Kaspersky předvádí futuristický stroj, který detekuje dron a bez poškození jej donutí přistát

Firmu Kaspersky známe jako producenta bezpečnostního softwaru, ale teď tu od ní máme jeden hodně zajímavý kousek hardwaru. Jmenuje se Kaspersky Antidrone a jde o ochranu nemovitostí před neoprávněným vniknutím civilních dronů. Díky kombinaci kamer, radaru, LIDARu, zvukových sensorů a strojového učení umí automaticky zpozorovat, identifikovat a zabránit bezpilotnímu stroji v proniknutí do nepovolené oblasti. Výhodou je fakt, že dron při zásahu není poškozen.

Jakmile systém detekuje ve vytyčené oblasti létající předmět, odešle jeho souřadnice do speciálního zařízení, které se podle dat z primárního detekčního modulu natočí ve směru předmětu. Následně ho kamera zabere a přiblíží. Ve stejnou dobu neuronová síť navržená k rozpoznání dronů od ostatních předmětů zanalyzuje video. Pokud určí, že se jedná o dron, vyšle server pokyn k zablokování signálu mezi dronem a jeho operátorem. Výsledkem je, že se dron buď vrátí na místo, odkud vzletěl, nebo přistane tam, kde ztratil signál.

 

Věděli jste, že při natáčení Game of Thrones filmaři natvrdo sestřelovali drony, kterými se fandové snažili odhalit pokračování ságy?

 

Kaspersky Antidrone může být instalovaný jako pevná součást bezpečnostního systému areálu, nebo může být v mobilní verzi nasazen při společenských událostech v terénu.

Diskuze (2) Další článek: LG G8X ThinQ s displejovým flipem Dual Screen míří do prodeje. Česku se zatím vyhne

Témata článku: , , , , , Signál, Lidaru, Game of Thrones, Donut, Předmět, Neuronová síť, Strojové učení, Pře, Stroj, Filmař, Dron, Kter, Nemovitost, Poškození, F +,