákazníci si mohou vybrat, co budou se svým multimediálním počítačem dělat. Tedy ne, konkurence je pro nás motivací.

Model N95 má GPS navigaci. Dostane se podobná i do nejlevnějších mobilů? Stane se s GPS něco podobného, jako s integrovanými fotoaparáty, které už dnes najdeme i v low-endech?
Ano a už dnes jsme na dobré cestě. Zástupce běžných mobilů je 6110 Navigator, výše stojí multimediální počítač N95 a komunikátor E90. Pak je tu ale i velice levný externí Nokia GPS modul, který je možné použít se všemi S60 i Windows Mobile smartphony, a dokonce i s některými velmi levnými mobily s Javou. Částečně už jsme tedy tam, ale ano, vývoj bude pokračovat tak, jak jste naznačil a podobně na tom bude Wi-Fi i mobilní televize.

Je zde jeden základní konflikt mezi požadavky na zobrazovací jednotky mobilních zařízení. Za prvé chceme, aby byly malé, aby se nám vešly do kapes a za druhé chceme, aby byly velké, abychom na nich mohli používat multimédia a internet... 
Máte pravdu, ale řešení existuje. Neustále zdokonalujeme displeje tak, aby je při zachování velikosti uživatel vnímal jako větší a pracovalo se mu s nimi tedy komfortněji. Nejde jen o vyšší rozlišení, ale o technologii displejů samotných, jejich software a také uzpůsobení aplikací, aby efektivně využívaly svěřený prostor. Nejsem technik, nechtějte po mně tedy prosím podrobnosti, ale je zde řada směrů a technologií, které rozvíjíme a postupně v nových displejích aplikujeme.

Přemýšlíte také o integraci světelných, nebo laserových projektorů?
Uvažujeme o každé novince v okamžiku, kdy je natolik malá aby se do mobilního zařízení vešla a natolik kvalitní, aby pracovala bezchybně. Takže samozřejmě uvažujeme také o projektorech, ale reálné nasazení je ještě daleko. Mluví se o jednotkách, které budou schopny projekce obrazu na zeď, stejný modul však bude možné použít třeba pro zobrazení laserové klávesnice na podložku.

A co třeba nové složitelné, či srolovatelné displeje?
Ne, momentálně se zaměřujeme spíše na efektivní zapojení tradičních displejů do různých konstrukcí. Dobrým příkladem je N93i, nebo naše vysouvací modely.

Přemýšlíte o přímé podpoře DivX ve vašich telefonech?
Nevím, jestli to bude přímo ten formát, o kterém mluvíte. Naší snahou je vybrat natolik univerzální formát, který budou umět přehrát všechny současné přehrávače. Nechceme formát, který znají pouze a jen naše přístroje, nebo jehož použitelnost by byla pro zákazníka jinak omezená –to by nemělo smysl.

Proč více nepoužíváte dotykové displeje? Máte jej pouze v internetovém tabletu N800...
Je to stejné jako u laserových projektorů. Podle nás technologie ještě není dostatečně kvalitní a komfortní pro masové nasazení v mobilních telefonech a multimediálních zařízeních. Tablet N800 je rozměrové minimum, pod které nelze při současných technologiích u dotykového displeje jít, aniž by došlo k omezení komfortu jeho použití. Třeba čas menších dotykových displejů přijde, ale zatím nechceme nabízet technologii, která nemá odpovídající parametry.

Fotoaparát v mém telefonu má 2 megapixely, ten váš 5. Kde se to zastaví?
Já myslím že se to zastaví okolo deseti, možná dvanácti. Pak přijde čas pro zájem trhu o další kvality, jako je dokonalejší optika. Právě proto jsme se již dnes spojili se společností Carl Zeiss, která podle nás ví, jak vyrábět tu nejkvalitnější fotooptiku.

V létě má přijít nová generace N-Gage...
Ano, bude to zásadní změna. Od základu jsme předělali celou koncepci. Nebudeme už mít pouze jedno herní zařízení. N-Gage se přesouvá do aplikační sféry a na internet. Hry nové generace N-Gage bude možné používat v řadě telefonů a zařízení Nokia.

Nebude tedy ani jediné čistě herní zařízení?
Ne.

Další atraktivní multimediální oblastí je mobilní televize. Ve Švédsku jste v tomto směru napřed, můžete už dnes říct, že se DVB-H stane masovou záležitostí? 
Už za dva, za tři roky bude mobilní televize standardní funkcí multimediálních počítačů a mobilních telefonů. A není to pouze o DVB-H, to je pouze jedna technologie z mnoha. Velkou budoucnost dávám streamované televizi, je univerzální, v podstatě softwarovou záležitostí. Oba systémy budou existovat vedle sebe.

Diskuze (32) Další článek: Sony Ericsson S500i: přírodní variace na 14 mm

Témata článku: Nokia, Apple iPhone, Apple iPhone 16GB, Apple iPhone 4GB, Nokia N95, Nokia N95 8GB, Nokia N-Gage, Rozhovor, Laserový projektor, Svěřený prostor