Kapesní internet od O2 je nyní zdarma

Už nemusíte hlídat drahé wapové kilobajty. Přístup na O2 Active je nově zadarmo – natrvalo a pro všechny.

Když v září Vodafone představil svoje pojetí reklamy v mobilu, službu Student SMS Grátis, byla to velká věc. „Vy se podíváte na reklamu, my vám dáme textovky zdarma.“ Podobně financovanou službu včera představil O2. Jednou větou: „Přijďte na náš portál zdarma, kromě cenných informací na něm uvidíte i reklamu.“

Pod stromeček dárek navíc

To byl jeden pohled na věc. Druhý je takový, že O2 bere představení nové služby jako vylepšení letošní poněkud slabé vánoční nabídky. Ta je zaměřena především na lanaření nových zákazníků, ale pro stávající nezbylo mnoho. Přístup na O2 Active (s nadsázkou malý a uživatelsky přívětivý internet v mobilu) je nyní zdarma, a to pro všechny uživatele mobilních služeb O2. Je to velký a opravdu vstřícný krok, uživatelé už nebudou muset hlídat každý přenesený kilobajt. Myslím, že se nespletu, když teď portálu předpovím obrovský rozmach, a to nejen co do počtu uživatelů. Má chvála nekončí, v tomto případě se nejedná o časově omezenou akci, O2 Active by měl být zdarma už navždy.

O2 se opravdu snaží a při této příležitosti byly představeny i nové možnosti portálu. Ve spolupráci s Centrum.cz přinese hned několik zbrusu nových služeb jako například populární XChat nebo mobilní přístup k e-mailu Centrum.cz.

Vedle těchto „komunikačních“ novinek zůstávají zachovány i stávající služby. Kdekoliv, kdykoliv a zcela zdarma si můžete přečíst aktuální zprávy, vyhledat kontakty na firmy a úřady, zjistit aktuální dopravní situaci či předpověď počasí, podívat se, co dávají v nejbližším kině, vyhledat jízdní řády nejen vlaků a autobusů, ale i MHD a řadu dalších užitečných informací.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek 
Ukázka vyhledávání spojení v aplikaci Jízdní řády
Klepněte pro větší obrázek
Natřikrát slepený screenshot z Nokie E90 ukazuje kompletní výčet základních kategorií na portálu O2 Active

Účtován bude pouze prémiový obsah určený ke stažení do mobilu, tedy vyzváněcí melodie, tapety či hry, a erotické obsahové služby. Uživatelé budou vždy předem vědět, za co už se platí, před vstupem do placené části budou upozorněni.

Klepněte pro větší obrázek
O tom, že vstupujete na placené stránky jste zavčas informováni

Jan Karas, ředitel pro služby obsahu společnosti O2, říká: „O2 Active se stává prvním a jediným mobilním portálem v České republice, který je v telefonu dostupný zcela zdarma. Díky nové koncepci využití reklamy v mobilních obsahových službách budou náklady na jejich provoz hrazeny právě z těchto příjmů a nikoliv z peněženek našich zákazníků."

Novinky na O2 Active

O e-mailu Centrum.cz a xChatu už zmínka padla. Vše je uzpůsobeno pro mobilní telefony, vše ale funguje tak, jak jsou uživatelé zvyklí z internetu. Jediným, a vcelku pochopitelným omezením je nemožnost pracovat s přílohami e-mailů, zobrazí se pouze jejich seznam.

Nový je i vyhledávač Centrum.cz uzpůsobený pro použití na malém displeji mobilního telefonu. Součástí vyhledávání je největší databáze státních institucí a úřadů, ale i katalog firem, který obsahuje téměř 300 000 položek. Vyhledávání i jeho výsledky jsou také zcela zdarma. Pokud výsledek vyhledávání odkazuje do placených sekcí, je na to zákazník upozorněn.

Modrá záře nad mobilem

Že je odstranění poplatku za přístup k portálu velká věc i pro O2 dokazuje i nově zřízený (a mimochodem skvěle graficky zpracovaný) web. Najdete jej na adrese zdarmavmobilu.o2active.cz a je z něj cítit, že si je O2 dobře vědomo faktu, že cena není pro uživatele jedinou bariérou v přístupu na portál. Svědčí o tom odkaz „pošleme vám odkaz na O2 Active přímo do mobilu“, názorné animace několika způsobů využití portálu, nebo průvodce od nastavení mobilu až po úspěšný vstup na portál.

Klepněte pro větší obrázek 
Co říkáte na grafiku nových stránek? Mně se líbí
Diskuze (108) Další článek: Vodafone odpustí jistinu. Nebo ne?

Témata článku: , , , , I/O, Největší databáze, Prémiový obsah, Chvála, Obrovský rozmach, Výsledek vyhledávání, Žďár