Kam za softwarem a informacemi o PocketPC?

Internetových stránek určených uživatelům kapesních počítačů s operačním systémem PocketPC je jako hub po dešti, a se v dnešním přehledu na některé zajímavé PocketPC weby podíváme.
Každý uživatel počítače hledá na internetu nové a nové programy, utilitky, patche, updaty, themesy, wallpapery a mnoho dalšího užitečného softwaru, jenž mu pomůže, vyřeší či usnadní ten či onen problém. Pro uživatele osobních počítačů existuje mnoho kvalitních webů, ovšem ani my – „pédéáčkaři“ s PocketPC nejsme o nic ochuzeni. Ať už pátráte po čemkoli, poradíme vám, kam se mrknout a kde hledat ten pravý software.

Pocket Central

Jak už název napovídá, Pocket Central je jakýmsi rozcestníkem při hledání dalších webů o PocketPC. Sám obsahuje stručný přehled posledních novinek, co však budete hledat marně je sekce download. Prioritou tohoto webu je totiž sekce „Top 50 sites“ tedy padesát nejnavštěvovanějších webů o Pocket PC. Většinu níže uvedených webů naleznete právě na této stránce. Dobrý web pro začátečníky hledající další weby o Pocket PC.

PocketPC.cz

Český PocketPC.cz je velmi dobrý server pro hledání a stahování programů. Každý den nám autor přináší několik zajímavých programů včetně krátkého popisu. Na druhou stranu – web nepřináší každodenní informace z dění na PDA scéně, myslím však, že to není jeho prioritou. Archiv je členěn přehledně a obsahuje velké množství užitečných programů. Web obsahuje i linky na přímé výrobce softwaru a firmy zabývající se prodejem PDA či příslušenství. Nechybí „top five“ stahovaných programů. Anglickou verzi v pozměněném kabátku naleznete na PocketPC for All (ppc4all.com). Za oběma sice stojí jeden člověk, PocketPC for All je však vzhledem odlišný a navíc na úvodní stránce rozděluje software do dvou skupin: levý sloupec obsahuje zbrusu nové programy a v druhém naleznete nové verze programů známých. Oba weby obsahují podrobné technické informace kapesních počítačů stávajících i vysloužilých.

Greg's iPAQ and Pocket PC Software List

Tato stránka není graficky nijak vyšperkovaná a neobsahuje ani příliš aktuální zpravodajství. V čem však vyniká nad ostatními je množství softwaru ke stažení a jeho přehledné členění. Nechcete-li platit za software, využijete sekci freeware, která se dále člení na běžné sekce (utility, grafika apod.). Hned na úvodní stránce je tabulka členění, hledání je tudíž velmi rychlé, stejně jako celková rychlost webu – příjemná daň za absenci grafických vymožeností.

PocketPC paradise

Hezky vyhlížející web obsahuje několik příjemných „nadstandardů“, a to zejména sekci Alarms, ve které jsou ke stažení zvuky různého ražení. Velmi zajímavá je i sekce Maps P.Streets, ve které naleznete spoustu elektronických map mnoha měst Evropy. Dále zde naleznete odkazy na elektronické knihy, několik desítek velmi povedených themes (ty se mi nepodařilo stáhnout z anglické verze) a samozřejmě i nějaké programy a updaty – těch však není mnoho. Zajímavá je i sekce Flash – obsahuje jak aplikace pro tvorbu, tak i aplikace ve flashi vytvořené. PocketPC paradise je povedený web pro všechny uživatele, kteří si chtějí své PocketPC udělat zajímavější.

CE4you

Ce4you je další český web zaměřený na PocketPC. Web přináší celkem aktuální informace z dění na PDA scéně, hlavní přednost bych však viděl v bazaru, který je samozřejmě určen pro nákup, prodej či výměnu kapesních počítačů a příslušenství. Povedené je i diskusní fórum, ve kterém se uživatelé dělí se svými problémy či řešením problému. Nutno poukázat i na anglickou verzi PDAgold, obsahově stejná, ovšem s jinými tématy diskusního fóra a samozřejmě také bazaru. Máte-li se svým PocketPC nějaký problém, doporučuji se s ním podělit na ce4you – čtenáři, či sám autor webu – vám jistě dobře poradí.

Pocket Movies

Na tomto webu nehledejte žádný software. Pocket Movies je zaměřen výhradně na krátká videa speciálně upravená pro Pocket PC. Kodekem je MPEG 1, jejich velikost se pohybuje v řádu megabajtů v závislosti na rozlišení. Každé video je nabízeno v několika rozlišeních, z čehož vyplývá paměťová náročnost. V nabídce se objevuje mnoho žánrů – od krátkých hraných komedií, přes animované filmečky až po reklamy – sestřihy – na chystané filmy. K přehrávání doporučuji program PocketTV (www.pockettv.com). Pod každým dílkem se čtenáři mohou podělit o své pocity a zhodnotit autorovu snahu.

Níže uvedené weby obsahují čistě archiv softwaru, vyvaruji se tedy obšírných popisných pasáží.

PocketGear.com

Opět dělení na novinky a nové verze starých programů jako u PocketPC for All. Přehledné rozdělení, avšak většina softwaru je komerční.

Cearchives.com

Graficky nepříliš povedený web, nabízí však jednoduché členění a rychlé hledání toho pravého softwaru. Stojí za návštěvu.

ZDnet.com

I ZDnet má svou sekci downloadu určenou pro PocketPC. Archiv se vyznačuje velkým množstvím softwaru, u výčtu programů však chybí popis, zda jde o software komerční či nikoli.

Download.com

Na nejnavštěvovanějším archivačním serveru samozřejmě nechybí i sekce pro PocketPC. Ta bsahuje opravdu velké množství programů členěných do typických sekcí.

Microsoft

Archiv čítající jen programy a hry vytvořené Microsoftem. Nutno podotknout, že ne všechny jsou zdarma, za svou cenu však nabízí propracovanost a hlavně stabilitu.

A jsme na konci dnešního malého průvodce po webech o PocketPC. Jsem si vědom toho, že existuje mnoho dalších zajímavých serverů určených uživatelům kapesních počítačů, nekamenujte mne prosím za to, že jsem zde nevypíchnul zrovna ten váš oblíbený web. Na závěr vám chci popřát šťastný prst při hledání toho pravého softwaru pro vašeho kapesního miláčka.

Váš názor Další článek: Dvojí pohled mobilu Foma D2101V

Témata článku: , , , Uvedený web, Info, Informace, Pocket, I/O, Dobrý web, Levý sloupec, Informace o