Kdepak se asi toulá vaše manželka?

Nová služba Paegas Locator umožňuje vysledovat téměř jakéhokoliv majitele mobilního telefonu, který využívá služeb společnosti RadioMobil. Firmy mohou sledovat svoje zaměstnance, žárliví manželé svoje manželky.
Zatím je služba Paegas Locator, o které jsme psali stručně v invexovém týdnu, nabízena pouze velkým zákazníkům s Rámcovou smlouvou. Není tedy dostupná jednotlivcům a uživatelům předplacené karty Twist, tj. manželku budete muset ještě chvíli hlídat sami. Časem však bude možné sledovat kohokoliv, takže i žárlivci si ušetří čas.

Co ke sledování potřebujete

Bohatě postačí obyčejné PC, mobilní telefon nebo průmyslový GSM modul opatřený běžnou SIM kartou Paegas, speciální program a mobilní telefon opatřený kartou Paegas Profi SIM se službou Paegas Locator. Paegas Profi SIM je nový typ karty SIM s technologií SIM Toolkit, kde jsou napevno nahrány aplikace pro využívání služby Paegas Locator a Paegas E-mail. O dalších aplikacích, které na kartě SIM mohou být, jsme popsali stručně již dříve.

Jak sledování funguje

Nejprve si na počítač nainstalujete geografický program od společnosti Geodézie ČS. Takto vybavený počítač propojíte s mobilním telefonem, který slouží jako „modem“ pro odesílání a příjem textovek. V mobilních telefonech, u kterých zjišťujete polohu, musíte mít vloženy a aktivovány karty Paegas Profi SIM.

Nyní v počítači zadáte telefonní číslo člověka, resp. jeho mobilu, kterého chcete vysledovat, a osmimístné heslo LPIN. LPIN si volí uživatel telefonu při aktivaci služby. Prostřednictvím „modemu“ je odeslán dotaz na polohu karty na speciální číslo náležící Routeru. Ten obsah zprávy trochu pozmění a pošle ji na zadané telefonní číslo. Aplikace Paegas Locator na kartě SIM sledovaného člověka nejdříve ověří, zda souhlasí zadané LPIN. Pokud ano, je zjištěna aktuální poloha na základě nejbližších stanic BTS. Tato zpráva jde zpět opět přes Router, který zajistí její přepis na polohu v souřadnicovém systému. Textovka s těmito údaji je poté přeposlána na „modem“ připojený k počítači, kde se zobrazí poloha hledaného mobilu přímo na mapě. Celá operace tedy vyžaduje odeslání a příjem čtyř textových zpráv. Dispečer může dotazy na polohu odesílat buď manuálně, nebo v automatickém režimu po zvolených intervalech.

Může mě sledovat každý?

Aby mohl být telefon lokalizován, musí být splněno několik předpokladů. Mobil musí být samozřejmě zapnutý, aby mohl odesílat textovky, a kartu Paegas Profi SIM. Při aktivaci služby Paegas Locator je nutné zadat přednastavený PUK2. Po té je uživatel dotázán na svůj volitelný LPIN. Chcete-li zjistit polohu takového mobilu, musíte znát jeho LPIN; majitel mobilu vám jej musí sdělit. Může si také kdykoliv svůj LPIN na základě kódu PUK2 změnit a nastavit potvrzení každého dotazu na polohu. Pokud tedy nechce být sledován, nemusí. Veškeré zprávy jsou během přenosu šifrovány, takže se skutečně nemusíte obávat, že vás bude šéf bez vašeho vědomí sledovat.

Na navádění balistických střel to nestačí

Celý systém lokalizace je založen na síti základových stanic. Proto je přesnost polohy závislá na hustotě sítě. Nejpřesnějších výsledků lze dosáhnout ve městech, kde se přesnost udává až na metry. Naopak v otevřené krajině je přesnost o poznání menší a to až v desítkách kilometrů. Dodávaný program při každém určování polohy vypočítává i přesnost určení a zobrazuje okruh, ve kterém se s danou přesností může sledovaný člověk s mobilem nacházet. Oproti systému GPS, který pracuje s mnohem vyšší přesností, má Paegas Locator podstatně levnější provoz a pořizovací náklady. Navíc pracuje i v uzavřených budovách, kde GPS příliš neobstojí.

Kvalitní program je základ

Z uživatelského hlediska je nejdůležitější dobrý program. Ten pro Paegas vytvořila společnost Geodézie ČS. Nevyžaduje žádné jiné hardwarové vybavení než bylo zmíněno na začátku. Námi testovaná verze Lite si ukousla z disku okolo 40 MB. Poskytuje základní operace, jako zoomování, posun, měření vzdáleností, vyhledávání sídel a základní informace o nich. Mapy jsou v měřítku 1 : 800 000, 1 : 4 000 000 a 1 : 1 600 000, tudíž přesnost na desítky či stovky metrů zde nepřichází v úvahu.

  

Poznámka: Oba obrázky mají něco málo přes 100 kB.

Samotné vyhledávání mobilů je provedeno velmi přehledně a jednoduše. Každý sledovaný objekt si můžete vést pod určitým názvem, nastavíte si u něj telefonní číslo a heslo a zda má být sledován manuálně nebo automaticky. V případě automatického vyhledávání si volíte interval pro zjišťování polohy, dny v týdnu a čas, kdy má být objekt lokalizován. Šéf přece nepotřebuje sledovat zaměstnance v noci nebo o víkendu. Plná verze programu navíc umožňuje sledovat neomezené množství lidí, ale i historii pohybu, takže vám vykreslí celou trasu cesty.

A co my, obyčejní lidé?

Prozatím je tato služba pouze jednoúčelová a je určena pouze pro velké firmy. V dohledné době se můžete těšit na množství služeb, které budou využívat této lokalizace mobilu i pro běžné uživatele. dejme tomu, že se vám někde na cestě porouchá auto. Vytočíte jednotné číslo pro všechny servisní služby a díky možnosti lokalizace vašeho telefonu budete automaticky spojeni s nejbližším servisem, který má v danou chvíli otevřeno. A jak už jsem naznačil v úvodu, můžete sledovat svoji drahou polovičku. Bohužel však jen s jejím souhlasem.
Diskuze (4) Další článek: Kde levně koupit mobil

Témata článku: , , Vaš, Manželka, Manžel, Telefon opatřený, Man