Katalogu tabletů: iPad pod vrcholem, otěže třímá Asus Transformer

Do katalogu tabletů jsme přidali hodnocení vybavenosti. Nový iPad na špičku nedosáhl, králem je Asus Transformer Pad Infinity.

Před dvěma měsíci jsme spustili Katalog tabletů a hned jsme se vás zeptali, jestli byste i v novém katalogu chtěli hodnocení vybavenosti přístrojů, které by fungovalo tak jako stejná funkce v Katalogu mobilů. Pod články o Katalogu mobilů se vždy vedly diskuze o tom, jestli hodnocení náhodou není úplně zbytečné, když stejně nevychází ze skutečného testování, ale pouze z papírových parametrů mobilů. Anketa při spuštění Katalogu tabletů ale dopadla jednoznačně pro hodnocení, a tak jej dnes spouštíme.

Asus Transformer Pad Infinity 32GB 3G
TF700
rozměry a hmotnost: 263 × 181 × 8,5 mm, 586 g
displej: 10,1", kapacitní Super IPS LCD, 1 920 × 1 200, 224 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: USB Type-B, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 32 GB, microSDHC (32 GB), RAM: 1 GB, baterie: 6 750 mAh
procesor: Nvidia Tegra 3 (4× Cortex-A9, 2 GHz, 40nm)
operační systém: Google Android 4 (Ice Cream Sandwich)
fotoaparát: 8MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus, blesk
23 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Nový iPad třetí generace jsme pasovali na nejlepší tablet současnosti, což je trochu v nesouladu s jeho umístěním v Katalogu tabletů, kde je až sedmý. Na trh se totiž chystají čtyřjádrové tablety s osmimegapixelovými fotoaparát, což nový iPad nemá a není ani nijak zvlášť lehký nebo tenký, a tak skutečně papírově nejlepší není. Pro mnohé uživatele ale vždy byly produkty Applu nejlepší navzdory průměrným parametrům, ať už díky pohodlnému ovládání, nebo třeba jen sympatické značce. Prodeje nového iPadu dost možná už brzy naše původní prohlášení potvrdí, takže hodnocení vybavenosti v katalogu berte jen jako vodítko pro snazší orientaci v technických parametrech, ne jako indikátor skutečné kvality tabletu.

Apple iPad (3. generace) 16GB 3G
rozměry a hmotnost: 241 × 186 × 9,4 mm, 662 g
displej: 9,7", kapacitní IPS LCD, 2 048 × 1 536, 264 PPI
sítě: GSM, 3G
konektivita: 30-pin USB, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4, GPS
paměť: 16 GB, RAM: 1 GB, baterie: 11 560 mAh
procesor: Apple A5X (2× Cortex-A9, 1 GHz, 45nm)
operační systém: Apple iOS 5.1
fotoaparát: 5MPx, video (1 920 × 1 080), autofocus
23 %
vybavenost
cena: už se neprodává

Hodnocení tabletů se dělí na čtyři kategorie. U každé kategorie hodnotíme několik parametrů. Rozepíšeme je postupně od parametrů s největší vahou na celkové hodnocení. Pod popisem najdete výběr odkazů na některé dobře (ne nutně nejlépe) umístěné modely v rámci příslušné kategorie.

Klepněte pro větší obrázek
Víte, kde najdete Katalog tabletů na titulní straně MobilManie?

Konstrukce a displej

U konstrukce tabletu hodnotíme rozlišení displeje a jeho typ, kde mají výhodu OLED displeje, jejichž jednotlivé body jsou samostatným zdrojem světla, před LCD displeji, které využívají podsvícení. Pozitivně se nám jeví také lehké tablety, ale parametrem není přímo hmotnost, ale její poměr s úhlopříčkou. To proto, aby 10" tablety měly šanci i proti lehčím 7", pokud je jejich hmotnost vzhledem k velikosti dostatečně nízká. Plusové body dostanou i tablety s nízkou tloušťkou.

Konektivita

V rámci hodnocení konektivity je nejpodstatnější, zda tablet existuje ve variantě s podporou 3G, u které se boduje i maximální rychlost datových přenosů HSDPA. Důležité dále je, zda tablet má samostatný HDMI konektor, nebo aspoň možnost připojení HDMI kabelu do konektoru USB (MHL). Pozitivně se zohledňuje také podora Wi-Fi standardů "n" a "a" a Bluetooth verze 3.0 nebo vyšší.

Hardware

V kategorii hardware mají největší šanci uspět čtyřjádrové tablety s jádrem typu ARM Cortex-A9 nebo dvoujádrové s jádrem Krait od Qualcommu. Podstatná je i největší paměťová varianta, ve které tablet existuje, a operační paměť. Bodujeme rovněž výdrž tabletu, kterou charakterizuje maximální výrobcem udávaná hodnota v hodinách a kapacita baterie. Menším tabletům stačí baterie o nižší kapacitě, proto aby nebyly znevýhodněny, parametrem v hodnocení je poměr baterie/úhlopříčka. 

Fotoaparát

Vybavenost fotoaparátu se odvíjí především od rozlišení zadního snímače. Dalšími kritérii je maxilmální rozlišení videa, které tablet zaznamená, autofokus, blesk (rozlišuje se jedna a dvě diody) a nakonec rozlišení předního snímače, pokud jím je tablet vybaven.

Jsme samozřejmě otevřeni jakýmkoli návrhům na vylepšení, psát můžete do diskuze nebo na emailovou adresu postler@mf.cz. Nelze však dělat žádné dramatické změny v systému hodnocení a katalog také neumožňuje uživatelské nastavení vah. Zatím chybí popis a hodnocení operačních systémů tabletů i mobilů, takže bychom nejraději slyšeli, jaké parametry by vás zajímaly v této kategorii.

Diskuze (112) Další článek: T-Mobile zítra oznámí navýšení FUP

Témata článku: Apple, Asus, , , Apple iPad, Apple iPad (3. generace), Apple iPad (3. generace) 16GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB 3G, Apple iPad (3. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (3. generace) 64GB 3G, Apple iPad (3. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace), Apple iPad (4. generace) 128GB 3G, Apple iPad (4. generace) 128GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 16GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB 3G, Apple iPad (4. generace) 32GB Wi-Fi, Apple iPad (4. generace) 64GB 3G, Apple iPad (4. generace) 64GB Wi-Fi, Apple iPad 16GB 3G, Apple iPad 2, Apple iPad 2 16GB 3G, Apple iPad 2 32GB 3G, Apple iPad 2 32GB Wi-Fi, Apple iPad 2 64GB 3G,