Kde hledat ve WAPu hry a zábavu

Není tomu tak dlouho, co jsme uzavřeli náš seriál o wapovém zpravodajství. Dnes otevřeme zajímavější téma - podíváme se na stránky, které byste ve většině vyhledávačů nalezli v kategorii Zábava.

Pro začátek si zmapujeme to nejlepší mezi wapovými chaty a servery s rozličnými online hrami. Tyto stránky se zdají být na první pohled pro WAP naprosto nepraktické, jejich návštěvnost je však v mnohých případech udivující a mezi níže uvedenými WAP servery je dokonce jeden, který se řadí mezi nejnavštěvovanější na světě.

Chat Rodeo (wap.rodeo.cz/chat.php3)

Chat je nejnovější součástí projektu rodeo.cz. Pro přihlášení si stačí vybrat přezdívku a můžete začít chatovat. Funkce jsou pouze základní - můžete psát příspěvky, nebo aktualizovat přehled zpráv. Jako jisté minus bych viděl přítomnost pouze jedné místnosti, avšak velkou nevýhodou se mi však jeví fakt, že v místnosti vidíte pouze posledních pět příspěvků. Pokud se do diskuse zapojíte v jejím průběhu, tak budete jen těžko odhadovat o čem se již přítomní baví a pokud se vás sejde v místnosti více, tak můžete ztratit přehled i když jste stále online.

wList Chat (chat.wList.cz)

Do tohoto chatu se můžete přihlásit buď na výše uvedené adrese s libovolnou přezdívkou a nebo jako registrovaný uživatel služby wList.cz se svým stálým nickem. Co se funkcí týče zde mnoho rozdílů oproti Rodeu nenajdete - jedinou možností navíc je šeptání, neboli přidání zprávy tak, aby ji viděl pouze vámi vybraný uživatel. Diskutovat lze v jedné ze čtyřech základních místností, nebo si můžete vytvořit místnost vlastní, kterou lze uzamykat a vytvořit si tak třeba se svými přáteli soukromý chat. V každé z místností jsou vidět všechny zprávy za poslední 3 dny. Největší výhodou je potenciální přítomnost někoho z tisíců registrovaných uživatelů wList.cz, která zaručuje, že zde nebudete chatovat sami.

Sírius Chat wwwBrno (wap.wwwbrno.cz/chat_login.php)

Je velmi podobný již zmiňovanému chatu Rodeo. Pozitivní maličkostí je, že si před přihlášením můžete prohlédnout seznam aktivních účastníků s časem odeslání jejich posledního příspěvku a zjistit tak, jestli má vůbec smysl do chatu vstupovat. Počet zobrazovaných příspěvků na stránce je šest, na čemž se dá s úspěchem kritizovat totéž co u Rodea.

Mageo (www.mageo.cz)

Mageo není typickým chatem, jde o diskusní server, přesto za zmínku určitě stojí. Výhodou je v tomto případě to, že jde o WAP verzi hojně navštěvovaných webových diskusí a nemusíte se tedy bát o to, že by si váš příspěvek nikdo nepřečetl. Na stránkách samotných si můžete procházet všechna veřejná auditoria, číst si jednotlivé příspěvky a pokud jste registrovaným uživatelem, tak do auditorií i přispívat. Slabým článkem je ovšem potřeba registrace na webových stránkách, která je pro zapojení do diskuse nezbytná. Škoda, možnost registrace přes WAP by, vzhledem k nutnosti vyplnit pouze několik údajů, neměla pro autory představovat problém.

Jak je vidět, tak pro to, abychom si mohli zachatovat na WAPu nemusíme chodit daleko. Po velkých herních serverech se však musíme podívat do zahraničí, pro takový server u nás, vzhledem k cenám WAPu zdejších operátorů, doba patrně ještě nedozrála.

Wapscallion (wap.wapscallion.net)

Když jsem na začátku dnešního článku hovořil o jednom z nejnavštěvovanějších WAP serverů, měl jsem na mysli právě Wapscallion. Údaje z konce minulého roku hovoří o téměř milionu přístupů měsíčně. Co tedy tento server nabízí? Předně je to několik her jejichž nabídka se ovšem čas od času mění a je tedy možné, že v době vaší návštěvy bude poněkud odlišná. Vyzdvihl bych Haunted House, což je graficky velmi zdařilá 3D hra na principu doomovky Monsters (tu však již v nabídce nenaleznete) nebo tradiční karetní hru Poker. Z her které vyžadují více uživatelů pak SpaceWar, ve které se, jak již název napovídá, snažíte ovládnout vesmír.

LudiWap (ludiwap.co.uk)

Naleznete zde velmi mnoho her, které zaujmou především velmi dobře propracovanou grafikou. Ta sice slouží zejména pro dokreslení situace, je však vidět, že si na ni autoři dali hodně záležet. Hry jsou seřazeny do několika kategorií - např. hazardní, logické, adventure atp. a popisování všech by dalo na samostatný článek. Nejzajímavější se mi zdály být adventure hry. V jedné z nich v roli námořníka Fracise Drakea plujete po celé zeměkouli a řešíte všelijaké zapeklité situace pomocí předdefinovaných možností.

Wireless Games (www.wirelessgames.com/index.wml)

Server momentálně nabízí tři hry, ovšem nabídka se stejně jako u Wapscallionu občas mění. První hrou je Hungman, což není nic jiného než česká Šibenice. Vaším úkolem je tedy hádat jednotlivá písmena slova a pokud se vám to na určitý počet pokusů nepodaří tak budete oběšen. Kruté ale spravedlivé... Mnohem zajímavější je hra druhá - Roulette, čili ruleta. Provádět můžete stejné úkony jako při normální ruletě až do naprostého finančního vyčerpání. A konečně třetí hrou jsou Tanks. Tuto hru můžete hrát i ve dvou proti jinému militantnímu jedinci z wapovým mobilem a to tak, že se budete snažit zničit jeho tank pomocí nastavování úhlu a síly střelby. Bez povšimnutí by neměla zůstat jazyková lokalizace všech stránek, která probíhá zcela automaticky a mezi podporovanými jazyky je - světe div se - i čeština. Lokalizace však funguje pouze přes některé WAP brány či emulátory a třeba při přístupu z Eurotelu zůstávají všechny popisky v angličtině.

A co české?

V Čechách se v této oblasti nejvíce činí společnost Brainsys, z jejíchž produktů mohu doporučit WAP verzi legendární hry Františka Fuky Podraz III (wap.brainsys.cz/podraz), kterou určitě není třeba blíže popisovat, nebo již zmíněnou Šibenici (wap.brainsys.cz/hra.asp) - tentokrát však v češtině.

Pokud vás zaujal tankový souboj, tak i ten existuje v češtině. Tentokrát však nestřílíte do soupeře, ale do civilistů, lépe řečeno do domu. Princip hry je však zachován a naleznete ji na wap.tanger.cz/EWtank.wml.

Tolik tedy k chatům a hrám na WAPu. Příště si polechtáme bránice stránkami s vtipy a humornými texty a u lechtivého tématu zůstaneme s přehledem stránek „erotických“.

Diskuze (1) Další článek: Philips Ozeo 8@8 – ještě lepší než Azalis

Témata článku: , , Aktivní účast, Rodeo, Online hra, WAP, Ruleta, Počet zobrazovaných, Bránice, Hledat, Jazyková lokalizace