Kapesní počítače: softwarové okénko (polemika)

Ve čtvrtém díle zhodnotíme štědrost výrobců PDA na přibalený software. Skutečně je Palm po vybalení z krabice jen lepším diářem? Zaslouží si Windows Mobile 2003 označení nejvybavenější platforma?

Ve čtvrtém díle našeho polemického seriálu probereme softwarovou vybavenost platforem Palm OS a Windows Mobile. Ušetřeni nezůstanou ani samotní výrobci. Obdržíte s novým PDA bohatou nadílku užitečného a kvalitního softwaru, nebo vybalíte jen lepší diář? Tyto a jiné otázky opět proberou zastánci platforem Palm OS (Juraj Hudec) a Windows Mobile 2003 (Jiří Kuruc).

Předchozí díly:

Kapesní počítače: souboj operačních systémů (polemika)

Kapesní počítače: hardwarové nároky (polemika)

Kapesní počítače: Palm vs. Pocket PC (polemika)

JH - Palm OS

V minulom diele sme sa venovali samotným operačným systémom, ale úspech každého operačného systému stojí a padá na dostupnosti, kvalite a množstve aplikácií. Najprv sa pozrieme čo vlastne je základnej dodávke s operačným systémom. Mimo základných aplikácií, ktoré sú už obsiahnuté v operačnom systému, zvyknú výrobcovia prikladať rozny bonusový software. Nielen medzi platformami ale aj medzi jednotlivými výrobcami v rámci jednej platformi je možné v tomto smere badať dosť marketné rozdiely. Jirko, skus popísať zakladné PIM aplikacie, ktoré je možné použiť hneď po vybalení PPC PDA z krabice.

JK – WM 2003

Kapesní počítače na platformě od Microsoftu jsou v základu vybaveny vcelku obstojně. Důležité jsou zejména office aplikace Pocket Word a Pocket Excel, které jsou úzce provázány s ostatními aplikacemi. Dále je to emailový klient dostačujicí pro běžné použití, náročnější uživatelé však budou muset zabádat ve vlnách internetu. Samozřejmostí jsou aplikace jako kalendář, správce kontaktů a úkoly, správce souborů. Počty si lze usnadnit jednoduchým kalkulátorem. Uživatelé MSN Messengeru budou potěšeni, zjednodušený klient je součástí operačního systému. Jako náruživý uživatel mobilního internetu vyzdvihuji Pocket Internet Explorer, který si poradí i s wapovými stránkami.

Microsoft obohatil novou platformu Windows Mobile 2003 o jednoduchý prohlížeč obrázků a novou hru. Málem bych zapomněl na multimediální přehrávač Media Player, který však uživatel dříve či později nahradí lepším softwarem. Samozřejmostí všech kapesních počítačů na platformě Microsoftu je diktafon. Suma sumárum - pro primární použití (PIM aplikace, mobilní internet) jsou kapesní počítače na platformě Microsoftu dobře vybaveny. Na co se mohu těšit po vybalení PDA s Palm OS? Je některý z výrobců štědřejší a přidává softwarte navíc?

  

JH – Palm OS

Palm OS je známy svojou strohosťou, a to donedávna platilo aj pre dodávaný software. Ešte oklo roku 2000 boli v dodávke len základé PIM aplikácie ako kalendár, plánovač, adresár, poznámkový blok, kalkulačka, ktoré síce boli síce na vysokej úrovni, ale bolo to málo. Tento model prial vývojárom tretích strán. A keďže dokumentácia k Palm OS bola vždy ukážková a vývojové nástroje boli pre nekomerčné využitie ponúkané zdarma, počet registrovaných programátorov pre Palm OS je niekoľko stotisíc a aplikácii niekoľko desiatok tisíc. Z nedostatku software v základnom balíku viedlo v konečnom dôsledku k jednej z najväčších predností platfrome Palm OS.

Čo však nemení nič na fakte, že zariadenie bolo ešte pred 3mi rokmi po vybalení ozaj len lepším diárom. Avšak toto sa zmenilo s príchodom firmy Sony, ktorá v snahe strhnúť zákazníkov Palm Inc na svoju stranu (v tú dobu mal Palm ca 80% PDA trhu, Handspring ca 10% a zbytok patril PPC) začala s agresívnou politikou bundlovania aplikácií. Tento prím si Sony zachovala do dnes a v prípade použiteľnosti vreckového počítača hneď po vybalení jej aj dnes nemôže nikto konkurovať. V dnešnej dobe sú PDA na platforme Palm OS štandardne, vybavené kancelárskym balíkom popripade prehliadačom MS Office súborov, mp3 prehrávačom, softwarom na prezeranie fotiek, webbrowser a samozrejme aj zopár hrami.

