Kapesní počítače? Ne, mobilní telefony!

Už loni se prodalo více chytrých telefonů než kapesních počítačů. Letos to má být až desetkrát více. Co to pro zákazníky znamená? Jak se tento trend podepíše na vývoji mobilů a osobních počítačů?

Chytré mobily vedou

Kapesní počítače jsou zde s námi přesně deset let (Apple Newton z roku 1993), ale jejich mladší bráškové je zřejmě brzy porazí na hlavu. Řeč je o mobilních telefonech, které jsou označovány jako chytré, tedy jako „Smart Phones“. Je zřejmé, že poptávka po "něčem malém šikovném a chytrém do ruky" bude stoupat. Je jen otázka, co se bude prodávat a co se tiše odebere do historie.

Výzkumná agentura Canalys dospěla k názoru, že se loni v rámci našeho regionu (EMEA = Evropa, Blízký Východ, Afrika) prodalo již více chytrých mobilů než kapesních počítačů (3,3 milionu chytrých mobilů a 2,8 mil. kapesních počítačů). Lze samozřejmě polemizovat, protože nejen že není jasná hranice mezi tím, co je "chytrý" a "hloupý" mobil, ale také dokonce nelze s určitostí říci, co ještě je kapesní počítač a co je přístroj jednodušší kategorie, který se za počítač označit nedá (např. mají se mezi kapesní počítače počítat pagery nebo „lepší kalkulačky“ s diářem atd.?).

Kapesní počítače nedokážou konkurovat

Berme tedy tyto výsledky jako "plus-mínus". Co ale lze říci s jistotou, je trend. Počet chytrých mobilů roste geometrickou řadou, zatímco trh s kapesními počítači spíše stagnuje. Canalys tvrdí, že počet prodaných chytrých mobilů bude letos „o řád větší“ než loni a lze s tím souhlasit – skoro všechny nové "vyšší" modely nyní prodávaných mobilních telefonů se už dají do této kategorie zařadit.

Výrobci kapesních počítačů, jak se zdá, příliš nedokáží producentům mobilů konkurovat. Zatímco handheldy jen s obtížemi přebírají vlastnosti mobilů (GSM/GPRS/3G funkce), výrobci mobilů naopak s lehkostí přidávají do svých strojů schopnosti kapesních počítačů. Důvodů je více. Prvním je drtivá početní převaha mobilů nad kapesními počítači, a tudíž i více financí investovaných do vývoje. Palm je na tom finančně nedobře, a ostatní výrobci handheldů sice mohou patřit mezi mocné firmy (HP, Philips atd.), ale to ještě neznamená, že dají miliardu dolarů do vývoje zařízení, které jim nemůže tuto investici splatit.

Důležité jsou další služby

Druhým je způsob prodeje a užívání mobilů a služeb. Mobily se silně prodávají přes operátory, kteří je jsou schopni dotovat, neboť trží ze služeb. Když ale HP prodá svůj kapesní počítač, je to poslední peníz, který od zákazníka v této věci vidí. I zde je tedy cesta chytrých mobilů k zákazníkovi hladší. Je snazší říci zákazníkovi „mobil znáš, tak tohle je chytrý mobil, ten si kup“, protože na to řekne ano, mobil znám, to je zajímavé, než „kapesní počítač znáš“, protože řekne ne, neznám, nechci.

Prodej chytrých mobilů samozřejmě není zcela bez překážek. Pro zákazníky není jednoduché si zvyknout na datové služby. Jejich používání je často velice krkolomné, nesrovnatelně komplikovanější než prosté telefonování. Proto na to jdou výrobci chytře oklikou: první uváděnou a masivně propagovanou vlastností chytrých telefonů je digitální fotoaparát, který se ovládá velice snadno a poskytuje „viditelné“ výsledky (není důležité, že fotky jsou zatím mizerné kvality).

Kdo vyhraje?

Bude vítězství chytrých mobilů nad sice ještě chytřejšími, ale jinak problematickými kapesními počítači úplné? To jistě ne! Kapesní počítače zcela jistě zůstanou používanou alternativou, a spíše se dá čekat, že budou „před mobily utíkat nahoru“, spíše do oblasti, která se dříve nazývala jako subnotebooky, tedy stroje s displejem s vysokým rozlišením a klávesnicí, na které se dá psát. A další vývoj jí může v úspěchu i nečekaně pomoci. Například nedávno patentovaná klávesnice srolovatelná do roličky, rozkládací LCD displeje, pokrok v čipech s velmi nízkou spotřebou, nebo, v mírně vzdálenější budoucnosti, ovládání počítače hlasem, když se klávesnice stane zbytnou periferií.

Diskuze (4) Další článek: Hokejka za telefon: speciální nabídka Eurotelu u příležitosti MS v hokeji

Témata článku: , , , Počítač, Mobilní telefon, Výzkumná agentura, Mobil, Newton, MOBI, Telefon, Kapesní počítač,