  

JK – WM 2003

To zní odvážně. Vím, že vlastníš právě Sony Clié, zkus být tedy konkrétnější. Informace o přibaleném softwaru jistě pomůže nejednomu zájemci při rozhodování.

JH – Palm OS

Firma Sony bola a aj stále je priekopníkom v oblasti pridávaní nielen software ale aj hardware. Súvisí to najmä s celkovou politikou Sony zo všetkého urobiť spotrebný zabavný respektíve mutlimediálny produkt. Toto bolo aj zvýraznené nielen samotným názvom Clié, čo je vlastne akronym a znamená „Communication, Link, Information, Entertainment“ ale nazvaním Clié „Personal Entertainment Organizer“. V roku 2000 keď boli dostupné len čiernobiele modeli bez akýchkoľvek multimediálnych schopností, to bolo na úškrn. Avšak postupne sa v modeloch Sony objavil mp3 prehrávač, ako jedna z prvých firiem začala pribalovať software na prehliadanie a editáciu obrázkov, taktiež bundlovanie kancelárskeho balíku priamo k PDA bolo vidno najskôr u modelov Clié. V súčastnosti je dodávka bonusového software veľmi obširna, vyplívajúca aj z použitých ARM procesorov. Konkrétne u novších modelov Clié bežiacich zahŕňa Picsel Viewer, ktorý predstavuje špičkový prehliadač natívnych MS-Office dokumentov (Word, Excel, PowerPoint), obrázkov (jpg, gif, png), textových súbor, html stránok ako aj PDF súborov.

Ďalej je v dodávke špičkový web browser Netfront 3.0, ktorý sa považuje za najlepši browser pre mobilné zariadenia, bez ohľadu na platformu. Ďalej je to funkcia diktafónu, multimediálny prehrávač (mpeg, mpeg-4), prehliadač a editor obrázkov, vedeckej kalkulačky, ďiaľkové ovládanie, prehrávač súborov Macromedia Flash a veľa ďaľšieho. Modely so zabudovanou kamerou, ktorých je na platforme Palm OS ozaj hodne, majú samozrejme k dispozíci aj software na nahrávanie vide vo formáte mpeg4. Na pribalenom zvykne byť navyše niekoľko desiatok shareware programov. Ako to vyzerá s bonusovým software na druhej strane barikády ? Je zvykom pribalovať u platfromy WM2003 mimo samotného operačného systému aj software navyše?

  

JK – WM2003

Na rovinu musím přiznat, že žádný výrobce kapesních počítačů s platformou od Microsoftu nenabízí tolik, co Sony. Výrobci zřejmě spoléhají na pověst Pocket PC, coby vybavené platformy. Na druhou stranu – tato skutečnost může mít stejné důsledky, jaké popisuješ ve druhém odstavci: nedostatečný software v základní výbavě stimuluje spolu s volně šiřitelným vývojovým nástrojem tvorbu aplikací u třetích stran. Kvantita a kvalita přibaleného softwaru se u jednotlivých výrobců téměř neliší. Na přibaleném CD se nachází většinou kvalitní a praktický software, ovšem v shareware či trial verzi. Význam přibaleného softwaru si nejvíce uvědomuje společnost HP.

Sám jsem před půl druhým rokem s nadšením uvítal přibalený Anglicko-Český překladový slovník Lingea Lexicon. Slovník k novému iPAQu už sice nedostanete, zato se vám určitě zalíbí program iPAQ Backup Manager, který považuji za jeden z nejlepších ve svém oboru. Pod názvem Nevo se skrývá program „univerzální dálkový ovladač“. A konečně – u modelů s Bluetooth nechybí výborný Bluetooth Manager, který – přiznejme si – „non user friendly“ technologii zpřístupní i naprostému laikovi. HP nabízí ještě jednu originalitu – u všech aktuálně nabízených iPAQů je přibalen poukaz na výběr softwaru dle vlastních potřeb. Ostatní výrobci kapesních počítačů by si měli vzít příklad nejen z HP, ale zejména ze Sony.

  

V příštím díle se podíváme na aplikace třetích stran. Položíme si otázky týkající se počtu softwaru, jeho dostupnosti a také kvalitě. Vyzdvihneme programy, které považujeme ve svém oboru za nejlepší.

DiskuseJste spokojeni se softwarem, který vám výrobce přibalil ke kapesnímu počítači? Považujete přibalený software za důležitý? Nebo zastáváte názor, že si každý uživatel stáhne program vyhovující individuálním potřebám?

Diskuze (20) Další článek: Sony Ericsson Z600: hamburger bez antény! (velký test)

Témata článku: , , , , Pole, Pol, Okénko, Přibalené CD, Počet registrovaných, Kapesní počítač, Počítač,